ВСП у Миколаєві: проти закону, людей і здорового глузду

Поділитися:

У Миколаєві, відповідно до Програми поводження із собаками та котами на території міста на 2013-2017 роки, регулювання чисельності безпритульних тварин здійснюється методом ВСП (вилов, стерилізація, випуск).

 


 

Мешканці міста Миколаєва страждають від нападів бродячих собак

 

У 2016 році волонтерами міжнародної платформи Animal-id.info було проведено підрахунок безпритульних собак у містах Ураїни. За результатами підрахунку в Миколаєві нарахували 7 392 безпритульні собаки.

 

Результати ВСП у Миколаєві

 

У 2012 році Всесвітнє Товариство Захисту Тварин (WSPA) і Королівське Товариство Запобігання Жорстокості до Тварин – Міжнародне відділення (RSPCA International, Великобританія) провели дослідження щодо походження на вулицях міст безпритульних тварин. В результаті даного дослідження було встановлено, що в Україні 70% собак на вулицях — це спадково бездомні у декількох поколіннях, а не викинуті на вулиці власницькі собаки.

 

Зграя собак у Миколаєві

 

Безпритульні собаки на вулицях міста стикаються з безліччю негативних факторів, серед яких: недостатнє та/або неповноцінне харчування; хвороби; травми на дорогах; поранення під час сутичок один з одним; жорстоке поводження з боку людини. У Миколаєві, відповідно до Програми поводження із собаками та котами на території міста на 2013-2017 роки, регулювання чисельності безпритульних тварин здійснюється методом ВСП (вилов, стерилізація, випуск).

 

Після проведення стерилізації, щеплення від сказу, дегельмінтизації та ідентифікації, тварини повертаються на попереднє місце проживання.

 

Зграї собак нападають на людей

 

Після стерилізації собаки не стають менш агресивними

 

За даними управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради з початку 2017 року вже було зареєстровано 61 випадок укусів людей бездомними тваринами. І це лише зареєстровані випадки, коли люди звернулися до міського травматологічного пункту.

 

Згідно з рекомендаціями OIE і ICAM, метод ВСП щодо собак рекомендований лише для країн, яким властива так звана неминуча бездомність (тобто культура утримання домашніх собак не передбачає проживання тварини на території власника; і значна кількість тварин – це так звані громадські собаки, що не мають індивідуального власника, а знаходяться у власності всієї громади).

 

В інших випадках застосування ВСП не рекомендується. Слід зазначити, що в умовах України відсутня традиційна для країн з “неминучою бездомністю” підвищена терпимість до бездомних собак. Наслідком цього є широкомасштабне самодіяльне знищення бездомних собак у містах з порівняно високою чисельністю цих тварин. У Миколаєві кількість безпритульних собак найбільша порівняно з іншими містами. Таким чином, гуманність застосування ВСП тут стає ще більш сумнівною.

 

Бродячі собаки на смітнику

 

Чому метод ВСП непридатний для України

 

Крім цього, Міжнародне епізоотологічне бюро та Міжнародна коаліція з регулювання чисельності тварин-компаньйонів наголошує:

 

1. Метод ВСП непридатний в усіх ситуаціях та може бути незаконним у країнах та регіонах, де законом заборонено залишати собак без нагляду (згідно з пунктом 3.11 рішення Миколаївської міської ради № 12/21 від 2007-04-19 Про затвердження Правил благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в м. Миколаєві, з метою забезпечення чистоти та порядку в місті, належного утримання зелених насаджень, забороняється залишати собак і кішок без нагляду).

 

2. Якщо собаки повертаються територіальній громаді та їх пересування не обмежене, то не будуть вирішені такі створювані ними проблеми, як галас, фекальне забруднення, покуси та ДТП. До того ж, ВСП може бути успішним лише за дотримання як мінімум двох умов:

 

  • одночасна стерилізація приблизно 80% самок;
  • відсутність поповнення популяції ззовні.

 

Наприклад, якщо певна кількість собак проживає на певній закритій території, на яку не можуть потрапити інші собаки, і при цьому вони добре даються в руки і немає проблем з тим, щоб їх зловити і стерилізувати, то можна говорити про успішність застосування методу для даної закритої території. Якщо ж існує ризик поповнення популяції ззовні, наприклад, за рахунок викинутих або втрачених власниками нестерилізованих тварин, то ефективність програми наближається до нуля. Причина в тому, що популяція буде поповнюватися і новими тваринами, які потрапили на вулицю, і їхнім приплодом.

 

У Миколаєві ці умови не дотримуються

 

Наприклад, протягом 2015 року КП «Центр захисту тварин» простерилізувало лише 1500 собак. Також тут не діє обов’язкова поголовна реєстрація всіх домашніх тварин, що не сприяє мотивації власників тварин до підвищення відповідальності в частині регулювання чисельності популяції та догляду за тваринами. Таким чином, проблему нападів безпритульних собак на людей методом ВСП вирішити неможливо.

 

Згідно зі статтею 24 Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження” собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними і підлягають вилову.

 

Отже, закон чітко вказує на неприпустимість знаходження безпритульних тварин на вулицях населенних пунктів.

 

Що стосується методів регулювання чисельності тварин, то вони також чітко визначаються положеннями статті 16 Закону. А саме, регулювання чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами. А в разі неможливості їх застосування – методами евтаназії.

 

Деякі міста Україні вже мають досвід із вирішення проблеми, яка склалася у Миколаєві. У Харкові у 2010 році зграя стерилізованих собак насмерть загризла жінку. Після цього було змінено програму поводження з безпритульнимими собаками. Зокрема, метод ВСП замінено методом безповоротного вилову.

 

Чи варто чекати на такі фатальні наслідки для зміни методів і врегулювання питаня поводження із безпритульними собаками?

 

Миколаївці хочуть почуватися у безпеці

 

Їхні вимоги до міської влади прості й такі, що цілком можуть бути реалізовані. Так, мешканці просять мера:

 

  • сприяти відмові від програми ВСП та впровадженню програми безповоротного вилову бездомних собак;
  • сприяти скороченню кормової бази для безпритульних тварин. Для цього контролювати своєчасне вивезення сміття; сміттєві баки мають щільно зачинятися, виключаючи можливість проникнення тварин у середину, стягувати штрафи за викидання сміття у непризначеному для цього місці;
  • заборонити годування тварин на вулицях міста і залучати патрульну поліцію та районні адміністрації до накладання штрафів за дане адміністративне порушення (згідно з пунктом 3.11 рішення Миколаївської міської ради № 12/21 від 2007-04-19 Про затвердження Правил благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в м. Миколаєві). Подібна практика сприяє збільшенню кількості безпритульних тварин і становить небезпеку для мешканців міста, бо собаки найбільш активно захищають саме ті місця, де їх годують;
  • доручити КП “Центр захисту тварин” проводити вилучення з вулиць міста безпритульних тварин, що там мешкають і розмножуються, та не повертати їх назад;
  • доручити КП “Центр захисту тварин” проводити роботу з власниками тварин з метою уникнення притоку тварин до міста внаслідок недбалого ставлення хазяїв та провести поголовну реєстрацію тварин;
  • зобов’язати КП “Центр захисту тварин” публікувати на сайті всі нормативні документи, на підставі яких працює КП, а також всю інформацію про виловлених тварин – вік, стать, прикмети, місце вилову. Результати ветеринарного огляду, тестування поведінки мають бути наведені на сайті, за можливості підкріплені фото та відеоматеріалом;
  • запровадити штрафні санкції до підприємств, які дозволяють безконтрольний розплід тварин на своїй території.

До речі, після спілкування з депутатами миколаївці радять: заявки на КП “Центр захисту тварин” для вилову собак ліпше подавати у письмовій формі. На жаль, практика показала, що у випадку звернення по телефону чи відправки повідомлення на сайт КП там громадян називають “ботами” і твердять, що покусані люди вигадані, новий директор – найкраща, а звернень по покусах до них не надходило. Отже, робимо висновки.

 

Читайте також:

Громада об’єднується: заради безпеки людей, проти аферистів і безвідповідальності

Скільки кривавих жертв ще потрібно?