Динамічна медитація Ошо

Поділитися:

Свобода від розуму: як динамічна медитація перетворює людей на зомбі. Після кількох сеансів подібних «духовних практик» новий адепт западає в залежність, що аналогічна наркотичній.

 

В Україні, де законодавством не встановлено будь-яких суттєвих обмежень щодо діяльності організацій, які практикують використання різного роду методів інформаційно-психологічного впливу на волю і свідомість людей, Ошо-центри діють вільно. Вони об’єднують тисячі послідовників, особливо у містах Києві, Одесі та Харкові.

 

Сьогодні в усіх книжкових крамницях і на ринках є купа книг Ошо, а українці з цікавістю долучаються до того божевілля, що пропонується під назвою «динамічна медитація».

 

Чим займаються наші співвітчизники щодня в Ошо-центрах?  Рано вранці, до 7 години вони збираються для так званої «динамічної медитації». Вона проводиться серед будня, щодня з понеділка по п’ятницю. За твердженням «тренерів» і «вчителів», шляхом динамічної медитації можна «звільнитися від тягаря проблем», можна виявити, розкрити свою істинну особистість і піднестися на нову щаблину духовного зростання.

 

Що, в нашому повсякденному уявленні означає «піду помедитую»? Нормальній людині в тому почується «піду маятися дурнею»: сісти у незручну позу, викрутивши ноги та руки, втикати в одну точку та вдавати, що тобі від цього добре. Інша річ – «динамічна» медитація. Вона чіпляє народ, передусім, свою незвичністю і тим, що вона спростовує всі попередні уявлення про медитації та пропонує певні активні дії.

 

«Техніка» медитацій вигадана Ошо, але його «динамічна» медитація була взята геть не зі стелі. Під час розроблення всіх технік Ошо співпрацював із професійними психологами і психотерапевтами, а тому кожна «духовна практика» була задумана для встановлення повного контролю свідомості у групах, а також для того, щоб якомога міцніше прив’язати, «підсадити» на ейфорійну «голку» нових послідовників і далі викачувати з них гроші.

 

Цей новотвір Ошо являє собою запозичення техніки холотропного дихання, до якого, до речі, існує чимало протипоказань: перенесені інфекції і травми, онкологічні захворювання, хвороби органів дихання, післяопераційний стан, наявність психічних розладів. Однак нікого в Ошо-центрах не цікавить стан здоров’я адептів – мовляв, усе можна вилікувати, аби тільки бажаючі були платоспроможними.

 

Як же виконується «динамічна медитація»? І для чого в залах Ошо-центрів зроблено м’якими не тільки підлогу, а й стіни? А для того, аби учасники в екстазі не вишибли собі залишки мозку.

 

 

Вона виконується групами до кількох десятків учасників, і триває протягом однієї години. Весь час протягом «динамічної медитації» учасники повинні тримати очі заплющеними.

 

«Медитація» поділена на чотири стадії.

 

Перша стадія. З них перші десять хвилин відведено на дихальну практику. От стоять медитувальники, заплющивши очі, та часто хаотично дихають. Вдих – видих, швидко-швидко, вдих – видих. І так – десять хвилин. Я б так не змогла навіть хвилину, – не те, що всі десять. І не тому, що складно. Просто шкідливо. Ті, хто займаються спортом, зрозуміють. Якщо ви займаєтеся спортом, то знаєте, і нормальний тренер вам сто п’ятсот разів повторить: контролюйте дихання, дихайте правильно! Інакше можна нашкодити своєму здоров’ю. Почне паморочиться в очах, дзвеніти у вухах, кров почне стукати у скронях. Можна впасти, знепритомніти, або нажити проблеми із серцем і тиском. Та й усі ще зі шкільних уроків фізкультури пам’ятають, як учитель постійно казав: дихаємо правильно!

 

А що буде, коли навмисно почати дихати неправильно, хоча й без фізичного навантаження? Вдих – видих, швидко, вдих – видих. Під час хаотичного дихання, за рахунок перенасичення киснем і гіпервентиляції легенів, учасники відчувають сп’яніння та ейфорію.

 

Загалом дихальні техніки можна вважати найпотужнішим прийомом впливу на свідомість. Це відомо з давніх-давен, коли вони застосовувалися містиками у різноманітних течіях.

 

Існує два варіанти їх застосування: перший – повільні техніки контрольованого дихання (дзен і йога), другий – циклічне дихання (як на «динамічній медитації»). Але механізм дії у них однаковий. А тепер трохи фізіології: газовий складу крові характеризують такі життєво важливі показники, як нижня межа насичення киснем і верхня межа насичення вуглекислим газом. Автоматика дихального центру довгастого мозку дозволяє надійно контролювати ці показники. Тому під час першої стадії «динамічної медитації» ніхто не ризикує задихнутися. І ситуації типу «йшов їжачок, забув як дихати і помер» в Ошо-центрах не трапляється, тому що в разі збереження функції довгастого мозку автоматичний вдих гарантований. Однак інші показники – верхня межа насичення киснем і нижня межа насичення вуглекислим газом практично не контролюються. А значить, тоді «наставник», «тренер» або «інструктор» в Ошо-центрі, беручи у свої руки керування режимом дихання біомаси в залі, мають можливість модулювати газовий склад крові та на свій розсуд, як завгодно міняти режими роботи мозкових структур.

 

Перші десять хвилин минули. Про це сповіщає умовний сигнал – може бути удар гонгу, дзвінок або просто тренер хлопне долонями та скомандує: «стоп!». І переходимо на другу стадію. Під час свідомої гіпервентиляції легенів газообмін збільшується, порівняно з нормальним станом людини, приблизно у 6 – 9 разів, у крові різко зростає вміст кисню і, навпаки, зменшується вміст вуглекислого газу. За кілька хвилин відбуваються дуже цікаві зміни. Тому на другій стадії починається справжнє божевілля, або катарсис. Це бажаний і заздалегідь обумовлений стан, у який учасники приводять себе по команді «тренера». А саме, вони «випускають себе назовні» – б’ються у конвульсіях, голосно кричать, гавкотять, виють, регочать, стрибають, трясуться, здійснюють неконтрольовані хаотичні рухи.

 

Видовище само по собі – не з приємних, нагадує дискотеку в божевільні.

 

 

Ось чому в Ошо-центрах м’яке покриття на підлозі та м’яка обшивка на стінах.

 

Вважається, що на цій стадії «виходить погана енергія». Насправді ж тут причина в іншому. Знову трохи фізіології: гемоглобін у крові існує в двох формах – окисленій і відновленій. Окислена переносить кисень, відновлена – ​​вуглекислий газ. Під час гіпервентиляції збільшується кількість окисленого гемоглобіну і, відповідно, знижується кількість відновленого. Виведення вуглекислого газу ускладняється, і він накопичується в тканинах. Можна називати це красивим терміном «катарсис», але є і суто офіційна, наукова назва – гіперкапнія. Це патологічний стан, який проявляється головними болями, нудотою, частим поверхневим диханням, посиленим потовиділенням і втратою свідомості. Те саме в реальному житті може статися не під час медитацій в Ошо-центрі, а, елементарно, – в погано вентильованих приміщеннях за великого скупчення народу, в разі несправності вентиляційних фільтрів, барокамер, дихальних апаратів, забитих балонів аквалангів, під час затримки дихання під водою тощо.

 

Іншими словами, відбувається легке отруєння вуглекислим газом. Порушується нормальний обмін в найбільш активно працюючих структурах мозку: це лобова кора – ділянка, що відповідає за самоконтроль. Внаслідок цього виникає змінений стан свідомості. Водночас, автоматика життєзабезпечення стовбура мозку намагається відновити втрачену рівновагу. І тут відбувається потужний викид ендорфінів. Що таке ендорфін? Всі ми хоча б раз чули, що це такі «гормони щастя», але називати ендорфін гормоном буде не зовсім правильно. Ендорфін являє собою ендогенний опіат, а простіше кажучи – внутрішній наркотик. Викид ендорфінів під час «динамічної медитації» і обумовлює той ейфорійний стан і яскраві відчуття, що переживають учасники.

 

На третій стадії техніка передбачає одноманітні стрибки на напівзігнутих ногах, а учасники при цьому повинні вигукувати мантру «Ху», ось так, безперервно: «Ху! Ху! Ху! Ху! Ху! Ху! Ху!». І так триває протягом 10 – 15 хвилин, аж допоки тренер не сповістить про перехід до наступної стадії.

 

На четвертій стадії, на довершення «практики» треба «святкувати» – розслабитися і кружляти, розхитуватися, танцювати, обійматися тощо.

 

Тепер можна обробляти цю біомасу як завгодно – підґрунтя підготовлено, і навіть будь-які маревні ідеї учасники сприйматимуть абсолютно некритично.

 

Всі вони переживають яскраві, екстатичні відчуття. Найбільша небезпека від подібних «медитацій» полягає, по-перше, у тому, що вони завдають суттєвої шкоди психіці людини, яка вводиться у стан зміненої свідомості та, по-друге, викликають залежність, яка аналогічна наркотичній.

 

Якщо ендорфін – ендогенний опіат, або внутрішній наркотик, то що буде, коли навмисно систематично активізувати його викид? Правильно, його запаси зменшуються, вичерпуються, а організм виснажується. Те саме відбувається у разі припинення «духовних практик» – організм намагається відновитися і це супроводжує стан «ломки», як буває у наркоманів. З усіма сумними наслідками: зниження імунітету, дратівливість, постійна втома, загострення хронічних хвороб і поява нових, депресія та навіть спроби суїциду.

 

Один з таких випадків набув великого резонансу, але не у нас, а у Росії (так, секта Ошо діє і в багатьох сусідніх країнах – до речі, і в Білорусі теж є великі осередки). Отже, у Росії молода дівчина, що займалася в Ошо-центрі, вчинила самогубство. За тиждень до смерті вона записала відеозвернення, у якому сказала, що всі ці «динамічні медитації» та «духовні практики» не доводять до добра, що їй тепер дуже погано і вона не знає, як із цього вирватися. Далі друзі померлої звернулися до журналістів, ті пройшли на «медитацію» під виглядом звичайних учасників, пронесли із собою камери та зняли те божевілля, що відбувалося у залі. І викликали поліцію (це було на другій стадії, коли всі билися головою об стіни та з дикими воланнями каталися по підлозі).

 

Чому так сталося і що призвело до суїциду? Відкриваємо книжку Ошо, читаємо:

 

 

«Ти тут для того, аби відчути просвітлення … я називаю це саньясою, аби уникнути слова «самогубство». Але реальність диктує свої умови: поки ти не скоїш самогубства, просвітлення не настане».

 

Сторінка 238, або читайте першоджерело – «Від брехні до правди», глава 26. Мої вітання вам, мої дорогі любителі репостити цитати Ошо. Все і починається з оцих яскравих картиночок-цитаток. Що ж ви це не винесли в окрему картиночку, га? Давайте, розкажіть, що це я все перекрутила, неправильно зрозуміла, і «великий гуру» мав на увазі геть інше!

 

І хіба у нас не траплялося подібного – як із цією дівчиною-самогубцею? На жаль, траплялося, але відсутність розголосу і наша надмірна ліберальність до діяльності таких езотеричних течій загрожують обернутися у майбутньому ще більш сумними наслідками.

 

Експерименти над власною свідомістю, передусім «вихід за її межі» завжди закінчуються вельми сумно. Вони перетворюють людей на організми без власної волі та розуму, які живуть, наче метелики-одноденки, одними примітивними інстинктами й потягами. Достатньо лише декілька разів взяти участь у якійсь «динамічній медитації», пережити яскраві ейфорійні стани, і людина надалі не уявляє життя без цих «занять». Подібно до алкогольного чи наркотичного сп’яніння, вони дають їй ілюзії, котрих так бракує в реальному житті.

 

Ірина Кременовська

Читайте також:

Тоталітарна організація Раджніша (Ошо)