За що “подякувати” в День подяки?

Поділитися:

Напередодні оголошеного так званого “Дня подяки” сталася страшна трагедія: через пожежу в муніципальному дитячому таборі “Вікторія” загинули діти.

 


 

Розповідає мешканець м. Одеси Михайло, який був очевидцем вчорашнього штурму активістами міської мерії:

 

“Коли я побачив, хто там ошивається, то стало зрозуміло, що це цирк: політикани, тітушня, біганина із шинами. А в стороні стоять розгублені та згорьовані батьки дітей, які пережили трагедію. Нікому до них нема діла – ані ЗМІ, ані активістам. Не до них. Одні заробляють бали для політичних рейтингів, інші – спасають свої місця біля кормушок… Гидко…”

 

Табір нещодавно відбудували. Замість старих корпусів побудували нові з дерев’яного зрубу. Ймовірніше за все, пожежа сталася через замикання електропроводки.

 

Пожежна сигналізація не спрацювала

 

В пожежній водоймі не було води. Вдумайтеся: в таборі всі корпуси дерев’яні, а в пожежній водоймі немає води.

 

 

Сорок хвилин в пожежних пішло на те, щоб дотягнути рукави до вулиці Вільямса, де був нормальний справний гідрант.

 

Табір муніципальний – з пафосом відкритий, тому пожежна інспекція поставила підписи, не перевіряючи нічого (скоріше за все, було саме так). Пожежна сигналізація, вірогідно, теж була бутафорською, бо навіть сама дешева – і та спрацювала б. 


На будівництво було списано більше тридцяти мільйонів гривень. Красива картинка, “мер которий хоть что то дєлаєт”, “хозяйствєннік”, “довєряй дєлам”.

 

Але те, що від труханівського “благоустройства” гинуть діти, переросло в тенденцію – є вже незаперечний факт. Старосінна площа: реконструювали так, що під трамваєм загинула дитина. Тепер – табір “Вікторія”… Одесити, гинуть ваші діти! Може досить?

 

17 вересня у м. Києві вже зранку стартували “святкові заходи”, присвячені відзначенню 500-річчя Реформації і “покликані об’єднати усі регіони країни, звернути увагу влади та суспільства на соціальні проблеми та сприяти позитивним змінам в суспільстві, впровадженню духовних цінностей, які є підставою економічного розвитку”.

 

Свято подяки

 

Хіба хтось наважиться сказати щось проти Ніка Вуйчича? Як можна, це ж “людина-легенда”, він же такий чудовий мотиватор, оратор і так далі. Але погляньте на ці хрести, релігійну символіку – навіщо це все?

 

На сьогодні для гостей свята заплановано багато розваг

 

Будуть конкурси, змагання, ігри, розіграші. А потім з овочів і фруктів складатимуть велику мапу України, яка, за задумом організаторів, має стати символом свята.

 

А якої думки про цю подію самі громадяни? Ті самі, яких не прийнято запитувати.

 

– Ні, я розумію, що ми давно звикли до того, що гинуть дорослі люди, і дивимося на це крізь пальці, але в Одесі загинули діти. Горе їх батьків ніякими словами не описати, і жах від цієї трагедії неможливо переоцінити. Сьогодні, як мінімум, варто було б скасувати всі свята й оголосити траур, – вважає киянин Володимир, – але в Києві протестанти зібралися святкувати день подяки. Головна вулиця столиці перекрита на три дні – оцініть масштаби підготовки! Я розумію, що у нас свобода віросповідання, і вважаю, що це добре. Але невже таке пишне святкування влаштовується тільки тому, що якимось вірянам хочеться подякувати Богові?

 

“Вітальне слово для учасників Свята Подяки скажуть депутат Парламенту Великобританії Марк Прітчард, віце-президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Валерій Гілецький та президент Християнського Центру державного управління ім. Кеннеді при Конгресі США Джордж Роллер”, – повідомляють у ЗМІ. Іншими словами, ще один жест заради красивої телекартинки.

 

Але на наших телеканалах – жодної свічки, натомість – безліч розважальних шоу та іншої нісенітниці, а про пожежу – ані слова. Все добре, все чудово та святково – переконують нас.

 

А між тим, якщо в дитячому таборі не працювала система пожежної безпеки (а як з’ясувалося, вона не працювала) то того ж дня, коли сталася пожежа, потрібно було б затримати зо два десятки відповідальних осіб і ще десятки чотири – причетних. Однак замість цього у нас відзначають “день подяки”.