Нові можливості для розвитку житлового будівництва

Поділитися:

7 квітня Президент України підписав Закон “Про внесення змін до статті 4 Закону України “Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва” (щодо реалізації державних житлових програм)”, який було ухвалено Верховною Радою України 16 березня п.р.

 


 

Можливості для забезпечення доступним житлом

 

Розвиток житлового будівництва

Законом, зокрема передбачено сприяння забезпеченню доступним житлом військовослужбовців і учасників АТО, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»а також сімей загиблих, у тому числі волонтерів і бійців добровольчих батальйонів, коло яких визначено абз. 4, 6, 8 п. 1 ст. 10 згаданого Закону.

 

Як ідеться з пояснювальної записки до законопроекту за № 4550 від 04.05.2016, відповідно до ст. 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», а також у межах виконання Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010 – 2017 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2009 р. № 1249, реалізовується механізм, що передбачає здешевлення вартості житла для громадян за рахунок державної підтримки на 30% вартості нормативної площі доступного житла.

 

Це дозволяє забезпечити житлом та зняти з квартирного обліку при однакових затратах утричі більше громадян. При цьому скорочується квартирна черга, що знову ж таки, сприяє реалізації житлових прав соціально незахищених верств населення. Участь у Програмі можуть взяти громадяни, які згідно законодавства потребують поліпшення житлових умов і мають змогу сплатити 70% від нормативної вартості житла.

 

При цьому інвестиції у житлове будівництво як в одну з системоутворюючих галузей дають суттєвий мультиплікаційний ефект у вигляді розвитку суміжних галузей економіки, утворення робочих місць, збільшення надходжень до бюджету.

 

Фінансово-інвестиційний механізм державної підтримки за рахунок одного і того ж обсягу фінансування вирішує одразу кілька соціально важливих проблем та дозволяє:

 

  • громадянам – поліпшити житлові умови;
  • державі – зменшити свої житлові зобов’язання;
  • територіальній громаді – завершити довгобуди;
  • будівельній галузі – отримати платоспроможного споживача та подолати кризові явища у житловому будівництві.

 

Результати реалізації програми

 

За результатами реалізації програми у 2010-2014 роках 3610 родин, які перебували на квартирному обліку, отримали державну підтримку на будівництво житла. З них 3550 родин отримали підтримку на суму 435,21 млн. грн. за рахунок коштів державного бюджету. І 60 родин отримали підтримку на суму 4,99 млн. грн. за рахунок коштів міського бюджету Харкова. Додатково було залучено коштів з місцевих бюджетів на суму 21,2 млн. грн. для покриття частини власного внеску громадян-учасників програми.

 

Програма користується попитом серед широкого кола громадян. Вона підтримана забудовниками і місцевими органами влади. Проте, не зважаючи на це, обсяги фінансування програми не відповідають плановим та не задовольняють існуючий попит.

 

Загалом протягом 2010-2014 років в рамках реалізації програми в сферу будівництва направлено 1,657 млрд. грн. Громадянами фактично сплачено 1,262 млрд. грн. власних внесків. Введено в експлуатацію 191 житловий об’єкт, загальна кількість квартир в будинках складає 22 554. З них 3 200 квартир для родин, що отримали державну підтримку. Площа прийнятого в експлуатацію житла становить 1 522,2 тис. кв. метрів. З них 210,11 тис. кв. метрів – для родин, що отримали державну підтримку.

 

Пільгове іпотечне житлове кредитування

 

Крім того, Законом передбачена також державна підтримка у забезпеченні населення доступним житлом, що полягає у наданні пільгового іпотечного житлового кредиту.

 

Зокрема Законом передбачено, що такі пільгові іпотечні кредити надаються з процентною ставкою у розмірі облікової ставки Національного банку України плюс два відсотки, а у разі надання кредитів за рахунок бюджетних коштів фінансовою установою – виконавцем державної цільової програми будівництва (придбання) доступного житла – у розмірі 3% річних.

 

Передумовою для ухвалення нового Закону стала загальносуспільна потреба в реформуванні діючих житлових програм і приведення їх у відповідність до умов сьогодення. Також це було обумовлено необхідністю вжиття заходів, спрямованих на недопущення поглиблення кризових явищ у будівельній галузі – галузі, яка має безпосередній ефект на розвиток економіки країни взагалі.

 

Отже, відтепер крім загального розміру державної підтримки – 30% від вартості житла, що придбається, передбачено змінність розміру державної підтримки залежно від категорії громадян, які мають право на отримання такої підтримки.

 

Також однією з проблем, на розв’язання якої спрямований новий Закон, є встановлення реальних відсоткових ставок за користування пільговими відсотковими кредитами на придбання житла, що надаються виконавцем державної цільової програми будівництва (придбання) доступного житла.

 

Державна підтримка у розмірі 50% вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту особам, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзаців четвертого, шостого і восьмого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», буде надаватися у межах коштів, передбачених Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік на виконання Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010 – 2017 роки.