Польський шовінізм і безпека України

Поділитися:
The following two tabs change content below.

Олександр Корнійчук

кандидат економічних наук, магістр державного управління у сфері охорони здоров'я

Польський шовінізм несе пряму загрозу національній безпеці України у зв’язку з кардинальним посиленням інтенсивності інформаційно-гібридного впливу з боку не тільки пропаганди у ЗМІ, а й під час прямих контактів з їх носіями у країні перебування.

 


 

Згідно з оцінками польських профспілок, які охоплюють українських працівників у Польщі, протягом 2017 р. має місце зменшення наполовину темпів приїзду українців до цієї країни. Насамперед, це стосується вихідців із Центральної та Західної України. На цьому фоні помітним є зростання кількості українців Півдня і Сходу України, які приїздять на роботу в Польщу та Російську Федерацію.

 

Після повернення до України ці громадяни матимуть посилені антиукраїнські переконання. І, вірогідно, вони стануть агресивними носіями російського або польського шовінізму.

 

Українське суспільство та держава потребують захисту від шовінізму Московії, Польщі, Угорщини та Румунії шляхом модернізації країни, створення високотехнологічних виробництв і повернення українців додому.

 

Польский шовінізм

Українсько-польський кордон, Львівська область

 

Росія використовує державний шовінізм Польщі, Угорщини та Румунії для демонтажу ЄС і НАТО. Вищезазначені країни де-факто блокують будь-які євроатлантичні спрямування України. Для інформаційної картинки власного позитивного іміджу польська сторона запрошує певну частину поранених воїнів АТО на реабілітацію.

 

Ключова проблема сьогодні – це вкрай недосконала та застаріла система управління НАТО, яка передбачає обов’язкову згоду кожного члена НАТО на те чи інше рішення. Цим користується РФ і вищезазначені країни з державним шовінізмом для суттєвого послаблення співпраці України з НАТО та ЄС.

 

Потреби євроатлантичної спільноти – внесення змін до статуту НАТО для прийняття рішень більшістю голосів. Країна, яка не підтримує більшість, як член НАТО, отримує право не приймати участь у тих чи інших діях з відповідним вжиттям до неї заходів, які відповідатимуть її реальному статусу.

 

Євроатлантичні потреби українського суспільства і держави

 

Виконання угод Україна-НАТО з країнами, які дотримуються євроатлантичних цінностей. З метою нейтралізації дій Польщі, Угорщини, Румунії по послабленню безпеки української держави припинення двосторонньої співпраці у тих сферах, які несуть реальну загрозу державотворенню. Насамперед це стосується мовної, гуманітарної та освітньої сфер. Будь-яка особа незалежно від національності, часу та місця проживання, яка всіма доступними методами і формами виборювала українську державність і незалежність є українцем і підлягає захисту українським суспільством і державою. Перш за все, це стосується вояків УНР, ЗУНР, Карпатської України (Січі), УПА, воїнів АТО та ін.

 

Дії громадян України:

 

  1. Припинити будь-які поїздки до країн шовіністів – Росії, Польщі, Угорщини і Румунії.
  2. Кардинально підвищити рівень особистого державницького мислення. В цьому допоможе опанування української мови, літератури, культури, історії. Корисним буде і ознайомлення з досвідом успішних людей для відкриття власної справи в Україні (див.: Джордж Акерлоф, Роберт Шиллер. Фішинг. Хто і як маніпулює вашим вибором. – К.: Наш Формат, 2017 – 272 с.; Дуглас Норт, Джон Волліс, Баррі Вайнгест. Насильство та суспільні порядки. Основні чинники, які вплинули на хід історії. – К.: Наш Формат, 2017 – 352 с.).

 

Дії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України:

 

  1. Активізація співпраці з країнами НАТО, які є реальними носіями євроатлантичних цінностей та спроможні їх захищати – США, Канада, Велика Британія, Литва та ін.
  2. Проведення перемовин з державами – носіями шовіністичної ідеології для чіткого окреслення сутності національних інтересів України та безпеки української держави. Слід обрати прийнятні форми співпраці у тих чи інших сферах, які виключають втручання у гуманітарний та інші суверенітети України.
  3. Демонстрація українськими громадянами та державою гідності у стосунках з кожною країною та її представниками. Таким способом ми зможемо знайти напрями для посилення власної державності та країни-партнера.
  4. СБУ надати ефективну допомогу громадянам України, які виїздять до вищезазначених країн з державним шовінізмом для унеможливлення їх втягування у протиправну діяльність.

 

Дії міжнародної спільноти 

 

Привести систему управління ЄС і НАТО до стану здатності вирішувати завдання євроатлантичної безпеки.