Методи сектантського вербування

Поділитися:

Минулого разу, коли ми з вами говорили про форми сектантського вербування, то визначили, що основною з них є запрошення на ті чи інші заходи (фестивалі, семінари, заняття, тренінги, «духовні практики», обряди, акції). Чому це завжди групові заходи? Настрій групи передається кожному учаснику, він «заражає», і людина не усвідомлює, що свої дії та вчинки вона зараз більше не контролює – всім керує загальна група.

 

Людина – істота соціальна. Така наша природа, а новачка під впливом групи можна легко схилити до прийняття рішення, що кардинально (прямо кажучи – фатально) поміняє його життя.

 

Як убезпечити себе від потрапляння до секти? Для цього корисно знати характерні прийоми і способи доступу до нашої свідомості, що використовують вербувальники. Обізнаний – значить, озброєний. Знаючи їх, ви навчитеся одразу розпізнавати обман і намагання маніпулювати вами.

 

 

Коли ми кажемо «вербувальник», то необов’язково тут мається на увазі якась умовна незнайома особа, що підійшла до вас на вулиці чи десь у громадському місці. Інколи вербовку може здійснювати безпосередньо лідер культу (групи, руху), коли це якісь масові заходи, де він виступає перед аудиторією та спілкується, контактує з гостями. Інколи це може бути хтось із ваших знайомих, колег і близьких, з якими разом ви прийшли на ті чи інші заходи.

 

Чи є такі особистості, що не піддаються навіюванням?

 

Аби було зрозуміло, давайте почнемо з такого прикладу. Щодня ми маємо справу з такою штукою, як замки, коли відчиняємо різні двері: вдома, на роботі, на дачі. І кожен з нас завжди носить при собі свій комплект ключів. А тому ми знаємо, що є замки сувальдні, рігельні, штіфтові, перфоровані, навесні амбарні, електронні, гвинтові, магнітні, Mul-T-Lock. Під кожен тип замка підходить відповідна категорія ключів – ключ-«метелик», ключ-«таблетка»… Але будь-який замок можна зламати чи відкрити відмичкою. Все залежить від майстерності виконавця.

 

Крадії, зазвичай, проникають туди, куди легше за все потрапити: де вільний доступ до парадного, де слабкі замки на дверях, невисокий паркан, хата стоїть край вулиці та немає свідків. Вербувальники в першу чергу беруться за тих, у кому бачать свого потенційного клієнта.

 

Те, що ви (так само як і я) наразі не були в жодній тоталітарній організації та не стали прихильником якогось деструктивного культу, то, з одного боку, наша вдача і перемога, а з іншого – прорахунок вербувальників.

 

Для різних категорій наших інтересів і потреб існують різні за своєю тематикою організації:

 

  • одні з них замасковані під традиційні релігії (секта Аделаджи, Центр «Відродження»);
  • другі – орієнтовані на культуру і традиції Сходу (секти Ошо, Махаріши, Прабхупади, Фалунь-Гун);
  • треті репрезентують себе не як релігійні, а як наукові (саєнтологи) або громадські рухи («АллатРа», «Віта», «Обитель Ханака» або «Школа Єдиного принципу»);
  • четверті пропонують якісно змінити життя (ченелінг, транссерфінг, Симорон – Бурлан-до і «Школа Долохова і Гурангова»);
  • п’яті – оздоровчі («івановці», Норбєков, всякі «Голтіси» та винахідники-цілителі);
  • шості – екологічні («Зелена стрічка», «Звєнящіє кєдри»; «Храм народів» Джима Джонса був такою сектою);
  • або маскуються під усі перераховані (муніти – найбільш багатогранна і розгалужена секта, що використовує для прикриття десятки абсолютно різних організацій, проектів і благодійних фондів і позиціонує себе як надрелігійна, об’єднуюча для всіх релігій);
  • а також тренінги, семінари, акції, групи, студії, гуртки.

 

Тому до будь-якої людини можна підібрати свій підхід.

 

Який же набір методів використовують для вербування?

 

Під час першої зустрічі, незалежно від того, що це за організація (від мормонів – до «анастасійців»), сценарій і методи оброблення новачків будуть однаковими.

 

1. Там, куди ви прийдете, обов’язково відчуватиметься різкий контраст між тим «хорошим», що є тут і рештою, що оточує ззовні. Назвемо цей метод умовно чорно-білий фільтр. Тобто, йде гра на контрастах. Людина прямує на першу зустріч (йде вулицею, їде у громадському транспорті чи в авто) і бачить одну картину (похмурий день, чужі люди навколо, всі заклопотані й байдужі – ані посмішок на обличчях, ані блиску в очах, десь на вулиці сміття, десь побита дорога), а переступаючи поріг, опиняється наче в іншому світі, де затишно, всі «свої», а гостя приймають з радістю та одразу оточують увагою. Тут задача – зробити так, аби перше враження було святковим, небуденним, урочистим.

 

2. Лунатимуть музика чи співи, око радуватиме красиво (оригінально, цікаво) оформлене місце проведення, та вас оточуватимуть лише щасливі люди навколо. Інколи застосовується окурювання приміщення пахощами (ароматичні палички, свічки). У «Білому братерстві» використовували пахощі, до складу яких входили психотропні речовини. Така ж практика і зараз є в різних сучасних культах, особливо східного спрямування. Але окурювання – прийом факультативний: таке може бути, а може і не бути.

 

Крім того, що ви бачите, крім звуків і запахів, які ви чуєте, вам неодмінно дадуть щось скуштувати чи випити.

 

Вау, який неймовірний трав’яний чай! Які смачні ласощі, приготовані за оригінальними рецептами! – зрадієте ви.

 

Що це означає? Це вплив на всі органи почуттів, адже є люди-візуали, є аудіали, є кінестетики. Приємне, позитивне враження треба закріпити, створивши пусковий механізм, який спрацьовуватиме під час нагадування. В НЛП це називається «якірною технікою»: методика ґрунтується на умовному рефлексі, а «якорем» слугує чинник, сигнал, який запускає в дію механізм напрацьованого умовного рефлексу та викликає певний емоційний стан.

 

А як діяти, коли не всіх і не одразу можна запросити на такі заходи? Для цього знімають постановочні фільми, де буде така само методика: красива картинка з краєвидами, лунає пташиний спів, плюс музика та закадрові коментарі ведучого, плюс щасливі люди на позитиві розповідають про те, як тут чудово, показують різні добірні стиглі фрукти тощо. Дивишся, і… Багато кому, відверто кажучи, одразу захочеться опинитися там: «ех, от би зараз…». Хороше освітлення, монтаж, – і справу зроблено. Подібні коротенькі сюжети орієнтовані на кліпове мислення.

 

Ідеологи різних неокультів провадять і активну роботу в соцмережах, і там так само запрошують відвідати різноманітні «унікальні» зустрічі, курси, семінари та подібні збіговиська. Перша група методів, – вплив на всі органи почуттів, робота у групах і, певною мірою, «чорно-білий фільтр» – це набір, який зазвичай застосовується в усіх випадках, незалежно від спрямованості організації чи групи.

 

Отже, три репрезентативні системи – аудіальна, візуальна, кінестетична, та дві сигнальні системи (почуття і мова) складають основу, на якій інформація сприймається психікою людини. З першими трьома ми вже визначилися, йдемо далі.

 

Наступна група методів – гра на емоціях, або маніпулювання почуттями.

 

3. Найпоширеніші з них ґрунтуються на лестощах і потуранні самозакоханості нового адепта. Сюди ж відносяться такі прийоми, як «бомбардування любов’ю» і «сендвіч» (двоє постійних учасників одразу ізолюють новачка від інших і він спілкується тільки з ними). Особа, що до потрапляння до секти почувалася самотньо, починає вірити, що вона нарешті знайшла справжніх друзів, однодумців і всім потрібна.

 

Люди, обділені увагою в соціумі легко піддаються на похвали «правильного шляху» і на право повчати інших з кафедри: «Давайте привітаємо нашу нову сестру, зараз вона розповість нам свою історію…», – промовляє пастор, «нову сестру» одразу нагороджують оплесками, вона відчуває підтримку та розуміння. Або, наприклад, молодий чоловік або дівчина, не дуже успішні в реальному житті, відчувають ейфорію від того, що його (її) слухають десятки немолодих людей: аплодують, вітають, запрошують і демонструють повагу. А говорити можна будь-що про те, яка вона стала щаслива та як бог допомагає, можна нескінченно довго тлумачити різні події та знаходити для них надприродне пояснення, радити іншим жити «за писанням» тощо. На цьому соціальний успіх для такої особи, як вона вважає, вже досягнуто: інше стає неважливим – сім’я, робота, друзі, захоплення.

 

4. І навпаки: в деяких випадках необхідно стимулювати в людини почуття невпевненості у собі, аби потім запропонувати «порятунок», який можливий виключно у лавах і у форматі організації. Для цього застосовується прийом стирання кордонів особистісного простору. Межі особистісного простору (15-45 см) дають людині, передусім, відчуття впевненості у собі. Для того, аби здійснити на неї психологічний тиск або одержати інформацію чи щось іще, необхідно позбавити людину цієї впевненості. Таким прийомом користуються деякі правоохоронці під час допитів, військові, що взяли полоненого, інколи – керівники у спілкуванні з підлеглими: вони зменшують дистанцію та вторгаються до особистісного простору. Під час групових зібрань у сектах людина сприймає те, що відбувається, так само, як і на масових заходах або у місцях великого скупчення народу, тобто перестає негативно реагувати на інших, коли вони вторгаються до її особистісної зони. Що з нею відбувається? Знижується критичність психіки та критичність свідомості, тому що клітини мозку переходять у гальмівний стан. У такому стані людина легко піддається навіюванням, а значить, будь-які слова, команди, посили, вказівки, вона буде сприймати й виконувати беззаперечно.

 

Доволі жорсткий метод. Взагалі, ті методи, про які йшлося на початку (красива картинка, похвали, лестощі, оплески) – дуже м’які та діють, передусім на найбільш вразливу та довірливу частину населення, а от стирання кордонів особистісного простору, як і тактильний гіпноз, кодування і наступні методи, до яких зараз перейдемо, застосовувалися в таких деструктивних культах, як «Біле братерство». Чим вони жорсткі? Тим, що ламають особистість – як об коліно ламають, і пошкодження психіки, які вони завдають, залишаються назавжди.

 

5. Тактильний гіпноз у різних формах. Він застосовується, зазвичай, у поєднанні з іншими способами впливу, адже тоді справляє сильніший ефект – у супроводженні музики, одночасно з якимись груповими діями, молитвами, співами тощо. Дотики, тримання за руки, хороводи, обійми практикуються на симоронських зібраннях і на заняттях з тантра-йоги, у деяких псевдорелігійних групах під час молитов, обрядів і ритуалів, паси руками (як на сеансах Кашпіровського), або так звані «паровозики», імітація масажу – як це виглядає, ви вже бачили на «Божевільних тренінгах», там я саме зняла той момент, коли незнайомі люди в залі разом піднімаються, стають одне за одним та роблять сусіду масаж спини, погладжують, тримаються за руки, і все це під динамічну гучну музику. Коли ведучий (лідер, організатор, «гуру») фізично не може вплинути на кількасот присутніх, він «доручає» це самій групі: встановити тактильний контакт, стерти кордони, усунути бар’єри для того, аби перетворити особистостей на покірну масу, поведінкою якої можна керувати.

 

6. Ще стосовно почуттів і гри на емоціях. Найсильніші з них – почуття страху – його розбурхують за допомогою традиційних розповідей про скоре наближення «кінця світу», «апокаліпсису», «краху системи», «останньої битви Христа із Сатаною», – з підкріпленням відповідними нібито доказами, свідченнями, історіями, цитатами з релігійних текстів, пророцтвами (Свідки Єгови, мормони). Або про «кризу і наступ системи, технократичного світу», отруєну воду, повітря та продукти віщують «анастасійці». Так само йде залякування у розповідях про глобальні природні катаклізми та екологічні катастрофи (істерію навколо видобутку сланцевого газу роздмухували «Зелена стрічка» та «Команди людства»). І лідери у розпалюванні ненависті (причому, до всього людства загалом), гніву, жаги помсти та одночасного почуття провини перед тваринами – зооекстремістські організації та групи: «Віта» й так звані «Земляни».

 

7. Також можуть застосовуватися такі прийоми, як навіювання за допомогою кодових слів. «Даю установку», – казав Кашпіровський. Для прискорення занурення людини у стан трансу маніпулятор використовує кодове слово, почувши яке, людина одразу входить у цей стан. Це може бути всім знайоме, цілком звичне просте слово, або коротка фраза, яка вимикає свідомість, наче рубильник.

 

8. Практика спільних дій: танці, співи, «оригінальні» фізичні вправи (переважно з йоги), гласолалії в деяких культах харизматів.

 

9. Або вигукування «кричалок», які впливають на людину на підсвідомому рівні, адже під час групових дій або спільного вигукування свідомість звужується, а зміст «кричалок» буквально закарбовується у мозку.

 

Особливо ефект від цього посилюється, якщо все супроводжується ритмічною музикою. «Чі! – Ка!», – скандує вся зала на тренінгу Криштофоровича під час так званої «енергетичної паузи».

 

«Пра-щай-шу-ба, пра-щай-шуба», – волає збіговисько веганів на чолі з Новожиловою, та під ці слова скидають до купи хутряні вироби.

 

 

«Харє-крішна», – вигукують загорнуті у жовті простирадла молодики. «Рас-сі-я», – скандують завезені тітушки, розосереджені у натовпі на перших проросійських мітингах, – так, цими технологіями послуговуються, передусім, спецслужби, а сектанти… А сектанти, як і маркетологи, як і пропагандисти – їх просто запозичили.

 

10. Пастка для свідомості. Свідома увага гостя, запрошеної особи зосереджується на чомусь визначеному, тобто вся увага спрямована на якусь діяльність. «А тепер давайте займатися творчістю», – пропонує організатор зустрічі в йога-студії чи в якійсь езотеричній групі, або: «а тепер давайте зробимо енергетичну паузу», – скаже тренер на черговому семінарі з «особистісного зростання». Людина, за певних умов, може занурюватися у стан, який в психології називається трансом. Коли, наприклад, пропонують зайнятися малюванням або плетінням, емоційний стан людини стає спокійним, тіло розслаблене, задіяна тільки дрібна моторика пальців рук. Увага повністю сконцентрована на тому, що вона робить у даний момент. Оскільки зовнішні подразники відсутні або реакція на них притупляється, людина стає відкритою для маніпулювання, для навіювання і абсолютно не критичний до сприйняття тих посилів, або ідей, які отримує в такому стані. Все, що їй при цьому будуть казати, вона просто не запам’ятає свідомо, однак усе одно сприйматиме, а потім буде виконувати, не вагаючись.

 

У моєму Донецьку напередодні окупації стало з’являтися безліч подібних організацій, проектів, груп і йога-студій. Тоді на заняттях відбувалося те ж саме, що зараз у Києві та інших містах: сумнівні «інструктори» і «тренери», які прибули до нас із Москви, Санкт-Петербурга, Новосибірська та інших російських міст поширювали спотворений (самодіяльний) виклад йоги, буддизму, рейки, тантри, Симорону, кундаліні. Проводилися «психологічні» семінари, різноманітні сатсанги на тему «відкрий», «прозрій» тощо.

 

Зрештою, планктон, який підсів на таке, прозрівав, співав мантри, просвітлювався у танцях, плів мандали… Основна частина «просвітленої» біомаси потім стояла під ОДА на підтримку Московії, бігала на всі проросійські мітинги…

 

У різних сектах використовують і інші методи промивки мозку та маніпулювання свідомістю – все залежить від того, як добре підготовлені організатори та наскільки обізнані з психології або налагодили співпрацю з різними гештальт-тренерами, коучерами, професійними гіпнотизерами. Так прийоми, як перекриття реальностей, заговорювання, «потрійна спираль», мовне зв’язування – все це ми розглянемо вже на прикладі окремих культів.

 

Ірина Кременовська