Миколаївське КП “ЦЗТ” заперечує напади собак на людей

Поділитися:

У Миколаєві співробітники КП «ЦЗТ» перетворилися на режисерів з вімивання бродячих собак від крові людей, які щодня стають жертвами нападів на вулицях міста. 

 


 

Після публікації у наших новинах статті «Скільки кривавих жертв ще потрібно?», де йшлося про спричинення серйозної травми мешканці м. Миколаєва внаслідок нападу зграї бродячих собак і проблему відсутності вакцини від сказу на адресу редакції «ГОВОРИ!» надійшло повідомлення електронної пошти. Його автор – Юлія Анісімова, назвалася представником комунального підприємства Миколаївської міської ради «Центр захисту тварин» (далі – КП «ЦЗТ»). У повідомленні містилося прохання дати інформацію для зв’язку з постраждалою жінкою, іншими словами – пропозиція скоїти протиправне діяння. Аналогічне прохання одержала у приват і автор згаданої публікації.

 

У зв’язку з наведеним, редакція видання звертає увагу читачів на норми Закону України «Про захист персональних даних» та, додатково, статті 182 Кримінального кодексу України (яким заборонено незаконно збирати, зберігати й поширювати інформацію щодо особистого життя громадян, в т.ч. персональних даних), а тому не вбачає підстав для повідомлення електронною поштою, у відповідь на подібні запити, персональних даних громадян (П.І.Б., адреса, засоби для зв’язку). Незалежно від того, хто і з якою метою просить їх надати, «ГОВОРИ!» працює у правовому полі та без згоди громадян нікому не передає їхніх особистих даних або координат.

 

Ми звернулися до постраждалої жінки й запропонували їй самостійно зв’язатися з автором повідомлення, і вона зазначила, що наразі не має такої нагоди.

 

Про це і було дано відповідь авторці повідомлення-прохання.

 

Далі події стали розвиватися цікаво.

 

«Вигадані» постраждалі

 

На сторінці КП у соцмережі Фейсбук було розміщено ось такий допис:

 

Допис на сторінці КП ЦЗТ

 

На думку КП «Центр захисту тварин», новина про напад собак на людину – це провокація, вигадка та плід фантазії донецької авторки (знов Донецьк в усьому винний, еге ж).

 

Серед авторів нашого видання – люди з різних міст України,  в тому числі з Миколаєва та області. Згадка про Донецьк навмисно використана в такому контексті, аби сформувати в читачів упередження ставлення та сумніви у правдивості викладеної інформації. Це один зі способів маніпулювання суспільною думкою, що запозичений у брехливих російських «ЗМІ», де прийнято звинувачувати в усьому Правий сектор або лякати бандерівцями.

 

Тактика переходу на особистості, звинувачень на адресу опонента з метою заперечення своєї відповідальності є типовою для сторони, що програє та не має конструктивних аргументів.

 

Тактика переходу на особистості

 

Коментарі до посту теж специфічні – дивіться, що відповіло КП:

 

Коментар КП ЦЗТ

 

Отже, підсумуємо: на думку КП «ЦЗТ», журналісти і видання повинні надавати персональні дані людей без їх згоди будь-кому, хто напише листа до редакції. І це – навіть не альтернативна версія тлумачення законів. Іншого й не варто очікувати від тих, хто не вивчили навіть профільні нормативно-правові акти, якими врегульовано їх діяльність (Закони України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про захист персональних даних»; Правила Утримання тварин, Правила благоустрою міста Миколаєва тощо). Про наклеп написано сильно, враховуючи давність відповідних реформ кримінального законодавства.

 

Медичні довідки про покуси, заподіяні бродячими собаками

 

А тепер – документальне підтвердження щодо «вигаданих» постраждалих. Нижче – медична карта з результатами огляду лікарем «вигаданої» дівчини.

 

Довідка про покуси собак

 

Зграя бродячих псів напала на Тетяну прямо у дворі багатоповерхівки, де вона мешкає.

 

І далі – довідка ще однієї постраждалої жінки, на яку пси напали біля магазину Велмарт.

 

Бродячі собаки заподіяли укушені рани

 

Тепер щодо запитання про те, чому постраждала на проспекті Миру 1/1 не звернулася до КП. А чим КП може допомогти? Це яскраво ілюструє попередній випадок нападу бродячих собак на дівчину Тетяну, який стався 19 березня. Тетяна звернулася до лікаря (див. довідку вище) й направила відповідну заявку про агресивних тварин до КП. Однак КП може тільки відловити собаку, простерилізувати її та повернути назад на місце вилову.

 

Лист Миколаївської міської ради

 

Вартість цих маніпуляцій становить 2034 грн. за кошт миколаївців – платників податків.

 

Чому працівники КП «ЦЗТ» заперечують очевидне

 

Те, що агресивні і хворі собаки мають бути піддані евтаназії гуманними методами, як це передбачено у нормах Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», співробітники КП категорично заперечують.

 

КП ЦЗТ не відловлює собак

 

Та й хіба можна щось довести тим, хто на офіційній сторінці комунального підприємства пише, що люди – істерички, яким собаки заважають дихати, спати й моргати. На думку працівників КП, агресивні вуличні пси, котрі нападали і завдали комусь травм, каліцтва чи навіть смерті повинні бути «всиновлені».

 

Всиновлення бродячих собак

 

Довідково: усиновлення, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 р. за № 905 “Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей” є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про собак або інших тварин, як бачимо, щодо усиновлення жодного разу не згадується.

 

Звісно ж, простіше звинуватити в усьому міфічних «донецьких», ніж визнати, що у місті склалася катастрофічна ситуація. Причиною такого стану справ є не тільки те, що питання регулювання чисельності безпритульних тварин було довірено непрофесіоналам, а й ухвалене Миколаївською міськрадою у 2012 році рішення про запровадження програми ВСП (відлов – стерилізація – випуск; про це більш докладно тут).