Коли ДБР і СБУ відвідають Полтавську облраду?

Поділитися:

Вчорашні обшуки СБУ і ДБР у Верховній Раді України можуть мати неприємні наслідки і для нинішнього керівництва Полтавської обласної ради. Тому що те, що зацікавило правоохоронців в Києві, є точною копією того, що також відбулося в Полтаві – про це повідомляє Полтавщина.

 

Фото: Полтавщина

 

Нагадаємо, 23 і 27 серпня СБУ і ДБР провели обшуки у Верховній Раді, а саме в підрозділі, який обслуговує електронну систему голосування «Рада». Причина — спроба старого керівництва ВР екстрено «модернізувати» наявну систему електронного голосування шляхом активізації так званої «сенсорної кнопки». Яка, нібито, повинна виключити можливість «кнопкодавства» — коли один депутат голосує за іншого.

 

До ДБР звернувся заступник голови секретаріату ВР Володимир Слишинський, який заявив правоохоронцям про підозрілі і протизаконні маніпуляції керівництва з системою «Рада».

 

За його словами, будь-які радикальні зміни в системі «Рада» повинні бути спочатку сертифіковані державним уповноваженим органом і прописані в Регламенті Верховної Ради, і тільки потім цей апаратно-програмний комплекс можна застосовувати.

 

Така жорстка регламентація пояснюється просто: щоб виключити фальсифікацію голосувань, в тому числі через стороннє втручання. В умовах війни захист електронних систем всіх об’єктів критичної інфраструктури та органів влади має найважливіше значення.

 

Результат рейду силовиків в Раду — ДБР вже розслідує кримінальне провадження по ст. 363 КК (Порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних систем). В ході якого експертами буде перевірена адекватність роботи електронної системи для голосування ВР України. І встановлено, чи були випадки зовнішнього втручання в підрахунок голосів народних депутатів і чи планувалися такі.

 

На жаль, Полтавська обласна рада і її керівництво йдуть в авангарді аналогічних кримінальних тенденцій.

 

Також видання Полтавщина наводить посилання на статтю нашого автора – заступника головного редактора загальнодержавного бюлетеня “ГОВОРИ!”, адвоката Олексія Святогора:

 

Ще 8 серпня цього року в ЗМІ з’явилася стаття, де докладно висвітлювалися маніпуляції керівництва Полтавської облради з «оновленою» системою «Рада». Автор юридично обґрунтував, що система голосування Полтавської облради «Рада» і офіційний портал облради навмисне виведені з-під контролю держави. І мотив тут може бути тільки один — корупція. Автор стверджує, що голова Полтавської облради Олександр Біленький і керуюча справами виконавчого апарату Оксана Черкас не могли роками не знати про протиправне функціонування ключових електронних систем облради.

 

Про також докладно у матеріалі: 

Електронні шахраї з Полтавської областної ради

 

Сама по собі «анонімна» система голосування без чітко визначеного джерела її походження, впровадження, перевірки коректності роботи, тестування, постановки на облік — це вищий прояв корупції, стверджує автор.

 

Вся ця система повинна мати сертифікати відповідності та позитивні висновки експертиз Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ), яких немає.

 

Висновок автора: йдеться про навмисне, вольове створення системи прогнозованого і контрольованого втручання сторонніх осіб в роботу системи голосування, з метою підтасовування і фальсифікацій її роботи.

 

І якщо ситуацію у Верховній Раді в Києві правоохоронці вже взяли під пильний контроль і розслідують кримінальну справу за ст. 363 КК України, то в Полтаві ДБР і СБУ це ще тільки належить зробити.

 

Підкреслимо, що ця, несертифікована державою, система голосування Полтавської обласної ради вже була поспіхом задіяна на останній сесії. І це незважаючи на технічні недоробки (!) і відсутність опису її застосування і функціонування в Регламенті облради. На тій сесії, нагадаємо, з подачі керівництва ОДА і облради були непрозоро «перерозподілено» сотні мільйонів гривень.

 

З таким же поспіхом готується наступна сесія Полтавської облради. На кону ще сотні мільйонів, які «вчорашні» не проти «розпиляти» під шумок приходу до керівництва області нової команди.

 

І є всі підстави підозрювати, що голосування депутатськими картками (чи руками) в цьому випадку буде куди чесніше і «прозоріше», ніж із застосуванням нової системи «Рада» з темним походженням, не прописаним ніде функціоналом і невідомо під чиїм управлінням.

 

Депутати Полтавської обласної ради
Ірина Степаненко,
Іван Сидоренко,
Віталій Бабак,
Руслан Ляшко,
Фахраддін Мухтаров,
Андрій Сімонов,
Юрій Тимоха,
Віктор Щуров

Джерело: Інтернет-видання Полтавщина