Патріарший собор Воскресіння Христового

Поділитися:

Патріарший собор Воскресіння Христового – це головний храм Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ), резиденція Глави і Отця УГКЦ, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького Святослава Шевчука, святиня святинь для понад шести мільйонів греко-католиків світу.

 

Патриарший собор Воскресіння Христового розташований у м. Києві (вул. Микільсько-Слобідська, 5)

 

Будували його протягом 12 років, і зараз на території досі помітно, що роботи тривають – завезено каміння, і напевно, це буде укладатися плитка. Не так давно була інформація про те, що нібито внаслідок проведення робіт на будівельному майданчику, де поряд зводилася багатоповерхівка, на будівлі собору пішла тріщина, але жодних слідів усередині розгледіти не вдалося.

 

 

Натомість внутрішнє склепіння вражає красою.

 

 

Сюди можна заходити просто як до музею та вільно гуляти подвір’ям, з якого відкривається чудовий краєвид на берег Дніпра.

 

 

Що цікаво, на фасаді (вхід з двору) – мозаїчні портрети Володимира і Ольги, хоча це не католицькі святі.

 

Оздоблення внутрішнього простору храму – білий, аж сяючий колір стін, підлоги, вівтарних споруд (престолу, жертовника, архієрейського трону) символічно відтворює неземне світло найважливішої євангельської події, якій він присвячений – світлого Воскресіння Христового.

 

 

Місце для сповіді.

 

 

Дзвінниця на подвір’ї.

 

 

Вага найбільшого дзвону становить 3885 кг.

 

 

Купол собору – символ Неба на землі – унікальна архітектурна конструкція, побудована без опорних споруд, за найсучаснішими технологіями. Вона створює враження, що його підтримує невидима небесна сила.

 

 

Мозаїчні образи, ікони, вітражі, іконостас храму втілюють найсучасніші течії українського сакрального мистецтва.

 

© Ірина Кременовська, фото автора

Всі права захищено