Фалунь Дафа і міфи про насильницьке видалення органів

Поділитися:

В Україні Фалунь Дафа (Фалуньгун), яка позиціонує себе як стародавня школа самовдосконалення душі та тіла за властивістю Всесвіту, діє в різних областях в організаційно-правовій формі громадських організацій.

 


 

З інформації, розміщеної на офіційному сайті організації у розділі «Коротко про Фалунь Дафа» ідеться про те, що вона являє собою школу самовдосконалення із системи Будди. Взагалі буддизм – одна з найдавніших світових релігій. Вона відрізняється від інших тим, що це єдина релігія без Бога. Ім’я Будда, що означає «просвітлений» взяв собі засновник даної релігії – Сідхарха Гаутама Шак’ямуні.

 

Але таке поняття, як «система Будди» практично ніде не зустрічається: є лише буддійська філософія як система раціонально обґрунтованого світогляду. Тому твердження про те, що Фалунь Дафа походить від буддизму, є суперечливим. Тим більше, воно спростовується тим фактом, що Фалунь Дафа ніяк не може бути «стародавньою школою», оскільки вона існує не більше 30 років.

 

Фалунь Дафа в Україні

 

Лі Хунчжи

 

Засновником Фалунь Дафа був громадянин КНР Лі Хунчжи, 1951 (за деякими відомостями – 1952) року народження. У жодній з біографій засновника руху немає даних про рівень його освіти, рід занять і роботи. Там основний акцент робиться лише на етапах його духовного зростання і на тому, що він нібито володіє надлюдськими здібностями та є майстром бойових мистецтв.

 

Рух Фалунь Дафа був популярним у КНР на початку 1990-х років. Тоді Лі Хунчжи багато подорожував Китаєм і виступав з лекціями, а також проводив «духовні практики», на яких і заробив собі великі статки. Але те, що побудовано на обмані, не може існувати довго.

 

Ніяких надлюдських здібностей не існує, та ніхто не може їм «навчити» чи допомогти їх «розкрити». Лі Хунчжи був цілком пересічною людиною. Всі приписані йому вміння проходити крізь скло чи ставати невидимим були тільки вигадками задля популяризації нового віровчення.

 

«Школа самовдосконалення» привернула увагу правоохоронних органів, оскільки стали виходити на поверхню факти введення в оману людей, порушення громадського порядку і виступів проти влади. Китайським урядом вживалися заходи реагування, а також було опубліковано звіти з викриттям шахрайства, брехні та антидержавницької діяльності з боку Лі Хунчжи та його прихильників.

 

Заборона Фалунь Дафа в КНР

 

Невдовзі, у 1999 р. діяльність даної організації було заборонено за рішенням уряду КНР. Початок боротьби державних органів з цим деструктивним неокультом самі адепти Фалунь Дафа оголосили (та дотепер вважають) політичними репресіями. Відповідно, послідовники тепер стали вважатися «жертвами» та «в’язнями сумління» – ця спекулятивна тактика є типовою серед аферистів і злочинців усіх мастей.

 

Втім, навряд чи заборона Фалунь Дафі засмутила її засновника, який заздалегідь розпочав налагоджувати свої вчення «на експорт». У 1998 р. Лі Хунчжи емігрував з КНР і зараз постійно проживає на території США.

 

Також з інформації на офіційному сайті організації багато йдеться про релігійно-філософські складові, «роботу з енергіями», зміцнення і розкриття неіснуючих «надприродних здібностей» і духовні практики. Із цього стає очевидно, що перед нами не громадське формування, а езотерична течія. Тобто Фалунь Дафа (Фалуньгун) є новітнім синкретичним утворенням, що поєднує у собі елементи доктрини, запозичені з інших віровчень і практик Сходу – буддизму, цигун тощо.

 

Фалунь Дафа в Україні

 

У столиці послідовників Фалунь Дафа можна побачити практично щодня біля Маріїнського парку. Там, навпроти посольства КНР група з двох-трьох осіб «несе чергування», стоячи біля плакату-розтяжки із закликами зупинити насильницьке видалення органів.

 

Зупинити насильницьке видалення органів

 

Перехожим роздають листівки.

 

 

Так само, послідовники Фалунь Дафа збираються у середмісті й там групами виконують плавні фізичні вправи. І знову не обходиться без плакатів, які лякають «чорною трансплантацією», а заклики «зупинити жахливе зло» є незмінним атрибутом таких зібрань.

 

Вправи Фалуньгун

 

Особи, що практикують вправи Фалуньгун на вулицях, запевняють, що це допомагає покращити здоров’я. Наприклад, це фото було зроблено на початку минулої зими на Майдані Незалежності в Києві.

 

Фалунь Дафа у Києві

 

Як ви гадаєте, чи велика користь від фізичних вправ поблизу загазованих автодоріг, де цілодобово не припиняється потік автомобілів?

 

Виконання вправ Фалуньгун

 

Насправді зібрання проводяться у людних місцях здебільшого для того, аби привернути увагу до цього руху.

 

Чому в Україні Фалунь Дафа здобула таку популярність, що її осередки стали активно діяти у багатьох регіонах? Від самого початку заснування ідеологію даного руху було адаптовано для поширення в інших країнах, з урахуванням менталітету місцевого населення. Серед наших співвітчизників, як не дивно, чимало тих, хто будуть усією душею перейматися проблемами «насильницького видалення органів» у далекому Китаї.

 

Це та категорія громадян, яких понад усе турбують лісові пожежі в Австралії чи землетруси у Бразилії, а те, що відбувається просто перед їхніми очима, вони не хочуть бачити. Вони будуть завзято підписувати нікому не потрібні петиції та дистанційно «боротися» з урядом КНР, забуваючи про те, що у рідній країні вже шість років триває війна…

 

Міфи про вилучення органів

 

Листівки від Фалунь Дафа не лише роздають на вулицях, але й нерідко розкладають у поштові скриньки.

 

Якщо ми подивимося на лицьовий бік листівки, то там міститься загальна інформація про рух, де розписуються привабливі можливості, що дають заняття духовними практиками.

 

Фалунь Дафа стародавня школа

 

А на звороті міститься інформація, що одних може шокувати, а інших – насмішити. На фоні напису із закликом «зупинити безпрецедентне зло» зображені двоє осіб у хірургічних костюмах, замазаних кров’ю. На простирадлі (яким, вірогідно, накритий пацієнт), за допомогою графічних редакторів намальовано криваві відбитки долонь.

 

Фалунь Дафа проти чорної трансплантації

 

Виглядає це не як хірургічна операція, а як чий безглуздий жарт: наче хтось вимазав червоною фарбою руки, а потім рівненько проставив відбитки на білому простирадлі. При цьому в кадрі зображена рука, що простягає «лікареві» пачку купюр. Що хотіли цим сказати автори цього шедевру Фотошопу? Що хірурги, як і водії маршруток, приймають оплату, не відриваючись від процесу?

 

Свого часу засновник і духовний лідер організації Лі Хунчжи цілком серйозно твердив про існування інопланетян. І міфи про «чорну трансплантологію» і насильницьке видалення органів у послідовників Фалунь Дафа – із цієї ж серії. Це одна з класичних конспірологічних теорій, що існують навколо медичної сфери, заважаючи їй розвиватися.

 

Адепти Фалунь Дафа доводять свою позицію, посилаючись на доповіді громадських організацій та маловідомих осіб, які названі «правозахисниками». Однак за всіма цими гучними виступами і «документами» немає жодного доказу й жодного свідчення від постраждалих, їх рідних або очевидців.

 

Ніхто не вилучає органи в послідовників Фалуньгун

 

Справа в тому, що трансплантація органів людини є настільки складною і високотехнологічною операцією, що вона потребує спеціальних знань і відповідного практичного досвіду хірургів, які беруть участь в її проведенні. Такі операції неможливо приховати навіть у самих закритих медичних закладах, оскільки в них задіяно велику кількість медиків, керівників і допоміжного персоналу.

 

І це – не кажучи вже про забезпечення відповідним обладнанням і дотримання температурного режиму зберігання органів і тканин. В таких умовах не вдасться засекретити інформацію чи іншим способом приховати факти, що свідчили б про насильнице видалення органів.

 

Здійснити трансплантацію кустарним способом не вийде. Якби насильницьке видалення органів дійсно десь проводилося, то уникнути розголосу не вдалося б навіть у самих секретних лабораторіях і клініках. Адже там працюють люди, а значить, існує людський фактор: неодмінно знайдеться той, хто почне викривати такі оборудки та розповідати правду.

 

Враховуючи те, що досі не знайшлося очевидців «безпрецедентного зла», всі розповіді про насильницьке видалення органів є свідомим поширенням дезінформації задля залякування людей. Залякуваними людьми маніпулювати легше, ніж тими, хто мають здатність мислити критично.

 

Враховуючи те, що на теперішній час Міністерство охорони здоров’я України вбачає розвиток трансплантології одним з пріоритетних напрямів, що допоможе рятувати життя людей, виступи адептів Фалунь Дафа у найближчій перспективі можуть перерости у порушення громадського порядку.

 

На початку серпня 2020 р. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов презентував план здобуття трансплантаційної незалежності в Україні у 2023. Документ передбачає забезпечення країною для громадян у повному обсязі такого виду медичної допомоги, як трансплантація. Більше того, у МОЗ України вже приступили до реалізації пілотного проекту з  розвитку системи трансплантації, в якому беруть участь 24 медичні заклади. Тому не виключено, що українські адепти Фалунь Дафа – прихильники Лі Хунчжи можуть перейти від слів до справи, що матиме наслідком системне перешкоджання роботі медиків і втручання у діяльність державних структур.