Альона Шейніна – приховання неправомірної вигоди чи недбалість?

Поділитися:

Головний спеціаліст режимно-секретної частини Київської міської прокуратури Шейніна Альона Євгенівна ризикує поповнити сумну статистику декларування особами, уповноваженими на виконання функцій держави, недостовірної інформації.

 


 

Кримінальна відповідальність за декларування недостовірної інформації

 

Законом України «Про запобігання корупції» в п. 1 ч. 1 ст. 3 визначено перелік осіб, уповноважених на виконання функцій держави, на яких поширюється дія цього Закону. Зокрема відповідно до підпункту «е» до таких суб’єктів належать посадові та службові особи органів прокуратури.

 

З огляду на підпункт «е» п. 1 ч. 1 ст. 3 та ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» всі зазначені суб’єкти зобов’язані щорічно до 01 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – Національне агентство) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація). Посадові та службові особи органів прокуратури подають декларацію за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

 

Кримінальним кодексом України у ст. 3662 передбачено відповідальність за декларування недостовірної інформації особами, які відповідно до ч.ч. 1 і 2 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 

Так, умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ч. 1 ст. 3662 КК України).

 

Якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то відповідальність настає за ч. 2 ст. 3662 КК України, що передбачає більш суворе покарання – штраф у розмірі від чотирьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Декларування відомостей про об’єкти нерухомості

 

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції» у декларації зазначаються відомості про об’єкти нерухомості, що належать суб’єкту декларування та членам його сім’ї на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування, незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке право.

 

Шейніна Альона Євгенівна

Шейніна Альона Євгенівна

 

У щорічній декларації Альони Шейніної за 2019 – 2020 рр. містяться відомості про право власності на частку (33,3%) в квартирі № 107 будинку 17 на вул. Лариси Руденко (м. Київ).

 

Декларація Альони Шейніної

З декларації Шейніної Альони Євгенівни, головного спеціаліста режимно-секретної частини Київської міської прокуратури

 

Дана квартира перебуває у спільній власності Альони Шейніної та її батьків – Шейніної Валентини Іванівни та Шейніна Євгена Івановича, що володіють нею у рівних частках. Право власності набуте 25 листопада 1998 р. на підставі приватизації.

 

 

При цьому Альона Шейніна забула внести (або навмисно не внесла?) до щорічної декларації за 2019 – 2020 рр. набуття 09 листопада 2019 р. своєю матір’ю – Шейніною Валентиною Іванівною права власності на частку в іншій квартирі № 74 будинку 8-А, що на вул. Азербайджанській у Києві. Право власності було набуто на підставі договору дарування, реєстраційний номер об’єкту нерухомості: 1492659880000.

 

 

Закономірно постає запитання про кваліфікацію дій або бездіяльності Альони Шейніної в частині невнесення до щорічної декларації за 2019 – 2020 рр. набуття 09 листопада 2019 р. її матір’ю Валентиною Шейніною права власності на частку в зазначеній квартирі.

 

Забудькуватість або приховування неправомірної вигоди?

 

Не виключено, що Альона Шейніна вирішила приховати неправомірну вигоду, отриману нею на посаді головного спеціаліста режимно-секретної частини Київської міської прокуратури, оформивши на Валентину Шейніну право власності на частку в квартирі по вул. Азербайджанській. У зв’язку із цим нами подано відповідне звернення до Національного агентства з питань запобігання корупції про здійснення повної перевірки суб’єкта декларування Шейніної Альони Євгенівни.

 

Показово, що після того, як ми взялися за цю, здавалося б, пересічну тему, сама «героїня» квартирної епопеї стала гарячково «підчищати» свої соціальні мережі.

 

 

Спочатку Альона Шейніна в її профілі на Facebook змінила ім’я і прізвище, ставши Аліною Романовою. Про неможливість змінити адресу аккаунту – alenka.sheynina вона, як бачимо, не здогадувалася.

 

Альона Шейніна на Facebook

Альона Шейніна на Facebook

 

А зараз профіль Альони Шейніної взагалі став недоступним. Можливо, він був остаточно видалений. Також Альона Шейніна закрила свій профіль в Instagram, і тепер її дописи доступні лише для вузького кола перевірених контактів.

 

Альона Шейніна в Instagram

Профіль Альони Шейніної в Instagram

 

10 серпня 2021 р. дехто Петровська Неля Євгенівна стала новою власницею частки в квартирі № 74 по вул. Азербайджанській на підставі договору дарування.

 

 

Що так налякало головного спеціаліста режимно-секретного відділу Київської міської прокуратури? Чи Альона Шейніна в такий спосіб намагається «сховатися» від викриття? Це буде з’ясовано за результатами перевірки НАЗК, про що ми в подальшому обов’язково поінформуємо наших читачів.