Якщо вас покусала бродяча собака

Поділитися:

Інструкція, що наведена нижче, може статися у нагоді тим, хто вже стали жертвами нападів і готові звертатися до судових органів. Адресу КП чи іншої структури, що опікується цими питаннями, можна зазначати за місцем свого мешкання або там, де вас покусала бродяча собака.

 


 

Отже, якщо вас покусала бродяча собака і ви готові йти до суду:

 

  1. Принагідно зафіксуйте на відео, фото тварину, її агресивно ошкірену морду, нанесені вам тілесні ушкодження. Це стане доказовою базою.
  2. Якщо вам завдано навіть легку травму, все одно їдьте до лікарні чи до травмпункту (сказ – у 100% випадків смертельна хвороба, правець та інші інфекції – теж не жарти). Даний факт травмування теж має бути задокументовано. У медичному закладі вам буде надано допомогу, що оформлюється видачею довідки встановленого зразка. Ця довідка в подальшому стане важливим доказом.

 

Покусала бродяча собака

 

 

Зробіть декілька ксерокопій довідки. Оригінал документу зберігайте як зіницю ока, разом з товарними чеками, де міститься інформація про витрачені вами кошти на ліки й товари медичного призначення.

 

  1. Далі пишете звернення до КП «Центр захисту тварин» про те, що вас покусала собака (Шаблон-зразок).

 

У зверненні слід обов’язково вказати, коли і де це сталося, і докладно  написати про завдані ушкодження. Зазначте також, що додаєте копію довідки.

 

  1. Звернення це складається у двох примірниках, до одного з них додається копія довідки з травмпункту, в якій зафіксований факт травмування. Потім своє звернення з копією довідки відправляєте поштою цінним листом з описом. Ця послуга коштуватиме приблизно 15-20 грн.

 

Чому саме цінним листом з описом?

 

До цінного листа додається опис вкладення, в якому вказано, що саме ви відправляєте в цьому листі, аби потім ніхто не міг заперечувати, що ви, мовляв, порожній папірець відправили без довідки, тому на неї ніяк не реагували.

 

Наш цінний лист відправляємо за адресою: 54020, м. Миколаїв, вул. Образцова, буд. 1/2. Якщо ви мешкаєте не у Миколаєві, то вказуєте, відповідно, іншу адресу.

 

Можна завезти наше звернення з копією довідки за тією ж адресою і вручити секретареві чи керівнику КП (за можливості). В даному випадку важливо, щоб на вашому примірнику звернення поставили підтвердження отримання (не просто закорючку-підпис, а бажано – штамп реєстрації вхідної кореспонденції, дату і прізвище співробітника, котрий прийняв звернення). Але так само доцільно відправити наше звернення поштою.

 

І чекаємо реакції. Чекати письмової відповіді (вилову собаки) доведеться приблизно протягом місяця (відповідно до Закону України «Про звернення громадян»). Спостерігаємо за собакою: у разі наявності ознак сказу на вас чекатиме “незабутнє задоволення” у вигляді уколів.

 

У вас залишається: ваш екземпляр звернення, чек про відправку з трек-номером, який можна перевірити на сайті Укрпошти (чи доставлено, чи одержали), довідка з травмпункту про покуси та безмежний запас рішучості й оптимізму.

 

  1. Якщо “мила тваринка” просто хапнула вас за штани, порвала сумку або налякала до напівсмерті, але видимого кривавого шкоди не завдала, ви так само можете написати повідомлення про агресивну тварину, прикласти її фото, вказати місце перебування і повторити пункт 4.

 

Чому важливо викладати все у письмовому вигляді, зберігаючи всі копії та оригінали? Телефонний дзвінок не є офіційним засобом повідомлення про факт нападу. На нього можуть не реагувати.

 

На письмове звернення реагувати обов’язково. Відсутність реакції на таке звернення свідчить про бездіяльність КП з усім наслідками, а саме можливістю звернутися до суду для визнання факту такої протиправної бездіяльності з боку КП і з вимогою відшкодування збитків, завданих унаслідок такої бездіяльності.

 

Суд – це штука процедурна, і на кожен крок має бути підтвердження, бажано з мокрою печаткою. Щоб сформувати у судді стійке переконання, що жертва в даному випадку ви, а не “нещасна тварина” на яке ви ненавмисно замахнулися пакетом з котлетами, пробігаючи повз.

 

Важливо: це абсолютно законний шлях вирішення проблеми. Він призначений для адекватних і цивілізованих людей, що опинилися в «покусаній» ситуації.