Матвій Кулаковський, історія благодійного лохотрону

Поділитися:

Зовсім скоро Матвій Кулаковський підросте (а рости він буде здоровим і не знатиме злиднів), навчиться добре читати, опанує Інтернет і дізнається, в якому вигляді в чотирирічному віці батьки виставили його на всю країну та навіть за її межами.

 


 

Обертання колеса дитячих страждань

 

Цикл медійного «життя» кожного благодійного лохотрону проходить однакові етапи. Спочатку відбувається «знайомство» з історією дитини, котра має онкологічне захворювання. Цей етап триває від кількох днів до кількох тижнів. Поки у соцмережах публікуються фото і дописи, організатори налагоджують комунікацію з батьками.

 

Після досягнення консенсусу (ми вам пропонуємо таку-то частину від зібраних грошей, а від вас – фотографії та участь дитини у зйомці відеороликів) запускається кампанія зі збору коштів. На різних медіаплатформах поширюються рекламні оголошення, з постійним урізноманітненням їх змісту задля підживлення активності жертводавців. Одночасно з тим, як попередній збір добігає свого завершення, організатори вже підшукують іншу дитину з новою історією.

 

Заключний етап допускає варіативність. Найчастіше все завершується новинами про те, які всі молодці, дитину врятовано. Або продовжується збір «на закриття боргів родини», якщо дитина померла, як це сталося у 2022 році з Лізою.

 

Старі сторінки із закритими зборами, дописи та відео видаляють. Рекламні оголошення, термін дії яких сплинув, більше не показуються і не залишають по собі інформаційного сліду.

 

Дитина росте і змінюється. Хто там її впізнає за якихось 3, 5 або 10 років? Хто там буде згадувати про те, як у 2021 році перерахував зі своєї картки певну суму грошей для Аріни «я нє юб’ю хімію» без прізвища?

 

Ви вже забули про Аріну? А дарма. Ця дитина торувала стежку для нових зборів: значну частину коштів, які було зібрано за допомогою істеричних відеороликів «сідєть в байніце ні хацю!» було використано для оплати показу нових кампаній «соціальної» реклами нібито на «лікування» наступних дітей. Відтак наприкінці літа 2022 року на екрани вийшов Матвій.

 

Збір для Матвія

 

Черговий «підопічний» Владислави Фічковської, для широкого загалу він був просто Матвій. Такий само, як і його попередники – без прізвища, без медичної документації, без звітів про надходження і використання коштів, зате з емоційною «історією».

 

Матвій Кулаковський з батьком

Оголошення про збір для Матвія

 

Оголошена сума збору – 956 545 доларів США.

 

В інформації на сайті «World Champions» зазначено, що «для найшвидшої допомоги пацієнту кампанія здійснюється паралельно в доларах та в євро разом з ізраїльськими шекелями». Наприклад, у випадку з Матвієм ця сума становить 979 684 євро, але…

 

Збір у євро

Збір у євро

 

Зовсім нещодавно (листопад 2022 р.) сума збору була значно меншою і становила 864 167 євро. У нашому попередньому матеріалі Аферисти «World Champions» чекають на ваші гроші наведено скрін-копію сторінки збору для Матвія, де вказана ця сума.

 

Звісно, жодних розрахунків, жодних медичних обґрунтувань організатори збору не наводять. У якому медичному закладі було призначено лікування, з чого воно складається? Очевидно, що шахраї не тільки довільно «призначають», але і в подальшому змінюють розмір оголошеного збору на «лікування», будучи впевненими, що цього ніхто не помічає. Подумаєш, якісь плюс-мінус 100 тисяч євро чи доларів…

 

Що стосується видів валюти, в якій провадиться збір, то тут різниться веб-адреса сторінок, а також сума коштів, які вже надійшли. І це пояснюється не міркуваннями «найшвидшої допомоги пацієнту», а тим, що на одну дитину можна одночасно запустити кілька зборів на велику суму, тільки в різних валютах. Іншими словами, одна дитина замінює, щонайменше, трьох. Один «пацієнт» – потрійна вигода: долари, євро та шекелі.

 

Телефонуємо мамі Матвійчика

 

«Тато знаходиться на війні, в той час, коли я і мама воюємо з агресивним раком, що тільки поширюється. Мама не припиняє плакати від страху…», – з веб-сторінки збору неможливо було зрозуміти, чиє це хлопченя і хто його батьки.

 

Хочу висловити велику вдячність нашим читачам, які допомогли зібрати інформацію та ідентифікувати дитину. Як виявилося, 29 жовтня 2021 року на веб-сайті одного з київських медіа було розміщено інформацію про збір допомоги у розмірі 150 тис. доларів США саме для цього хлопчика з Одеси, а звати його Матвій Кулаковський. Там було наведено і номер телефону його мами – Кулаковської Юлії Сергіївни.

 

Юлія Кулаковська телефон

Це для того, щоб нас не звинувачували у незаконному поширенні чужих персональних даних

 

В інформації Київ-Медіа від 29.10.2021 р. ішлося про таке:

 

«Матвій Кулаковський обожнює машинки та знає всі марки автомобілей на пам’ять. В майбутньому хлопчик хоче стати гонщиком. Але на заваді його мрії стала жахлива хвороба – нефробластома. Рак нирки діагностували у Матвійка цієї осені…».

 

Нижче наведено запис телефонної розмови з Юлією Кулаковською, з якого ви дізнаєтеся про те, що:

 

  • відеоролики про «тяжкі страждання» дитини було створено після того, як Матвій Кулаковський вже пройшов курс лікування і став одужувати;
  • батьки співпрацюють із шахраями на взаємовигідних засадах;
  • «терміновий» збір коштів у розмірі близько 1 млн. доларів США призначений не для лікування, а для оплати проїзду до Ізраїлю на планове обстеження;
  • мама хлопчика «не бачила», як знімали відеоролики для рекламної кампанії про збір благодійних пожертв на його «порятунок»;
  • треба думати головою перед тим, як віддати свої кровно зароблені гроші незнайомій особі з Інтернету.

 

 

Маленький годувальник

 

Менше, ніж за рік – від жовтня 2021 р. (поява перших повідомлень про збір грошової допомоги на лікування дитини) до літа 2022 р. (запуск рекламної кампанії «World Champions») сума збору зросла у 9 разів. Курс лікування було пройдено, а організаторка благодійного лохотрону Владислава Фічковська продовжує годувати стадо оповідками про те, що маленький Матвійчик нібито благає: «треба вилетіти за кордон для лікувань та аналізів, щоб врятувати моє життя».

 

Юлія Кулаковська Чешко фейсбук

Юлія Кулаковська (Чешко) чомусь закрила свій профіль у фейсбучику

 

Двадцятидев’ятирічна Юлія Кулаковська (Чешко) виявилася моєю землячкою, вона раніше жила у Вознесенську Миколаївської області. Потім вони з чоловіком та сином переїхали до Одеси.

 

Одеська область – батьківщина Віталія Олександровича Кулаковського, він із села Усатове Біляївського району. На п’ять з половиною років старший за дружину, має власний бізнес (про це – трохи нижче).

 

Віталій Кулаковський фейсбук

Сторінка Віталія Кулаковського

 

А тепер давайте пройдемося по основних тезах, на яких просувається  інформаційна кампанія зі збору коштів для Матвійчика.

 

Брехня: «Того дня, коли почалася війна, у мене знайшли рак»

 

Російська агресія проти України розпочалася у 2014 році з окупації Кримського півострова, і згодом – частини території Донецької та Луганської областей. Матвій Кулаковський того часу ще навіть не народився.

 

Широкомасштабне вторгнення російських збройних формувань в Україну розпочалося 24 лютого 2022 року. Перші повідомлення про те, що у чотирирічного Матвійчика діагностували онкологічне захворювання нирки, з’явилися на кілька місяців раніше.

 

В інформації, що було поширено на веб-сайті «ТСН», ідеться про те, що історія хвороби Матвійчика веде свій початок з 20 вересня 2021 року.

 

Матвій Кулаковський ТСН

Як «ТСН» підгодовують шахраїв

 

Віталій Кулаковський 01 жовтня 2021 року поширив на своїй фейсбучній сторінці повідомлення про те, що його син Матвій потребує допомоги. У дописі було наведено номер банківської картки Кулаковської (Чешко) Юлії Сергіївни, матері дитини.

 

Матвій Кулаковський потребує допомоги

Допис Віталія Кулаковского

 

Брехня: «Ми з мамою одні, а тато в Україні»

 

За словами Юлії Кулаковської (Чешко), вона із сином перебувають не за кордоном, а в Україні. Причому давно. На момент початку рекламної кампанії вони були не в Туреччині і не в Ізраїлі, а вдома. І Матвійчик почувався геть не так тяжко, як показували на відео.

 

Матвій Кулаковський World Champions

Сторінка збору для Матвія на веб-сайті World Champions

 

До Ізраїлю вони поїдуть лише у березні на планове обстеження, – пояснила Юлія Кулаковська.

 

Жахливі відеоролики «соціальної» реклами зі змученою, ледь живою дитиною та численні оголошення, які наклепали аферисти «World Champions» не відповідають дійсності.

 

Неправдивими є і слова «…все обрушилося на нас. В нас немає нікого» (зі сторінки збору на сайті «World Champions»). А як же бабуся Лора, інші родичі? Невже відмовилися від рідної доньки та онука?

 

Брехня: «Залишилося зібрати останні 40%»

 

В одних оголошеннях зазначалося, що потрібно зібрати «всього лише» чи то 40%, чи то 25% (оголошення з різним відсотком виходили одночасно). Матвійчику зараз шість років, і він практично одужав. Онкологічне захворювання відступило. Стан дитини добрий.

 

Матвій Кулаковський збір грошей

Це тільки невеличка частина від тих оголошень, які ми заблокували для показу на сайті нашого видання

 

Гроші, які збиралися нібито на лікування, насправді призначені для оплати проїзду і проживання Юлії Кулаковської із сином в Ізраїлі під час планового обстеження. Так прямо сказала вона сама.

 

Навряд чи повторне обстеження займатиме багато часу. Але виходячи із суми збору, жити вони будуть у п’ятизірковому VIP-готелі, а летіти – президентським літаком.

 

Яндекс гаманець World Champions

«Тато воює за Україну», а благодійники… збирають кошти на рашистський «Яндекс-гаманець» (заблокований на території нашої країни)

 

І після всього люди повинні безумовно повірити на слово, що Віталій Кулаковський служить і захищає нашу Батьківщину?

 

Зі слів Юлії Кулаковської (Чешко), її чоловік нібито служить в Одеській області. Як звичайній людині, котра хоче допомогти грошима, але сумнівається, перевірити цю інформацію? Ніяк, тому що у зв’язку з введенням воєнного стану через збройну агресію російської федерації проти України, з метою забезпечення режиму таємності, поіменний список військовослужбовців ведеться безпосередньо у військових частинах.

 

Стосовно Віталія Кулаковського ми направили відповідні звернення на адресу центральних органів державної влади, до компетенції яких належить управління в галузі оборони, адже проблема серйозна. Якщо Віталій Кулаковський не обліковується серед військовослужбовців, а виступає як ряжений, то він є співучасником шахрайства в особливо великих розмірах. А якщо він дійсно десь служить, і при цьому продовжує займатися підприємницькою діяльністю, а свого сина використовує для заняття мережевим жебрацтвом, то також мусить відповісти за це перед законом. Після надходження відповідей за результатами розгляду наших звернень ми поінформуємо читачів і повернемося до цієї теми.

 

Ветеран жебрацьких військ

 

За даними з відкритих джерел ми з’ясували, що Віталій Олександрович Кулаковський служить у «секретному» спецпідрозділі, що зветься «Жебрацькі Інтернет-війська».

 

А якщо без жартів, то у вересні 2015 р. він зареєстрував ФОП Кулаковський В.О., який донині функціонує в Одеській області та займається литтям легких кольорових металів. Податкового боргу не має, у процесі припинення не перебуває. Це знімає всі питання щодо можливості суміщення Віталієм Кулаковським підприємницької діяльності з проходженням військової служби.

 

ФОП Кулаковський В.А.

ФОП Кулаковський Віталій Олександрович

 

Закон України «Про запобігання корупції» забороняє військовослужбовцям займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю (п. 1 ч. 1 ст. 5).

 

І не треба вчити дитину таким негідним речам, як брехати на камеру: «папу забралі в аумію, он настаясій гєой». Навіть якщо припустити, що Віталій Кулаковський був призваний за мобілізацією та займає посаду рядового складу, то він усе одно є посадовою особою. На нього поширюються обмеження, визначені частиною 12 ст. 6 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» і розділом 3 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України. Згідно з ч. 1 ст. 2 Закону «Про військовий обов’язок та військову службу» що військова служба є державною службою особливого характеру. А державний службовець – це громадянин України, який займає посаду державної служби (ч. 2 ст. 1 Закону України «Про державну службу»).

 

Таким чином, будь-який військовослужбовець є військовою посадовою особою незалежно від того, які посади вони обіймають. Винятком є лише військовослужбовці строкової військової служби та курсанти. Але це не стосується Віталія Кулаковського, якому вже 35 років. Він точно не є курсантом і не є строковиком, він – підприємець.

 

Це була погана ідея

 

Якби Віталій Кулаковський дійсно був військовослужбовцем, то зараз би йому керівництво влаштувало такі виховні заходи, що він міг би отримати тривалий термін за ґратами за порушення антикорупційного законодавства і заняття шахрайством в особливо великих розмірах.

 

Зберегти такі речі в секреті теж ніяк би не вийшло. Адже будь-яка військова частина – це великий колектив людей. Навіть у найгарячіших точках фронту наші воїни користуються Інтернетом. І вони не могли б не побачити оголошення про збір коштів для Матвійчика зі світлинами, на яких зображений Віталій Кулаковський (такі оголошення є на всіх медіаресурсах) або відеоролики «соціальної» реклами (в кожному відео, що монетизується, по 5-10 повторів). Не могли б вони не впізнати того, з ким служать пліч-о-пліч, і не б могли залишитися байдужими. Ви десь бачили повідомлення від бійців і командирів? От і я не бачила.

 

До того ж, це навіть не сам Віталій Кулаковський заявляє, що він військовослужбовець. Які до нього претензії? Так каже його маленький син Матвій: «он вау міі». Дружина ж або не в курсі, або вдає необізнаність: «служить в Одеській області, а де – не знаю».

 

А ви не припускали, що Віталій просто фотографувався в камуфляжі без знаків розрізнення? Сторонні особи – Фічковська і компанія, використали ці знімки для створення відеороликів і залили їх на YouTube, додавши нарізку відео зі справжніми бійцями, чиїх обличь не розгледіти, буцімто це «сражаєца на вайнє» батько Матвійчика – то він танкіст, то він піхотинець. На зляпане «на колінці» відео наклали музичний супровід, використавши популярні, але чужі авторські твори. На одному відеоролику відтворено фрагмент пісні Макса Барських «Хай буде весна, там де ми стоїмо до кінця», на другому – фрагмент пісні «Обійми» гурту «Океан Ельзи». Та власники авторських прав чомусь ніяк на це не реагують.

 

Епілог, або Про те, що буде далі

 

Ось так, «ненавмисно» вийшло так, що люди стали думати, буцімто Віталій Кулаковський дійсно служить, і жертвувати більше грошей на «порятунок» його сина, не підозрюючи про те, Матвій вже пройшов курс лікування.

 

Аналогічно, і я можу просто зараз попросити у свого батька камуфляжну куртку, кашкет і мисливський карабін, сфотографуюся посеред городу і скажу, що захищаю Бахмут…

 

Коли Матвій Віталійович Кулаковський навчиться не тільки читати, але і проводити математичні підрахунки з великими числами, то він «прозріє» від того, як ним скористалися у дитинстві.

 

Рано чи пізно, за різних обставин життя зведе його з тими людьми, які у буремні 2022-2023 роки в країні, обпаленій війною, на хвилі єднання та взаємовиручки, перераховували свої останні заощадження на порятунок маленького хлопчика, в якого нібито «виявили рак того дня, коли розпочалася війна, а тата забрали в армію». Які слова вони казатимуть одне одному – дорослий Матвій Кулаковський та обмануті українці?..

 

На підставі наведеного, ми вважаємо за необхідне направити опубліковані нами результати журналістського розслідування на адресу медіа, які у 2021 році починали збір допомоги для  малого, щоб вони надали розголосу справі. Якщо від інших медіаресурсів ми не отримаємо реакції чи зворотного зв’язку, то будемо вважати, що вони самі заохочують мережеве жебрацтво.

 

На цей час добігає свого завершення вищеописаний збір для Матвійчика. Але це не означає, що ми більше не побачимо «соціальну» рекламу від «World Champions». Шахраї заздалегідь підшукують нову кандидатуру на роль маленького мученика для своїх садистських відеороликів. Поки ви читаєте цю статтю, Фічковська та її спільниці домовляються з батьками про умови «колаборації». Якщо перемовини пройдуть успішно, то незабаром на всіх відеохостингах і медіаресурсах з’явиться інша «тяжко хвора» дитина. Дівчинка.