Відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб

Поділитися:

29 грудня 2019 р. відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб. Найважливішим у цій події є те, що незважаючи на неприхований скептицизм представників окремих політичних сил, процес обміну не зупинився навіки, а навпаки – його було активізовано. Завдяки цьому 76 громадян, які незаконно утримувалися у місцях позбавлення волі на непідконтрольних територіях (а фактично вони були заручниками та полоненими) отримали свободу й були передані на підконтрольну Україні територію.

 

Крім того, попри войовничі девізи певних “активістів”, реалії життя доводять, що війна не може бути самою метою та тривати вічно.

 

Для того, щоб країна почала розвиватися, рано чи пізно війну доведеться закінчити. Україна не унікальна в цьому відношенні, адже через подібні збройні конфлікти пройшли десятки країн, і кожна з них знаходила свій алгоритм їх вирішення. Проте є одне, що об’єднує їх усіх – це прагнення припинити загибель своїх громадян.

 

Повернення утримуваних осіб проходило під патронатом Президента України Володимира Зеленського. За даними Служби безпеки Украни, до України повернулися: 12 військовослужбовців (три з яких знаходились у місцях позбавлення волі на території ОРДЛО з 2015 року); 64 цивільних (сімнадцять з яких утримувались з 2015–2016 років).

 

Відбулося звільнення утримуваних осіб

Фото: СБ України

 

Службою безпеки України оприлюднено списки звільнених осіб.

 

Як підкреслив голова СБ України Іван Баканов, «обмін – підтвердження того, наскільки важливим для Президента України є захист кожного українця, який опинився в скрутних обставинах через російську агресію».

 

Одним зі звільнених є наш друг і колега, донеччанин Станіслав Асєєв – журналіст і письменник. Наші читачі вже знайомі з його непересічними творами, котрі ми публікували в той час, поки Станіслав перебував у полоні:

 

Станислав Асеев. Бенджамин Тиль: Человек, который придумал войну

Станислав Асеев: неизданное

Станислав Асеев. Шелест бамбуковой рощи

Станислав Асеев. Что бы Джордж сказал об этом

Станислав Асеев. Зарисовки к портрету войны

Станислав Асеев. Prunus armeniaca