Держпродспоживслужба втрачає унікальний шанс перемогти НКРЕКП

Поділитися:

Держпродспоживслужба «не може втручатися» в ситуацію із грубим порушенням прав споживачів природного газу, яким нав’язано «послугу» розподілу (доставки) цього товару.


 

Плюньте в пику тому, хто бреше, що в Україні існує корупція, – доводжу і обґрунтовую. Як я вже неодноразово писав, у межах наукової тематики Центру економіко-правових досліджень я зацікавився питанням «подвійних» платіжок по оплаті за природний газ споживачами. А саме, всі ми зараз сплачуємо два рахунки: один як вартість спожитого газу, другий – як вартість послуг з його розподілу (доставки).

 

Я особисто схильний вважати, що це не зовсім законно. Тому було розпочато ґрунтовну роботу над цією проблемою.

 

Запропонував я це проблемне питання Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужбі). Оскільки захист прав споживачів належить до виключної компетенції цього органу, його працівники могли б фахово дослідити ситуацію, що склалася, на предмет виявлення можливих порушень законодавства, подвійних платежів, перерахунків, а також окремо з’ясувати, чи не обмежуються цим дуалізмом рахунків права тих споживачів, які проживають у сільській місцевості.

 

Як ідеться з одержаної відповіді, Держпродспоживслужба всіляко усувається від вирішення проблеми: мовляв, ми боїмося втручатися у діяльність НКРЕКП…

 

Відповідь Держпродспоживслужби 

Держпродспоживслужба втрачає унікальний шанс перемогти НКРЕКП

Держпродспоживслужба втрачає унікальний шанс перемогти НКРЕКП

 

І це – при тому, що Держпродспоживслужба є центральним органом влади, на який покладено широкий комплекс повноважень у сфері захисту прав споживачів. Крім того, цей орган формує державну політику в галузі ветеринарної медицини, фітоконтролю, стандартів харчових продуктів, а ще виконує завдання у багатьох інших суміжних сферах.

 

В той час, коли народні депутати «воюють» за перерозподіл сфер впливу на комітети та гризуться між собою, неначе зоофіли за собак, торгуючись за кожну незначну посаду (а це – і вплив, і «відкати», і наповнення партійних кас, і багато інших нових можливостей), Держпродспоживслужба втрачає унікальний шанс отримати перемогу над НКРЕКП за ці самі тарифи. При цьому, вона втрачає шанс зробити це без будь-якого ризику і конфліктів, а діючи виключно у межах закону.

 

Що означає «ми не вбачаємо»?

 

Самі термін – «втручатися», яким Держпродспоживслужба пояснює своє самоусунення від реагування на факти порушення прав споживачів природного газу, аж ніяк не пояснюється кабінетною роботою – запитами, відповідями, скаргами і так далі. Втручатися – це означає, наприклад, ламати пальці, бити представників, блокувати роботу пікетами, але аж ніяк не паперову роботу…

 

Шкода, адже це був шанс гідно показати свою роботу на благо споживачів, покращити свій імідж дієвого державного органу, бути почутими й побаченими, продемонструвати спроможність працювати ефективно, використати надані державою можливості для впливу на ситуацію.

 

Це був шанс заявити про себе і зажадати виконання законних вимог, стати на заваді зловживанням і аферам, змусити рахуватися… А натомість Держпродспоживслужба апелює тезами «ми не вбачаємо» чи «ми боїмося, що ми будемо тиснути»…

 

Тому постає логічне питання: навіщо тоді існує Держпродспоживслужба? За чий рахунок утримується цей орган і на що сподівається його керівництво?

 

Невже все заради зарплат по триста тисяч гривень на місяць? Але навіть такі розміри зарплат – це копійки порівняно з масштабами тієї схеми, що була запроваджена під виглядом «розподілу рахунків». А фахівці Держпродспоживслужби мають усі можливості припинити ці порушення.

 

То ж про яку корупцію може йтися, якщо камені – повністю лежачі, та під нічогісінько не тече… З таким підходом жодних зрушень не буде.