До чого призводить відмова від щеплень

Поділитися:

За даними ВООЗ, кір є однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку, навіть незважаючи на наявність безпечної, ефективної та доступної за вартістю вакцини.

 

У 2015 році в глобальних масштабах відбулося 134 200 випадків смерті від кору – майже 367 випадків на день або 15 випадків на годину.

 

За період з 2000 по 2015 рік протикорова вакцинація призвела до зниження глобальної смертності від кору на 79%.

 

У 2015 році близько 85% всіх дітей в світі отримали одну дозу противокоревой вакцини протягом першого року життя в ході надання регулярних медичних послуг, у порівнянні з 73% в 2000 році.

 

У 2000-2015 рр. вакцинація від кору запобігла, за оцінками, 20,3 мільйона випадків смерті, зробивши вакцину від кору одним з найбільш вигідних досягнень суспільної охорони здоров’я.

 

 

Ознаки та симптоми. Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, яке настає приблизно за 10-12 днів після впливу вірусу і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип, зазвичай на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно за 3 дні висип поширюється по тілу і, зрештою, з’являється на руках і ногах. Вона тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип виступає за 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

 

Більшість смертельних випадків кору відбувається через ускладнення, пов’язані з цією хворобою. Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей віком до п’яти років або у дорослих людей старше 20 років. Найсерйозніші ускладнення включають сліпоту, енцефаліт (інфекцію, що приводить до набряку головного мозку), важку діарею і пов’язану з нею дегідратацію, вушні інфекції і важкі інфекції дихальних шляхів, такі як пневмонія. Важкий перебіг кору ймовірніше серед недоїдання дітей молодшого віку, особливо тих, хто відчуває нестачу вітаміну А, або чия імунна система ослаблена ВІЛ / СНІДом або іншими хворобами.

 

Серед груп населення з високими рівнями недостатності харчування і за відсутності належної медичної допомоги до 10% випадків кору закінчуються смертельним результатом. До ризику розвитку важких ускладнень піддаються також інфіковані жінки під час вагітності, а вагітність може закінчуватися мимовільним абортом або передчасними пологами. У людей, що перехворіли на кір, виробляється імунітет проти неї на все життя.

 

 

Хто піддається ризику? Невакциновані діти раннього віку піддаються найвищому ризику захворювання на кір і розвитку ускладнень, включаючи смертельний результат. Невакциновані вагітні жінки також піддаються ризику. Заразитися на кір може будь-яка людина, що не має імунітету – той, хто не був вакцинований або той, хто не виробив імунітет після вакцинації.

 

Поширення інфекції. Висококонтагіозний вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, у разі тісних особистих контактів або безпосереднього контакту з інфікованими виділеннями з носоглотки.

 

Вірус залишається активним і контагіозним у повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Він може бути переданий інфікованою людиною протягом періоду часу, який починається за 4 дні до появи у нього висипу і закінчується за 4 дні після її появи.

 

Спалахи кору можуть набувати форми епідемій, які призводять до численних смертельних наслідків, особливо серед дітей раннього віку, які страждають від недостатності харчування.

 

Лікування. Якогось спеціального лікування, спрямованого проти вірусу кору, не існує. Важких ускладнень кору можна уникнути при підтримуючому лікуванні, яке забезпечує правильне харчування, належне надходження рідини і лікування дегідратації за допомогою рекомендованих ВООЗ оральних регідратаціонних розчинів. Ці розчини відшкодовують рідину та інші важливі мікроелементи, які втрачаютья під час діареї та блювоти. Для лікування очних і вушних інфекцій, а також пневмонії слід призначати антибіотики.

 

Всі діти в країнах, що розвиваються, яким поставлений діагноз кору, повинні отримати 2 дози добавки вітаміну А з інтервалом в 24 години. Це лікування дозволяє відновити низький рівень вмісту вітаміну А, що спостерігається під час кору навіть серед дітей, які отримують належне харчування, і може допомогти запобігти ураження очей і сліпоту. Як показує досвід, добавки вітаміну А сприяють зменшенню числа випадків смерті від кору на 50%.

 

Профілактика. Регулярна протикорова вакцинація дітей в поєднанні з кампаніями масової імунізації в країнах з високими показниками захворюваності та смертності є основними стратегіями громадської охорони здоров’я, спрямованими на зменшення глобальної смертності від кору. Протикорова вакцина використовується понад 50 років. Вона безпечна, ефективна і недорога. Імунізація однієї дитини проти кору коштує приблизно 1 долар США.

 

Протикорову вакцину часто об’єднують з вакцинами проти краснухи та / або свинки в країнах, де ці хвороби становлять проблему. Вона однаково ефективна як у вигляді моновакцини, так і в комбінованому вигляді. Включення до вакцини від кору і краснухи лише незначно підвищує її вартість і дозволяє поєднувати витрати на доставку вакцин і проведення вакцинації.

 

Водночас, на сьогодні в Україні спостерігається стрімке зростання кількості випадків захворювання на кір як серед дітей (вони становлять більшість хворих), так і серед дорослих. З огляду на те, що кількість хворих щодня зростає, складно зараз назвати точну цифру, але рахунок таких випадків пішов на тисячі за різними областями України, і тільки у м. Києві їх нараховується понад 60.

 

Як багато хто пам’ятає, останніми роками у нашій країні набули масового характеру інформаційні кампанії проти щеплень: прихильники цієї ідеї масово відмовляються від обов’язкової вакцинації (навіть діляться досвідом оформлення відповідних документів), обґрунтовуючи свою позицію різними псевдонауковими “дослідженнями”.

 

Зараз, так само, противники вакцинації починають шукати й буквально “за вуха притягати” причини, з яких їхні діти були інфіковані. Серед популярних версій найчастіше називають відвідування цирку Кобзов, що у м. Києві (Контрактова площа). І все те середньовічне мракобісся, що розпочинається в обговореннях на підтримку даної версії, теж дуже щедро приправляється “аргументами” про шкідливість вакцинації. Мовляв, цирки – зло, зоопарки – зло, і тут не вперше підтягуються різні “активісти” та інші невиліковні любителі фауни, що виступали і продовжують виступати за заборону в Україні цирків і зоопарків. Мовляв, ігноруйте цирки, не водіть туди дітей – тоді і тварин врятуєте, і діти будуть здорові.

 

За їхньою логікою, цирки небезпечні, адже там дитина може заразитися, а от захаращені “притулки”, куди дітей приводять заради самопіару, створюючи із цього неабияку новину, – це безпечно і корисно. Як приклад, Українська Академія Лідерства у м. Миколаєві організовувала відвідування дітьми занедбаної смердючої хати, де в антисанітарних умовах розміщується велика кількість тварин, і називала це “навчанням доброті”.

 

 

Якщо посидіти в такій кімнаті на цих меблях, що просочені фекаліями, то тут можна підхопити не лише кір…

 

У притулку “Шарон”, м. Миколаїв. З допису УАЛ.

 

Чому там мало кого бентежить питання про те, чи дотримано в цьому “притулку” норми його облаштування -зокрема відстань 300 метрів до найближчих житлових будинків, карантинна зона, ветеринарний огляд, окремий інвентар і персонал для чистої та карантинної зони. Хоча, якщо навіть у більшості комунальних підприємств ці норми не дотримано, то про приватні “притулки” годі й казати.

 

З допису УАЛ.

 

А от дитину змалечку привчають до доброти – притулок Вікторії Бондаренко.

 

Нехтування елементарними правилами забезпечення особистої безпеки та безпеки своїх дітей, легковажне ставлення до власного здоров’я, напевне, можна “вилікувати” лише у разі, коли воно вже призведе до неілюзорного захворювання.

 

Але все одно, для тих, хто вперто продовжує відмовлятися від вакцинацій, варто нагадати, що зниження на 5% кількості вакцинованих дітей (2-11 років) протягом року призведе до трикратного зростання випадків захворюваності на кір (з 50 до 150), – такі дані, зокрема, обґрунтовано доводять учені, які дослідили охоплення вакцинацією дітей і підрахували фінансові витрати на лікування.

 

Враховуючи те, що захворювання можуть призвести до тривалих і невиліковних ускладень стану здоров’я, про які йшлося вище, а також до летальних наслідків, є всі підстави вважати противників вакцинації злочинцями. Їхні “аргументи”, своєю чергою, є нічим іншим, як інструментами плекання невігластва у нашому суспільстві, що призводить до завдання значної шкоди здоров’ю та життю людей і зростання смертності населення.

 

Ірина Кременовська