Питання будівництва багатоповерхівки по вул. Докучаєвській, 5-А (Солом’янський район м. Києва)

Поділитися:

У Солом’янському районі міста Києва по вулиці Докучаєвській, 5-А провадиться будівництво багатоповерхового житлового будинку. Довкола розташований приватний сектор – тут виключно малоповерхова забудова і, як мені стало відомо від місцевих мешканців, зводити багатоповерхівки на даній території заборонено. Люди, що живуть у довколишніх будинках протягом не одного десятиліття, давно обізнані з приводу того, що тут не можна зводити будинки заввишки трьох поверхів, оскільки існує ризик обвалення через особливості рельєфу та ґрунту, а також підземні течії та пливуни. Тому сусіди були здивовані, коли замість заявлених трьох поверхів новобудова стала розростатися у висоту.

 

 

У межах підготовки даного матеріалу було отримано відомості про порушення будівельних норм і правил під час здійснення згаданої забудови, у зв’язку з чим нами було направлено звернення на адресу Державної архітектурно-будівельної інспекції України та Солом’янської районної у місті Києві державної адміністрації.

 

Так, за отриманими нами відомостями проектом будівництва було заплановано та оголошено про забудову триповерхового будинку, однак наразі фактично зведено більшу кількість поверхів (п’ять-шість).

 

 

При цьому не враховується ризик того, що подібне збільшення кількості поверхів може бути небезпечне з точки зору нестійких ґрунтів на місці забудови (ризиків «пливунів», обвалів, зсувів) та відсутності проектних розрахунків на збільшення поверховості забудови тощо.

 

 

З метою недопущення аварійності ми звернулися до вищезгаданих державних органів з проханням здійснити необхідні перевірочні заходи щодо вказаної забудови.

 

 

Також не варто виключати можливість певних шахрайств і ошукань як під час забудови, так і під час продажу об’єкта (його частин): можливо, збільшена поверховість забудови здійснюється з метою продажу «зайвих» (наднормативних) поверхів (площ) різним особам, при цьому права таких осіб не будуть достатнім чином захищені (наднормативна забудова не матиме повноцінних реєстраційних та облікових документів та буде вважатися «чорною» проблемою).

 

Як ідеться з відповіді, що надійшла від Солом’янської районної у м. Києві державної адміністрації, згідно з розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12.04.2011 р. № 554 «Про реалізацію повноважень районних у місті Києві державних адміністрацій у галузі будівництва» Солом’янська районна у м. Києві державна адміністрація виведена з процесу управління містобудівною діяльністю, не погоджує проектну документацію, не надає дозволів на будівництво, не здійснює контроль за виконанням будівельних робіт та не бере участі у введенні в експлуатацію завершених будівництвом об’єктів.

 

Відповідно до чинного законодавства замовники будівництва не повідомляють районну у м. Києві державну адміністрацію про початок виконання підготовчих або будівельних робіт.

 

Згідно із Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» повноваження у сфері дозвільних та реєстраційних функцій, державного архітектурно-будівельного контролю за дотриманням вимог містобудівного законодавства під час виконання підготовчих та будівельних робіт здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю.

 

Своєю чергою, Державна архітектурно-будівельна інспекція України (Департамент ДАБІ у м. Києві) повідомляє, що відповідно до даних єдиного реєстру документів, які дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів внесено такі відомості:

 

– декларація про початок виконання будівельних робіт;

 

 

– зміна даних у декларації про початок виконання будівельних робіт.

 

 

У межах прийнятого Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства», 11.10.2016 р. затверджено акт спільної комісії з передачі повноважень у сфері державного архітектурно-будівельного контролю від Департаменту Державної архітектурної інспекції у м. Києві до Департаменту з питань державного архітектурного контролю м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

 

Відповідно до абз. 6 п. 91 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», орган державного архітектурно-будівельного контролю починає здійснювати повноваження, визначені Законом України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства», на наступний день після затвердження акта спільної комісії.

 

Відповідно до п. 8 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», виконавчі органи міських рад з питань державного архітектурно-будівельного контролю, які на день набрання чинності цим Законом здійснюють повноваження у сфері державного архітектурно-будівельного контролю, визначені статтею 7 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», щодо об’єктів I, II, III, IV категорій складності, продовжують здійснювати надані повноваження щодо об’єктів незначного (СС1) та середнього (СС2) класу наслідків (відповідальності).

 

Таким чином, станом на час надання відповіді Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) здійснює:

 

  • заходи державного архітектурно-будівельного контролю щодо дотримання суб’єктами містобудування вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час виконання підготовчих і будівельних робіт на території міста Києва щодо об’єктів незначного (СС1) та середнього (СС2) класу наслідків (відповідальності);
  • надання (отримання, реєстрації) відмови у видачі чи анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об’єктів на території міста Києва незначного (СС1) та середнього (СС2) класу наслідків (відповідальності).

 

Враховуючи викладене, копію нашого звернення було направлено для подальшого розгляду до Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). За результатами його розгляду ми поінформуємо вас додатково після отримання офіційної відповіді.