Побічні реакції від прийому медпрапаратів і стан особи в момент скоєння злочину

Поділитися:

Як побічні реакції внаслідок прийому деяких лікарських засобів впливають на емоційний та психічний стан особи під час скоєння нею злочину? Докладно на прикладі препаратів Емтріцитабін, Тенофовір, Лопінавір та Ритонавір.

 

Серед моїх підзахисних є особи, котрі в силу тих чи інших причин страждають на різні захворювання, в тому числі хронічні й тяжкі, включаючи ВІЛ, гепатит тощо. Тому вони змушені приймати відповідні лікарські препарати за призначенням лікарів.

 

Так, одна з моїх підзахисних обвинувачується в тому, що вона завдала нападнику тілесних ушкоджень (ножове поранення), що призвело до видалення селезінки у потерпілого. Маючи захворювання, вона приймала такі лікарські засоби, як Емтріцитабін, Тенофовір, Лопінавір та Ритонавір.

 

Як вдалося встановити під час спілкування з підзахисною, остання у момент заподіяння тілесного ушкодження нападнику була не у змозі адекватно відреагувати на обстановку, визначити «баланс сил», проконтролювати та скоординувати свої дії, позаяк в силу дії препаратів (можливо) у неї були певні емоційно-психічні неадекватні реакції (надмірна агресивність, запаморочення, нудота тощо). Підзахисна не зовсім повно може пригадати минулі події та їх перебіг (після інкримінованих подій жінка частково втратила пам’ять і частину спогадів).

 

Деякі інші особи серед моїх підзахисних обвинувачуються у скоєнні правопорушень, які з точки зору нормального сприйняття та логіки є не зовсім пояснюваними – приміром, відкрите заволодіння майном (грабіж) в умовах публічності (коли зникнути з місця події непоміченим і незатриманим реально неможливо), завдання тілесних ушкоджень близькій людині без будь-якої видимої причини (що пояснюється як «щось найшло»), порушення правил експлуатації автомобілів та технічних пристроїв та контролю за їх роботою (нехарактерне та неприпустиме за звичайних умов), що призвело до матеріальних збитків тощо.

 

Припускаю, що такі реакції можуть/могли мати походження через вплив побічних ефектів (запаморочення свідомості, емоційний сплеск, неконтрольовані емоційні реакції тощо) і вважаю, що всі ці обставини в їх сукупності мають бути об’єктивно досліджені та враховані судом при призначенні покарання (або принаймні, я зобов’язаний про них повідомити з наданням достовірних документальних підтверджень).

 

Для встановлення можливих побічних ефектів від прийому лікарських засобів, які могли викликати ускладнення емоційного та психічного стану моєї підзахисної, через що вона скоїла злочин, я звернувся на адресу Державної установи «Інститут фармакології та токсикології Національної академії медичних наук України» та Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

 

У своєму запиті я просив за можливості підтвердити чи спростувати наявність встановлених та доведених побічних ефектів від вжиття зазначених препаратів, які могли призвести до подібного психічного стану та неадекватних обстановці реакцій.

 

Як ідеться з відповіді, що надійшла від Держлікслужби, у разі надходження від Міністерства охорони здоров’я України та територіальних органів Держлікслужби повідомлення про непередбачувані побічні реакції та/або смерть людини внаслідок застосування серії або серій лікарського засобу до розслідування їх причин.

 

Водночас, згідно з базами даних Держлікслужби, протягом періоду, вказаного в запиті, повідомлення про непередбачувані побічні реакції та/або смерть людини внаслідок застосування серії або серій лікарських засобів Емтріцитабін, Тенофовір, Лопінавір та Ритонавір до Держлікслужби не надходили.

 

 

Оскільки метою судочинства та дій усіх його учасників є встановлення об’єктивної істини у справі, визначення дійсної та достовірної ситуації і перебігу подій тощо, недопущення засудження особи без достатніх підстав або понад розумні строки, одержана відповідь для мене становить інтерес не тільки щодо поведінки вказаної підзахисної особи, але і щодо інших осіб, які обвинувачуються у вчиненні інших кримінальних правопорушень і також приймають аналогічні препарати.

 

Нижче наведено відповідь, яку було одержано від Державного підприємства “Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України” щодо наявності побічних ефектів і реакцій від вживання препаратів за схемою Тенофовір/Емтрицитабін+ Лопінавір/Ритонавір, які застосовуються для лікування значною кількістю осіб як в Україні, так і за кордоном.

 

В разі надання додаткових відомостей – буду вдячний за нагоду взаємно допомогти (можливо, з точки зору наукового інтересу). При цьому маю зазначити, що серед моїх підзахисних достатня кількість осіб, які хворі на ідентичні хвороби та приймають ці та інші препарати (в тому числі в умовах слідчого ізолятора).

 

Читайте також:

Ознакомление с материалами дела как элемент права на защиту

О фантазии, последовательности и их роли в современном доказательном процессе