«Відродження ТБ» отримав штраф і попередження

Поділитися:

Як повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, за результатами перевірок ТОВ «Телерадіокомпанія «Відродження ТБ», м. Дніпро (логотип «ТЕЛЕКАНАЛ ВОЗРОЖДЕНИЕ»), регулятор 7 лютого стягнув штраф із цього мовника через недотримання ним передбаченої законодавством обов’язкової частки української мови в ефірі і застосував санкцію «оголошення попередження» у зв’язку із недотриманням правил мовлення у дні пам’яті. Водночас телеканалу переоформлено чинну ліцензію у зв’язку зі змінами місцезнаходження компанії, інформації про кінцевого бенефіціара та уточненням окремих даних.

 

 

 Позапланова перевірка компанії,  яка була проведена 21 грудня 2018 року на підставі моніторингу  ефіру  мовника з 30 жовтня по 5 листопада 2018 року та звернення громадянина Бойкова О.М.,  підтвердила, що ліцензіат не дотримується вимог частини другої статті 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», оскільки частка передач та/або фільмів, виконаних державною мовою, становила менше ніж 75%  загальної тривалості у визначених законодавством проміжках часу, а саме: між 07.00 та 22.00 – 34 %; між 07.00 та 18.00 – 37,5%; між 18.00 та 22.00 – 24,6%. Таке порушення є підставою для стягнення штрафу згідно з абзацом третім частини одинадцятої статті 72 цього Закону. Національна рада оштрафувала компанію на суму 19 306,05 грн. (5% суми ліцензійного збору) і зобов’язала її протягом місяця з дня прийняття цього рішення привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства.

 

Під час обговорення цього питання представник компанії «Відродження ТБ» пояснила невиконання мовних квот тим, що в акті моніторингу великі за обсягом випуски телепередачі «Недільне служіння» було віднесено до передач, що ведуться російською мовою, хоча на початку та у кінці кожного випуску телепередачі  був текст ведучого українською мовою. Голова Національної ради Юрій Артеменко повідомив, що фахівці відділу моніторингу не зарахували передачу до квоти української мови, оскільки вона транслювалася за участі двох ведучих. Один із них на початку та наприкінці розмовляв українською мовою по 2-3 хв, а інший, що був модератором та основним ведучим, говорив тільки російською мовою.

 

Член Національної ради Сергій Костинський назвав неприпустимим той факт, що певні норми законодавства використовуються, аби не виконувати квоту української мови. «Можна просто посадити людину, назвати її ведучим, яка на початку каже «Добрий день», а в кінці «До побачення», а всі інші три години можуть вестися будь-якою мовою, в цьому випадку – російською , і телеканал вважає, що це є норма, що таким чином він виконує закон про мовні квоти, який регламентує не менше 75% української мови в ефірі», – зауважив він. Позиція ж Національної ради така, що той, хто фактично модерує захід,  водночас є і ведучим цієї передачі. Сергій Костинський зауважив, що ліцензіат може оскаржити рішення в суді. «На цей момент ми вважаємо, що та практика, яку ми застосовуємо відповідно до законодавства, абсолютно відповідає і духу, і букві закону», – наголосив він.

 

Окрім того, Національна рада розглянула результати позапланової перевірки ТРК «Відродження ТБ», здійсненої 27 листопада 2018 року, щодо мовлення 2-го листопада 2018 року, у День пам’яті – 310 років із дня Батуринської трагедії. Регулятор з’ясував, що мовник не дотримався вимог щодо поширення інформації про день пам’яті мінімум раз на дві години протягом доби, оскільки цього дня вона була відсутня у проміжку часу з 14:00 до 18:00. Національна  рада оголосила ліцензіату попередження і вказала на неприпустимість порушень чинного законодавства в подальшому.

 

Також цьому мовнику переоформлено ліцензію у зв’язку зі зміною місцезнаходження компанії, адреси одного із власників, адреси студії, перерозподілу часток статутного капіталу, інформації щодо кінцевого бенефіціарного власника (контролера), з урахуванням зміни прізвища одного з власників, переліку пов’язаних осіб, адреси керівника та члена редакційної ради.

 

Джерело: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення

 

Більше матеріалів за темою – у розділі “Відродження”, Всеукраїнський духовний центр (Володимир Мунтян)