Носіння маски під час відвідування закладів харчування і перукарень: правові питання

Поділитися:

Наведені нижче пропозиції ми адресуємо, насамперед, Кабінету Міністрів України, яким було ухвалено Постанову від 20 травня 2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Постанова). Пропозиції стосуються внесення змін до Постанови для чіткого визначення випадків, за яких носіння маски є необов’язковим.

 


 

Пом’якшення карантинних обмежень у роботі закладів громадського харчування

 

На етапі тимчасового послаблення обмежувальних карантинних заходів, що були обумовлені пандемією коронавірусного захворювання SARS-CoV-2 відкрилися заклади харчування і перукарні різних форм власності. Однак тут стали траплятися ситуації, що ускладнюють як дотримання вимог Постанови, так і міркувань здорового глузду.

 

Що стосується закладів громадського харчування, то якщо пройтися вулицями Києва, то ми побачимо доволі неоднорідну картину. Практично всюди на вході до кафе чи ресторану розміщено оголошення стосовно дотримання карантинних обмежень. Одні заклади наголошують лише на дотриманні двох обов’язкових правил – соціального дистанціювання та дезинфекції рук. А інші, крім цього, дозволяють вхід у приміщення виключно у масках.

 

Носіння маски у кафе

 

З одного боку, згідно останніх змін до Постанови, такі заклади можуть відкриватися та надавати відповідні послуги. Але з іншого боку, всі ці заклади є громадськими будинками чи спорудами. Кожен громадянин, згідно Постанови, зобов’язаний перебувати у них з одягненою маскою, що закриває ніс і рот.

 

Постає логічне запитання: як саме громадянин зможе отримувати такі послуги, якщо маска повністю закриває його обличчя? Адже при поточному стані речей, щоб не порушити вимоги Постанови та відповідно не стати правопорушником ст. 44-3, Кодексу України про адміністративні правопорушення, громадянину слід, якщо йдеться про заклади харчування, вживати їжу через дірочку у масці, або виносити їжу на вулицю, за стіни громадської споруди.

 

Особливості роботи перукарень, барбершопів і салонів краси

 

Або уявимо ситуацію у перукарні, якщо чоловік бажає поголитися. Як можна отримати такі послуги від перукаря, знаходячись у масці, що закриває його ніс та рот? Тут вимога щодо носіння маски виглядає дещо безглуздо. Але це наша реальність, спроектована вимогами Постанови у період дії карантину, що заганяє в правовий кут як громадян, так і власників таких громадських закладів та робить їх потенційними правопорушниками.

 

Наприклад, у цьому оголошенні зазначено про необхідність завчасного планування свого візиту до барбершопу. Звісно, самі працівники зобов’язані носити маски, та після кожного відвідувача ретельно стерилізувати інструмент і проводити дезинфекцію приміщення. Цим і обумовлено їх прагнення планувати роботу таким чином, щоб не створювати черги й надмірне скупчення людей і тим самим не наражати на небезпеку інфікування як клієнтів, так і працівників.

 

Носіння маски та відвідування перукарні

 

Запропоновані зміни до Постанови

 

Тому, аби надати можливість громадянам отримати у повному обсязі послуги від громадських закладів, діяльність яких не зупинена у період дії карантину, пропонуємо внести такі зміни до Постанови.

 

Підпункт 1 п. 3 Постанови варто викласти у такій редакції:

 

1) перебування у громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, у тому числі виготовлених самостійно, крім таких випадків:

 

  • під час вживання їжі, перебуваючи у громадських спорудах закладів харчування, незалежно від форм власності;
  • під час отримання відповідної медичної допомоги, коли одягнена маска унеможливлює отримання такої допомоги пацієнтом;
  • під час перебування в аптеці, незалежно від форм власності, з метою придбання маски.
  • під час отримання послуг перукаря, незалежно від форм власності закладу.

 

Сподіваємося, що врахування запропонованих змін дозволить значно полегшити життя людей і власників закладів громадського харчування, перукарень, барбершопів та інших закладів, які надають корисні й потрібні послуги для населення. Адже всі запроваджувані правила повинні бути чіткими та логічними – всі люди мають розуміти, чим продиктовано вимоги щодо обов’язкового носіння маски під час відвідування тих чи інших закладів або громадських місць, і які при цьому існують винятки. Чим більш помірковано сформульовано правило поведінки, тим активніше воно буде виконуватися у реальному житті.