Втрачений потенціал лісового та мисливського господарства

Поділитися:

Економічний аудит країни показав тотальну корупцію, зокрема в галузі лісового господарства й використання мисливських угідь. Цього тижня значний резонанс викликала новина про те, як бездіяльність органів публічного управління призвела до того, що Держрезерв обікрав суспільство на  31,4 млн грн.

 


 

1 трильйон доларів ВВП – втрачений потенціал України

 

За декілька днів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що 1 трлн доларів ВВП за 10 років – це нереалізований потенціал нашої країни. Тобто 1 трлн. доларів втратили всі громадяни країни через постійні зміни векторів, незавершені реформи, відсутність довгострокової економічної стратегії, корупцію, неефективне управління. За оцінками прем’єр-міністра, нереалізований потенціал України щодо лісових ресурсів складає 40 млрд доларів, а через невикористання земельного потенціалу країна втратила 85 млрд доларів.

 

Одним із способів використання земельних ресурсів є ведення мисливського господарства.

 

Потенціал лісового господарства

 

Національне законодавство визначає, що мисливські угіддя  ̶  це ділянки суші та водного простору, на яких перебувають або можуть перебувати мисливські тварини. На їх неефективне управління зі сторони органів публічного управління я неодноразово звертав увагу в раніше опублікованих матеріалах. До цього часу претензій щодо неправдивості викладеного матеріалу зі сторони Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства чи Держлісгоспу України не було, але й на практиці  ̶  нічого не робилось і не робиться.

 

У європейських країнах, де чиновники мають честь, гідність і дорожать своєю репутацією, існує правило відповідати на звинувачення, опубліковані у засобах масової інформації. У нашому ж випадку відповіді немає. А неефективне управління та корупція дістають свого продовження. Як слушно зазначає заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції І. Пресняков, що за нашими попередніми оцінками, завдяки впровадженню Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки держава зможе заощаджувати до 200 млрд грн щорічно.

 

Зараз питання полягає лише в тому, чи зможе держава реалізувати це на практиці.

 

У моїх статтях зазначалося, що з 1 січня 2015 року в Україні введена в дію норма щодо плати за користування мисливськими угіддями. Фактично ця норма не виконується, хоча в усіх європейських країнах та, навіть, у Білорусії та Росії користувачі мисливських угідь оплачують власникам земельних ділянок кошти. У Німеччині, площа якої менша, ніж в Україні, ця сума сягає 340 млн євро.

 

Збитки мисливського господарства

 

На думку голови Івано-Франківської обласної ради, середня вартість оплати за користування мисливськими угіддями становить 6-7 грн за гектар. Якщо врахувати, що вже п’ять років ігнорується виконання вимог законодавства, то збитки на даний час становлять суму в 1,6 мільярдів гривень. Державні лісогосподарські підприємства Івано-Франківської області ведуть мисливське господарство на площі 259 тис. га, тоді як площа лісового фонду цих підприємств становить 468, 3 тис. га. Тобто, 210 тис. га державного лісового фонду державними лісогосподарськими підприємствами надано на безоплатній основі у користування приватним користувачам мисливських угідь.

 

Тож через бездіяльність органів публічного управління в Івано-Франківській області державні підприємства області втрачають лише за один рік від 1554 до 1813 тис грн.

 

Важливою проблемою при використанні земельного ресурсу є різке зменшення площі мисливських угідь в Івано-Франківській області. Як приклад, якщо у 90-х роках площа мисливських угідь Івано-Франківської області становила 1,1 млн га, у 2010 році – 989 тис. га, то на цей час площа мисливських угідь складає 730 тисяч гектарів. З мисливського господарства виведено понад 400 тис. га мисливських угідь, що становить більше третини всіх мисливських угідь області.

 

Залучення у користування 400 тис. га мисливських угідь дало б змогу працевлаштувати як мінімум 50 працівників, а по Україні – 2 тис. працівників. Вони б займались мисливським господарством на угіддях, що на цей час є безгосподарськими та їх ніхто не охороняє. Так, відповідно до статті 29 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» користувачі мисливських угідь повинні утримувати єгерську службу: одного єгеря  ̶  на 5-10 тис. га мисливських угідь.

 

Маніпуляції із землею мають загальнонаціональний масштаб

 

Так, Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко повідомив, що в Україні через неналежне управління земельними ресурсами незаконно вилучено 5 млн. га землі. Цікава констатація фактів. А хто відповість? Державні службовці, які працюють у Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру і присягали служити народу України, а виявилось, щоб рабськи служили мамоні?

 

Постає запитання про те, чому б не задіяти для вирішення питання напрацювання науковців, які вже з сучасними підходами хотіли б працювати на благо держави? Скільки дисертацій захищено у галузі публічного управління, економіки, юриспруденції, які стосуються використання земельних ресурсів? Чому не скористатись науковими здобутками? Але й тут ніхто – нічичирк.

Більше того, якщо, на думку прем’єр-міністра України, в країні через корупцію та неефективне використання не реалізуються матеріальні активи природних ресурсів, то, на мою думку, марнується й людський потенціал та витрачені на його підготовку кошти. Це, до слова, з власного досвіду. Держава, яка на моє навчання витратила 400 тис. грн. (магістратура, аспірантура та докторантура Національної академії державного управління при Президентові України), не дає мені навіть шансу втілити мої наукові напрацювання, пов’язані з державним управління галузі мисливського господарства у життя.

 

Після закінчення навчання Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства, організація – за рекомендацією якої я й вступив до докторантури, не виявила зацікавленості до моєї кваліфікації та можливості застосування кращих практик моєї наукової роботи для подолання корупції та покращення економічної ситуації. Мабуть, сподіваються, що проблема «розсмокчеться» сама собою.

 

1000 доларів – «винагорода» за нереагування на незаконну вирубку

 

Про тотальну злочинну сутність у галузі лісового господарства на Прикарпатті свідчить одночасне затримання сімох керівників державних лісогосподарських підприємств, які запропонували керівникові відділу обласного управління стратегічних розслідувань щомісячну «винагороду» за нереагування на факти незаконної порубки на території лісових масивів – 1000 доларів США з кожного. Метою угоди було, щоб працівники поліції не реагували на порушення та в подальшому не втручалися в їхню злочинну діяльність.

 

У коментарях до цієї інформації багато дописувачів обурювались тим, що половина керівників державних лісогосподарських підприємств Івано-Франківського  обласного управління лісового та мисливського господарства попалися на хабарі правоохоронним органам. Нас вже не шокує, що хабарі дають, щоб відкупитись від відповідальності за незаконну вирубку лісу. Ну з ким не буває – біс поплутав, і вкрав.

 

Але в Івано-Франківській області  завідомо планується злочинна діяльність. І за тисячу доларів на місяць кожен керівник державного лісогосподарського підприємства хотів купити собі індульгенцію не за зменшення покарання, а за наперед сплановану незаконну діяльність. Звісно, красти ліс – справа не легка, це ж не вкрасти готівку з сейфу. Потрібно задіяти техніку, людські ресурси – майстрів лісу, лісничих, інженерів-лісівників лісгоспу, контролюючі органи. Залишилась поліція, яка, до своєї честі, не купилась.

 

А куди дивились керівні органи, до компетенції яких віднесене управління лісовою галуззю?

 

І як тут не погодитись з думкою президента США Джозефа Байдена, що головним безпековим ризиком України є не Росія, а корупція. Якби не такий високий рівень корупції в Україні, то Росія не захопила б Крим і не встановила б контроль над частиною Східної України. Адже, виходячи з позиції Байдена, напрошується висновок, що і очільник чи то Державного агентства лісових ресурсів України, на якого відповідно до «Положення…» покладені функції реалізації державної політики у сфері лісового та мисливського господарства, чи то – Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства шляхом невиконання вимог чинного законодавства призводять до зубожіння українського народу, зменшення робочих місць і погіршення рівня життя громадян-платників податків.

 

На моє переконання, факти, викладені у цій статті, несуть загрозу в частині економічної безпеки держави і повинні розслідуватись компетентними органами. А органи виконавчої гілки влади мусять вжити адміністративних заходів для виправлення ситуації.

 

Українці завзято намагаються реалізовувати свій потенціал. Однак інформація про крадіжку з Держрезерву 31,4 млн грн, втрати 1 трлн доларів ВВП за 10 років та 85 млрд доларів через невикористання земельного потенціалу оптимізму аж ніяк не додає. Кожен українець спостерігає, як слабшає країна, а монетизовані природні ресурси опиняються в кишені олігархічних структур. Але свідомих громадян не полишає надія, що органи влади, до функцій яких належить раціональне використання природних ресурсів, все ж скористаються своїми можливостями та новими підходами і перейдуть від викриття корупційних схем до ефективного управління галуззю.