Старі корупційні схеми діють з дозволу Президента України?

Поділитися:

Тема статті продиктована формальним відношенням Президента України до розгляду моїх звернень стосовно неефективного адміністрування законодавства в галузі лісового та мисливського господарства, де продовжують діяти старі корупційні схеми.

 


 

Звернення до НАБУ теж виявилися марними

 

Я направив через електронний кабінет урядового контактного центру близько п’яти звернень, які обґрунтовано пояснюють суть справи. Всі мої звернення перенаправляють у різні Міністерства, які відмовляються вживати реальних заходів і відбуваються відписками. Тож хочу запитати: невже в Офісі Президента України сидять чиновники, які не знають, куди направляти матеріали про корупційні схеми? Ви, пане Президенте, просили не лаятись у Фейсбуці щодо зловживань чиновників, а телефонувати до НАБУ. З цього також нічого не вийшло, хоча збитки завдано суспільним інтересам на мільйони гривень.

 

Старі корупційні схеми

 

Щоправда, поліція порушила за моїми поданнями 15 кримінальних проваджень стосовно зловживання владою або службовим становищем службових осіб територіальних органів Державного агентства лісових ресурсів України або керівників державних лісогосподарських підприємств. Втім, і ці провадження ситуації не виправили.

 

Чому в Україні не виконуються вимоги закону щодо плати за користування мисливськими угіддями?

 

У моїх попередніх публікаціях я неодноразово наголошував на тому, що з 1 січня 2015 р. в Україні введена в дію норма щодо плати за користування мисливськими угіддями. Фактично ця норма не виконується. Водночас, у всіх європейських країнах та навіть у Республіці Білорусь та у Російській Федерації користувачі мисливських угідь оплачують власникам земельних ділянок кошти. У Німеччині, площа якої менша, ніж площа України, ця сума сягає 340 млн євро.

 

Отже, якщо б в Україні ефективно використовували земельні ресурси, то й не потрібно було б брати кредити, які необхідно повертати. Наразі ж мисливське господарство в Україні, на відміну від німецького, є збитковим. На думку голови Івано-Франківської обласної ради, середня вартість оплати за користування мисливськими угіддями повинна становити 6-7 грн за гектар. Якщо врахувати, що вже п’ять років ігнорується виконання вимог законодавства, то збитки на даний час в Україні лише по державних лісогосподарських підприємствах становлять суму 1,6 млрд грн.

 

Опосередковано про достовірність викладених у статті даних свідчить той факт, що службовими особами Міндовкілля, ДАЛР, Івано-Франківської ОДА та Івано-Франківської обласної ради внаслідок невиконання вимог законодавства завдаються збитки суспільним інтересам. Спростування викладених мною фактів ані у ЗМІ, ані претензій до мене особисто не було. Так само, не було й позовів щодо захисту їх ділової репутації. На моє переконання, для них матеріальні активи вартують більше, ніж репутація. Також на даний час жодної претензії зі сторони правоохоронних органів, які проводять розслідування кримінальних справ, теж не висувалося.

 

Тим часом в окупованому Криму розпродають українські мисливські угіддя

 

Ігнорування вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями дає свій «навар» ділкам. А ті гальмують виконання вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями. До поля зору ДБР потрапляють чиновники, які вимагають 500 тис. доларів США за вирішення питання щодо надання у користування мисливських угідь.

 

На жаль, навіть агресор  ̶  Російська Федерація, бере кошти за використання українських мисливських угідь. Звісно, що у свій бюджет. Так, на території тимчасово анексованого Кримського півострова через механізм аукціону. Він був проведений 2 липня 2019 р. Під час аукціону за понад 16 млн. російських рублів продали 4,1 тис га мисливських угідь. Тобто один гектар українських мисливських угідь вартує близько 30 доларів США.

 

Можна спрогнозувати, якщо на даний час в Україні обліковується близько 40 млн га, то через бездіяльність службових осіб Україна не отримала до різних бюджетів понад 1 млрд. доларів США. Ми з гордістю заявляємо, що Україна  ̶  не Росія. Тим часом, російська окупаційна влада подає приклад Україні щодо ефективного використання мисливських угідь.

 

На думку Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Романа Лещенка в Україні через неналежне управління земельними ресурсами незаконно вилучено 5 млн. га землі. В галузі мисливського господарства десятиліттями у тіньовому використанні перебуває понад 14 млн га мисливських угідь. До прикладу, якщо у 90-х роках площа мисливських угідь Івано-Франківської області становила 1,1 млн га, у 2010 році – 989 тис. га, то на даний час площа мисливських угідь складає 730 тисяч гектарів. З мисливського господарства виведено понад 400 тис. га мисливських угідь. А це становить більше третини всіх мисливських угідь області.

 

Мисливські угіддя необхідно вивести з «тіні»

 

Якщо у країнах Європи  показник площі мисливських угідь сягає 90% від усієї площі країни, то завдяки «старанням» українських чиновників у нас вона вже протягом десяти років становить лише 62%. А враховуючи набагато нижчу щільність населення, ніж у Європі, ця площа повинна становити 95%. Виведення мисливських угідь з тіньового використання дало б змогу  створити 2 тис. додаткових робочих місць. Тим більше, відповідно до ст. 29 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» користувачі мисливських угідь повинні утримувати єгерську службу: одного єгеря  ̶  на 5-10 тис. га мисливських угідь.

 

Хочу зауважити, що голова НАЗК Олександр Новіков зазначив, що бюджет може заощадити близько 200 млрд грн за рахунок зменшення хабарів. Усунути корупційні схеми та зменшити відкати можна лише у випадку схвалення Верховною Радою України «Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки». А якщо її забракують у Верховній Раді, то органи публічного управління і дальше щороку будуть викрадати по 200 млрд грн?

 

Політика органів державного управління у галузі мисливського господарства перевершила навіть уявлення голови НАЗК щодо відсотків з відкатів. А відсотків апріорі немає. Всупереч вимогам законодавства продовж останніх п’яти років державний лісовий фонд віддається, за невеликим винятком, державними лісогосподарськими підприємствами приватним та комерційним структурам відповідно до звіту взагалі безоплатно. Іншими словами, 100% коштів зникали та продовжують зникати невідомо куди, але не до каси державних лісогосподарських підприємств.

 

Одних викривають на зловживанні службовим становищем, а інших…

 

Хочу зауважити, що екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян за те, що він  видав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%, був обвинувачений у зловживанні службовим становищем. Справа знаходиться на розгляді в суді. А що, коли не на 20% зменшується сума збору, а не береться взагалі, тобто зменшується на 100%?

 

Аудит держави показав, що через неефективність публічного управління Україна за 10 років втратила 1 трлн доларів ВВП, з яких 85 млрд доларів  ̶  через невикористання земельного потенціалу. Але українці не бажають лише отримувати інформацію про те, скільки через зловживання службовим становищем (корупційні схеми) у них викрадають коштів.

 

У цей складний економічний час увага наших співвітчизників зосереджена на питаннях соціального захисту й на можливості знайти для себе гідне місце праці. Людей найменше цікавлять викриті корупційні схеми й те, скільки порушено кримінальних проваджень, які справи знаходяться в суді та інші досягнення антикорупційної політики. Але, якщо й Конституційний Суд України зруйнував антикорупційну вертикаль, то до вертикалі влади він не добрався. Однозначно можна сказати, що якби вертикаль виконавчої гілки влади мала б політичну волю в ефективному публічному управлінні, то й антикорупційні органи мали б менше роботи.

 

Роль Президента України у подоланні корупції

 

Ключову роль у подоланні корупції повинен відіграти Президент України. Голова держави є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. З цією метою Президент відповідно до статті 107 Конституції України видає укази і розпорядження, які є обов’язковими до виконання на території України. Саме у президентському сейфі лежить ключ (указ або розпорядження) до вирішення питання практичної реалізації виконання вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями, їх детінізації тощо.

 

Нещодавно я натрапив на одну статтю з назвою «Корупція часів Зеленського: «Вова не краде», але низи «стрижуть» для себе», та цілком згоден з твердженням її автора: «В оточенні президента говорять, що Володимир Зеленський особисто в корупції не замішаний, але члени його команди ділять сфери впливу, а нижня ланка продовжує наживатися на корупційних схемах».

 

Викладені матеріали лише підтверджують цю тезу. На жаль, суспільству від цього краще не стає.