НАБУ не вбачає підстав для розслідування корупційних схем на мільярди

Поділитися:

Внаслідок використання тіньових схем у сфері мисливського господарства державі завдано збитків на суму 1 млрд. доларів США, що потребує ґрунтовного розслідування для притягнення винних осіб до відповідальності. Проте у відповідь на повідомлення про скоєння корупційного правопорушення НАБУ вказує на відсутність «конкретних фактів і обставин», які б давали підстави для внесення відомостей до ЄРДР.

 


 

Як правоохоронні органи реагують на факти, викладені у ЗМІ?

 

11 грудня 2020 р.  мною було опубліковано статтю «Бідність, безробіття, корупція – наслідки «пілатівських» підходів». Нагадаю, у статті я вказував на те, що внаслідок тіньового використання 14,2 млн га мисливських угідь, невиконання чинних вимог законодавства щодо плати за їх використання суспільним інтересам щорічно завдаються збитки на суму 1 млрд. доларів США. Виведення їх з тіньового обігу дало б змогу організувати 2 тис. нових робочих місць. Відповідно до чинного законодавства правоохоронні органи повинні реагувати на злочинні факти, викладені у ЗМІ. Результат розгляду статті не дав результату. Натомість наша правоохоронна система, не бажаючи розслідувати викладений злочин дає пояснення, чому неможливо його розслідувати.

 

Так, ДБР листом від 18.12.2020 р. повідомляє, що у статті докладно не повідомлено про вчинення злочину відповідно до поняття  визначеного статтею 11 Кримінального кодексу України. Тому підстави для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань на даний час відсутні. Таке пояснення причин відмови виглядає дивним, адже у зазначеній публікації докладно йдеться про те, що органи публічного управління, за деякими підрахунками, завдали збитки суспільним інтересам на 1 млрд дол. США. Однак ДБР застосовує фарисейський метод робити все за законом, аби не дійти до справедливості.

 

Зауважу, що попередньо з аналогічного питання я подавав до ДБР звернення, в якому містяться мої електронна пошта, телефон і поштова адреса. Невже важко було зателефонувати, щоб з’ясувати додаткові обставини згідно до вимог КК України? Тому за допомогою засобів масової інформації хочу звернутися до керівництва ДБР:

 

Не соромтеся – пишіть і телефонуйте мені. Викликайте на допит, і я докладно відповім на всі поставлені запитання з метою швидкого, об’єктивного розслідування.

 

Відповідь НАБУ

 

НАБУ, своєю чергою, листом від 16.12.2020 р. № 11-188/43323 повідомило, що викладена у статті інформація не належить до їх підслідності.

 

НАБУ відмовляється проводити розслідування

Викладена інформація не належить до підслідності НАБУ

 

Відповідь НАБУ

Зважаючи на відсутність конкретних фактів, НАБУ не має підстав для проведення розслідування

 

На моє переконання, відмова від реєстрації кримінального провадження не має підстав. НАБУ розслідує злочини, в яких розмір предмета злочину або завданої ним шкоди дорівнює або перевищує суму п’ятисот прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на час вчинення злочину (960 500 з грудня 2018 р.) за умови, якщо злочин вчинено службовою особою державного органу, правоохоронного органу. Я аргументовано повідомив про збитки, які було завдано інтересам суспільства на суму у 1 млрд. дол. США. Більше того, навіть сам Президент України закликав надавати інформацію до НАБУ. Але попри публічний вплив президента України на НАБУ результату до цього часу немає.

 

Матеріали було передано до органів Національної поліції України

 

З метою належного реагування щодо викладених у статті фактів корупції, я направив її в офіс Генерального прокурора України. Органи прокуратури не розслідували факти, викладені у статті, а направили ці матеріали до Національної поліції України. Далі їх направили до обласного управління поліції, обласне управління поліції – до міського. А міське управління розслідувати факти про мільярдні зловживання доручило дільничому інспектору поліції.

 

Дільничний інспектор викликав мене на допит. Під час допиту було встановлено, що викладені у статті факти не відносено до компетенції розслідування дільничного. У порівнянні з НАБУ та ДБР, які вказували на неможливість проведення розслідування через підслідність і відсутність викладення всіх фактів поліція напрацювала найбільше в розумінні запущення епістолярного ланцюжка та доведення справи до абсурду. Це ж так треба – щоб до сучасного «Аніськіна» передати справу на мільйони…

 

До речі, у згаданій статті «Бідність, безробіття, корупція – наслідки «пілатівських» підходів» я запропонував Президентові України, який є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина скористатися повноваженнями, наданими йому відповідно до ст. 107 Конституції України. Адже він може видавати укази і розпорядження, що є обов’язковими до виконання на всій території України. Власне, у президентському сейфі лежить ключ (указ чи розпорядження) до вирішення питання практичної реалізації виконання вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями, їх детінізації тощо. На жаль, Володимир Олександрович до моєї пропозиції не дослухався.

 

Легше за все перекладати економічні провали на попередників

 

Нещодавно було опубліковано результати аудиту органів публічного управління. Аудит показав, що Україна впродовж 10 років втратила 1 трлн доларів ВВП, з яких 85 млрд доларів – через невикористання земельного потенціалу. Але корупційні схеми не зупинено, ми продовжуємо нести втрати, і про справедливість і законність українцям доводиться лише мріяти.

 

Також у статті «Бідність, безробіття, корупція – наслідки «пілатівських» підходів» я вказував, що Президент України взяв курс на ігнорування вирішення проблем суспільства. Я запропонував йому захищати свою ділову репутацію в суді.  На жаль, Президент України не прислухався до моїх порад щодо практичної реалізації законодавства України в частині платності за використання мисливських угідь і не захистив у судовому порядку свою ділову репутацію. Він лише перенаправив мою статтю до Державного агентства лісових ресурсів. Листом від 03-06/10013-20 від 21.12.2020 р. мені було повідомлено, що зі статтею відомство ознайомилося і прийняло інформацію до відома. Отже факти, викладені у статті, не були спростовані. А бідність, безробіття та корупція вітаються і благословляються як Президентом України, так і прокуратурою, ДБР та НАБУ.

 

Про свідоме ігнорування вимог законодавства свідчить той факт, що в Івано-Франківському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, яке направило мене на навчання в Академію державного управління при Президентові України, п’ять років не знають, як виконати вимоги законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями і як вивести з тіньового обігу сотні тисяч гектарів мисливських угідь. Зате там знають, як маніпулюючи законодавством відмовити у поновленні на роботі фахівця після підвищення кваліфікації з державного управління.

 

На хвилиночку: державний бюджет витратив на моє навчання у магістратурі, аспірантурі та докторантурі 400 тис. грн. Тож корумпованій системі, яка існує за Президента Володимира Зеленського, не потрібні фахівці, які намагаються впливати на сталий розвиток суспільства? Мабуть, зараз більше потрібні «фахівці», яких впрягають до корупційних оборудок, цинічно заявляючи, що існує велика проблема в кадрах.