Шпигунські таємниці. Як захистити своє життя

Поділитися:
The following two tabs change content below.

Олександр Корнійчук

кандидат економічних наук, магістр державного управління у сфері охорони здоров'я

Як виявити, чи стежать за вами та як убезпечити себе? Поради для українців зі своєчасного виявлення і упередження можливих терористично-диверсійних дій з боку тих чи інших осіб (за матеріалами: Д. Генсон. Шпигунські таємниці. Як захистити своє життя. К.: Наш формат, 2016 – 240 с.).

 


 

Більшість злочинів є злочинами сприятливих обставин 

 

Пересічні американці вважають, що вони не мають реальних підстав для проведення спостереження і контрспостереження, за винятком, можливо, випадку, щоб побачити, чи насправді їхній син-підліток пішов туди, куди збирався. Проте, як свідчать попередні історії, для злочинця дуже характерное рухатися за жертвою до її дому і чекати слушного моменту, щоб проникнути в будинок і пограбувати або вчинити щось ще гірше.

 

Стаття Бреда Хіта «Ті, хто вийшов на волю», надрукована в газеті USA Today, пролила світло на жахливу ситуацію в правоохоронних органах. Поліція і прокуратура дають змогу десяткам тисяч розшукуваних злочинців уникнути покарання просто перетнувши кордон штату. У газеті USA Today виявили, що приблизно 3 300 з цих осіб звинувачувалися у зґвалтуванні, пограбуванні та вбивствах. Поліція в містах із високим рівнем злочинності, включно з Атлантою, Літл-Роком і Філадельфією, заявила ФБР, що вона не переслідуватиме 90 % своїх підозрюваних в інших штатах. У USA Today встановили, що серед тих, кого не переслідуватимуть, є чоловік із Флориди, який розрубав мачете шию свого сусіда по кімнаті після бійки за банку пива, і двоє давно розшукуваних втікачів із Пітсбурга.

 

Я не стверджую, що ви живете в страху перед цими злочинцями, які знайшли спосіб уникнути правосуддя за рахунок суспільства. Проте я вважаю, що, озброюючись моєю тактикою шпигунських способів виживання в екстремальних умовах та втечі з полону, ви матимете змогу убезпечити себе і свою сім’ю від насильницьких злочинів. Пам’ятайте, що більшість злочинів є злочинами сприятливих обставин. Це означає, що зловмисники шукають ідеальні обставини для скоєння злочину. Озброюючи себе простими основами спостереження, ви зможете зробити все можливе, щоб переконатися, що не є в уяві злочинця ідеальною мішенню.

 

Як захистити своє життя

 

Чи знаєте ви, що за вами стежать?

 

Ви гадаєте, що знатимете, коли за вами стежать? Швидше за все — ні, якщо не використовуєте мої прийоми шпигунських способів виживання в екстремальних умовах та втечі з полону. Щороку я зустрічаюся в Лас-Вегасі з друзями із коледжу на баскетбольному турнірі «Березневе божевілля». Ми чудово проводимо час, велика група хлопців тусується, переглядаючи кілька ігор на мультиекранах, споживаючи божевільну кількість хот-догів.

 

Одного року мій друг Адам підвівся й вийшов із зали в той час, як ми дивилися одну з ігор. Крім того, поводився дивно, не даючи прямої відповіді на запитання, куди йде, і майже затинався, перш ніж відповісти: «Я йду до туалету». Врешті-решт, я вирішив піти за ним, щоб побачити, чим це закінчиться. Я пройшов за ним весь шлях через казино, і він мене не бачив. Я тримав дистанцію, використовуючи ігрові автомати як прикриття, і терпляче здійснював своє переслідування.

 

Зрештою я прийшов за ним до каси тоталізатора Sports Book. Виявилося, що він зробив ставку на іншу гру і пішов перевірити її. Він не сказав нам, куди насправді йшов, тому що його ставка не зіграла, а він, безперечно, знав, що ми поглузуємо з його такого невдалого результату. Адам не мав ані найменшого уявлення, що я крокував за ним, доки я не підійшов до нього в залі тоталізатора.

 

На щастя для Адама, я був просто стурбованим товаришем, і він не наражався на небезпеку, хіба що небезпеку бути взятим на кпини. Якби Адам мав певну ситуаційну обізнаність, то навіть озирнувшись через плече один раз, він би мене помітив. Я не намагався бути Джеймсом Бондом, тому що не хвилювався з приводу того, що можу попастися, я просто хотів знати, що він задумав. Звичайно, не обов’язково бути службовцем ЦРУ, щоб мати потребу нишпорити за вами.

 

Хоча це може здатися абсолютно малоймовірним, є чимало причин, чому людина може вирішити за вами стежити. Якщо ви коли-небудь пройшли процес розлучення, бій за опіку, судовий процес або суперечку зі співробітником, то можливо, що хтось досить розгніваний на вас, щоб заподіяти шкоду. Це може бути щось таке просте, як випадково зайняте паркувальне місце, на яке хтось чекав, чи, можливо, злочинець вирішив, що ви схожі на багатія і вас варто пограбувати.

 

Незалежно від причини, чому хтось може встановити за вами спостереження, найкраще практикувати постійну обізнаність і залишатися в “стані жовтого”, щоб гарантувати свою безпеку. Якщо за вами стежать, є ймовірність того, що ця особа або особи є звичайними людьми з образою, або звичайний злочинець, який шукає готівку для своєї наступної дози наркотиків. І хоча це тривожний дзвінок, хороша новина в тому, що, виконавши кілька простих прийомів, ви зможете легко визначити, чи стежить за вами аматор. Якщо ви зрозумієте, що перебуваєте під наглядом, то матимете можливість вжити відповідних заходів, щоб уникнути небезпечної конфронтації.

 

Чи стежать за мною?

 

Будь-який співробітник ЦРУ знає, наскільки важливо прокладати маршрути виявлення спостереження, якщо ви підозрююте, що за вами стежать. Хоча це може здатися складним, насправді все доволі просто.

 

Наступна історія є чудовим прикладом того, як звичайна людина може прокласти маршрут виявлення спостереження, щоб визначити, чи перебуває вона в небезпеці. Ханна, жителька Брукліна, віком двадцять із чимось років, добре пам’ятає той день, коли за нею стежили. Ханна роздивлялася сумочки у великому універмазі в людному районі Брукліна. Незабаром вона запідозрила, що щось не так.

 

«Я помітила хлопця, який вештався у відділі, але насправді не виявляв інтересу до сумок. Це здалося мені дивним, але я відкинула таку думку», — згадує вона. Проте дівчину збентежило, що ця людина приділяє їй забагато уваги. Ханна вирішила зайти до відділу парфумів. «Хлопець, здавалося, пішов за мною, але я все ще вважала себе просто параноїком». Ханна хотіла впевнитися, що за нею дійсно стежать, тому вирішила піти вгору у відділ жіночого взуття, міркуючи, що якщо хлопець там з’явиться, то вже точно стежить за нею.

 

Звісно, цей молодик опинився у відділі жіночого взуття, спостерігаючи за Ханною під час розмови по стільниковому телефону. «Я відчула, що серце стислося, стала панікувати й злякалася. Далі почала шукати відповіді на запитання, як довго цей хлопець ходив за мною, чи не весь день? А якщо впродовж декількох тижнів? Я уявлення не мала, що робити».

 

Ханна згадує, що боялася розіграти сцену в громадському місці, але зрозуміла, що має опанувати себе й не дати залякати. Вона підійшла до чоловіка і сказала: «Вибачте». Ханна згадує, що він тільки повільно повернув голову і пішов геть, не дивлячись їй в очі. «За кілька хвилин він повернувся, тому я вирішила знайти охоронця». Коли чоловік побачив, що дівчина розмовляє з охоронцем, він опустив голову і швидко вийшов із магазину.

 

На щастя, Ханна більше не зустрічалася з цим чоловіком і навчилася бути пильною до того, що відбувається в її безпосередньому оточенні. Ханна фактично проклала ідеальний маршрут виявлення спостереження. Вона пішла від сумок до парфумів і жіночого взуття, знаючи, що якщо хтось рухається точно таким самим шляхом, то це навряд чи збіг. Було зрозуміло, що за нею стежать.

 

Ситуаційна обізнаність — перший крок

 

Подібно до Ханни, якщо ви зосереджені на своєму безпосередньому оточенні, дуже ймовірно помітите, що за вами стежать. Постійно тримайте голову високо піднятою, будьте в курсі всього, що відбувається навколо і звертайте увагу на людей зі свого оточення (або на автомобілі, якщо ви перебуваєте в своєму авто). Якби Ханна була зосереджена на текстовому повідомленні або розмовляла по телефону, або була захоплена бесідою з подругою, то могла б і не помітити чоловіка, який вештався у відділенні сумок. Він міг би ходити за нею по всьому магазину, а вона про це навіть не знала б.

 

Я не можу не підкреслити, що якби ви не перебували в стані жовтого, не помітили б, як злочинець оцінює, чи хороша з вас жертва. Ханна вперше запідозрила, що перебуває під наглядом, коли чоловік з’явився у відділі магазину, де він здавався чужинцем. Вона знала, що орієнтир відділу сумок виключав наявність багатьох чоловіків-покупців. Це був хороший показник того, що хтось намагався стежити за нею.

 

Досвід Ханни вписується в перевірене правило, якого ми дотримуємося в світі розвідки:

 

один раз = випадковість;

двічі = збіг обставин;

тричі = ворожа дія.

 

Людина, яка має намір заподіяти вам шкоду, підлаштовуватиметься під вашу ходу

 

Звісно, він міг шукати подарунок для своєї мами або подруги. Ханна мудро проклала «маршрут виявлення спостереження», перейшовши до відділу жіночого взуття, щоб підтвердити, що цей чоловік стежив за нею.

 

Тоді чоловік з’явився втретє.

 

Стало зрозуміло, що він приділяє Ханні особливу увагу, і що вона повинна негайно вжити заходів, щоб залишатися у безпеці. Звернення до охоронця і перебування в переповненому громадському місці були абсолютно правильними діями, які позбавили його можливості продовжувати далі рухатися за нею.

 

Щоб переконатися, що ви не під наглядом, будьте пильні. Будьте максимально зібрані. Співробітник ЦРУ завжди відзначить такі сценарії:

 

  • людина йде вулицею занадто близько до вас: як я вже казав, чоловік, який має намір заподіяти вам шкоду, підлаштовуватиметься під вашу ходу. Якщо ви робите маленькі кроки, він підлаштовуватиметься під вашу ходу, крок за кроком. Це суттєвий показник того, що щось станеться;
  • хтось входить із вами в інтенсивний зоровий контакт: якщо людина дивиться на вас, це — ознака того, що щось трапиться. Люди зазвичай дивляться вбік, коли хтось зустрічається з їхнім поглядом. Це нормальна людська реакція;
  • людина, яка здається занадто зацікавленою вами: якщо хтось з’являється в тому самому місці й у той самий час у вашому повсякденному житті (на виході зі школи, в кафе, на автобусній зупинці, у тренажерному залі), стежте за цією людиною і не зводьте з неї очей.

 

Не легковажте будь-якими неприємними відчуттями, зокрема занепокоєнням, тривогою, сумнівом, підозрою, невпевненістю або страхом.

 

Якщо у вас виникає одне або декілька таких відчуттів, то можливо, за вами стежать.

 

Стеження в автомобілі 

 

Можливо також, що стежитимуть за вашим автомобілем. Ви можете помітити у своєму районі конкретний автомобіль, ЯКОГО ви ніколи раніше тут не бачили. Може трапитися, що ви бачите автомобіль, який рухається тими самими дорогами, що й ви, їздить до того самого продуктового магазину або будинку. Або ж можете помітити, що хтось час від часу проїжджає повз вас, а потім змінює смуги руху і знову повертається. Щоб переконатися, що за вами стежить інший автомобіль, спробуйте таке.

 

Якщо ви на шосе, з’їдьте з нього, а потім поверніться. Чи цей автомобіль ще й досі позаду вас? Навмисно та обережно сповільніть рух. Чи рухається автомобіль, який, на вашу думку, стежить за вами, в тому самому темпі, що й ви? Наприклад, якщо ви ідете по шосе зі швидкістю 120 кілометрів за годину, сповільніться до 95-ти. Усі інші автомобілі мають проїхати повз вас, але якщо підозріле авто також сповільнюється, то ви знатимете, що за вами стежать.

 

Якщо помітили будь-які з цих моделей поведінки, цілком можливо, що ви перебуваєте під наглядом.

 

За мною стежать: що робити?

 

Недостатньо визначити, що за вами стежать. Треба протистояти людині, яка переслідує вас.

 

Історія Хелен — чудовий приклад того, наскільки потужний може бути цей метод. Хелен піднімалася вгору схилом пагорба своєю улюбленою біговою доріжкою, коли помітила чоловіка, який вигулював великого собаку. Хелен охопило відчуття, що щось не так. Незабаром вона зауважила того чоловіка на невеликій відстані позад себе.

 

Жінка дедалі більше відчувала дискомфорт. «Усі мої червоні прапори й аварійні сигнали ввімкнулися, щоб сказати: “Ти у небезпеці, тут щось не так”, тому я прийняла рішення на основі цього відчуття». Вона зупинилася, обернулася, і навмисно подивилася прямо на чоловіка, який рухався за нею. Ця дія дала зловмиснику сигнал, що дівчина точно знає, що той задумав. Чоловік тієї ж миті швидко повернув ліворуч і попрямував у парк, а Хелен вирішила бігти додому вздовж дороги з інтенсивним рухом.

 

Хелен вчинила правильно. Бігунка зупинилася і повідомила переслідувача: вона знає, що відбувається. Якби вона проігнорувала попереджувальні сигнали й побігла в парк чоловік міг би заподіяти їй шкоду в більш відлюдному місці. Обізнаність Хелен про те, що відбувається, змусила чоловіка зупинити переслідування й бігти далі. Звісно, якби він і надалі рухався за нею або завдав їй незручностей, вона мала б негайно зателефонувати 911. Але річ у тім, що оскільки більшість злочинів є злочинами сприятливих обставин, то злочинець, найімовірніше, піде шукати когось іншого, якщо знає, що ви помітили його.

 

Існує п’ять простих тактик, які офіцери розвідки використовують для запуску контрспостереження. Вам не потрібно бути штатним співробітником із багаторічним досвідом, щоб використовувати ці прийоми. їх легко виконати, і вони можуть захистити вас від серйозної небезпеки.

 

Тактика 1: зупинка й поворот

 

Коли за вами крокує людина з наміром заподіяти шкоду, зупинка й поворот можуть бути дуже корисним способом визначити, чи перебуваєте ви під наглядом, і дадуть людині сигнал про вашу обізнаність у її задумі. Під час ходьби просто зупиніться, поверніться кругом і робіть вигляд, що ви маєте якусь справу — перевіряєте свій телефон, зав’язуєте шнурівку, або наче когось шукаєте. Тоді дивіться прямо на людину, яку підозрюєте у стеженні за вами. Непрофесіонал знітиться й піде геть. Він, швидше за все, застигне на місці або діятиме неприродним чином, бо ви заскочили його зненацька. Іншими словами, той, хто стежить за вами, не проявлятиме такої самої природної поведінки, як той, хто просто йде вулицею.

 

Тактика 2: підтвердження

 

Як я щойно згадав, тільки-но ви визначили, що за вами стежать, важливо повідомити людину про свою обізнаність у її задумі. Після того, як потенційна загроза підтвердилася, більшість злочинців дадуть вам спокій. Пам’ятайте, що злочинці шукають ідеальних жертв, і підтвердження обізнаності про їхню присутність та їхні плани заподіяти вам шкоду робить вас менш привабливою жертвою. Прохаючи про допомогу в охоронця універмагу, Ханна інформує свого переслідувача, що вона в курсі справ і не збирається миритися зі стеженням за собою. Саме в той момент чоловік вийшов з магазину.

 

Одна знайома мені жінка, стурбована тим, що за нею стежать у метро, різко обернулася і сказала своєму переслідувачу: «Що?». Він розвернувся й одразу пішов геть. Ваш розворот і впевнене запитання: «Чи можу я вам допомогти?», найімовірніше, призведе до того, що переслідувач обере за краще облишити свої наміри.

 

Тактика 3: не будьте легкою здобиччю

 

Не будьте ідеальною жертвою. Демонструйте відчуття сили, тримайтеся впевнено і високо тримайте голову. Зателефонуйте комусь і обговоріть чітким та виразним голосом, що якась особа вас переслідує. Не бійтеся витягти куботан і приготуйте його до використання. Пам’ятайте, що, коли злочинцям показують фотографії людей, питаючи, кого вони обрали б для нападу, ті вибирають слабких або відчужених, з опущеними головами і плечима.

 

Тактика 4: не залишайте людних місць

 

Якщо ви визначили, що хтось переслідує вас, дуже важливо не йти додому. Може створитися враження, що будинок — безпечне місце… ви можете замкнути двері, покликати допомогу, але це останнє місце, куди слід йти. Завжди уникайте ситуації, коли злочинець може довідатись вашу адресу. Злочинець може спробувати проникнути у вашу домівку, або покаже, ніби він пішов, а насправді ховатиметься і готуватиме проникнення пізніше.  Щоб захиститися під час перебування під наглядом:

 

  • не полишайте переповнених громадських місць, покличте допомогу. Безпечні місця — це ресторани, кафе, популярні магазини і людні перехрестя;
  • ніколи не ходіть алеями або безлюдними вулицями, де ви будете ізольовані від інших людей і мимоволі сприятимете задуму злочинця завдати вам болю;
  • якщо за вами стежать у громадському місці, наприклад, у продуктовому магазині, не намагайтеся вийти з магазину й сісти в автомобіль. Усе, що злочинцю потрібно, це чекати на вас біля виходу. Потім він прямуватиме за вами до автомобіля, де може або підстерігати, або рухатися за вами додому.

 

Перевірте їхнє взуття

 

Якщо ви без автомобіля і підозрюєте, що перебуваєте під наглядом, зверніть увагу на взуття переслідувача, щоб визначити, чи це та сама людина, яка стежить за вами. Легко зняти або вдягнути бейсболку, сонцезахисні окуляри або інші предмети, які можуть швидко зробити конкретну людину менш упізнаваною. Однак, не так легко носити з собою додаткову пару взуття. Черевики, що взуває людина, швидше за все, залишаться ті ж.

 

Тактика 5: сповільніть рух

 

…І заплутайте свій маршрут. Якщо ви визначили, що за вами їде інший автомобіль, продовжуйте рух (знову ж таки, ніколи не прямуйте додому, якщо за вами стежать), змінюйте швидкість і зробіть кілька поворотів, щоб повідомити переслідувача про свою обізнаність у його задумах. Коли ви зможете безпечно це зробити, зверніть увагу на марку і номерний знак автомобіля, щоб передати інформацію поліції.

 

Коли рівень вашої загрози високий

 

Якщо у вас бурхливі стосунки з колишнім чоловіком або коханцем, який весь час переслідує вас, або ви мали суперечку з колишнім підлеглим чи співробітником, поводьтеся так, наче ви перебуваєте в стані високого рівня загрози. Ви також повинні діяти в стані високого рівня загрози, якщо маєте підозри до людини, яка регулярно трапляється вам на очі. Чи немає когось біля спортзалу щоразу, коли ви виходите після тренування? Чи підозрюєте ви особу, яка, здається, приходить на каву в те саме місце і в той самий час, що і ви? Якщо ви дієте в стані рівня високої загрози, існує кілька додаткових запобіжних заходів, які важливо застосувати.

 

Змініть свою поведінку

 

Якщо ви стурбовані тим, що конкретна людина стежить за вами, обов’язково постійно змінюйте свої моделі поведінки. Це може бути важко, оскільки ми залежні від звичок, і нам важко змінити заведений порядок. Для захисту себе важливо змінювати маршрути поїздок, а також порядок своїх дій.

 

  • змінюйте ранковий час виходу з дому;
  • змінюйте маршрут і час поїздок на роботу;
  • змінюйте свої дії. Якщо ви купуєте каву в одному кафе щодня, урізноманітніть цю звичку так, щоб ви потрапляли в різні місця в різний час;
  • завітайте до ресторанів, де ви ніколи не бували;
  • змініть маршрут із роботи додому.

 

Зауважте, що хоча дії в стані високого рівня загрози роблять стеження за вами важчим, вони не замінять практику постійної пильності. Ніколи не припиняйте діяти в “стані жовтого”. Пам’ятайте, що стан жовтого утримує вас від переходу в стан червоного — кризовий стан.

 

Ваш внутрішній шпигун

 

Я не міг собі уявити, що мені знадобляться навички спостереження, засвоєні в ЦРУ, після зустрічі з батьком жінки, з якою я зустрічався.

 

Ще холостяком я зустрічався з гарною дівчиною і наше перше побачення було чудове. Друге також приємне, і врешті-решт мене запросили на сімейну вечерю, щоб зустрітися з її батьком. Перед вечерею вона розповіла мені, що її батько займався будівельним бізнесом і використовував послуги Джона Ґотті, сумнозвісного нью-йоркського боса кримінальної мафії. Жінка, з якою я зустрічався, також інколи розповідала мені історію про зустріч своїх батьків з горезвісним кілером.

 

Я почав щось підозрювати. Хоча у мене не було жодних доказів того, що її батько мафіозі, хіба що він ходив як качка і кректав… я завжди швидко оцінюю людей, коли зустрічаюся з ними, й одразу помітив, що її батько, як і я, мав ніж, пристебнутий до кишені штанів. Коли я поцікавився, який у нього ніж, він замалим не відскочив від мене й дуже стривожився. Чоловік одразу запитав мене, чи маю пістолет. Хоча, зазвичай, ношу пістолет, закони штату Меріленд не дозволяли мені носити приховану зброю, і я сказав йому про це. Після цього обміну фразами він став абсолютно добрий, але все ж вразив мене як типовий мафіозі, подібний до когось просто з телесеріалу «Клан Сопрано».

 

Пізно ввечері подруга мені зателефонувала. Жінка ридала. Батько допитувався, чому вона привела агента ФБР на звану вечерю, вимагав моє ім’я, адресу, номер телефону, теги, хотів знати про мене все. Вона відповіла, що я не працюю в ФБР, але він не зважав, і жінка вирішила попередити мене. Я одразу ж перейшов у стан підвищеної готовності. Почав носити свій пістолет щодня. Прокладав маршрути виявлення спостереження дорогою з дому до роботи й назад, встановив тонни заходів безпеки навколо будинку (систему охоронної сигналізації, відеокамери, датчики руху). Я знав, що вони наймуть детектива-шукача, щоб перевірити мене й переконатися, що я не працюю в ФБР. Я знав, що цей процес триватиме тиждень або два, і мав використати всі свої секрети спостереження, щоб залишитися живим.

 

Врешті-решт мене знову запросили на вечерю, тому я вирішив, що вони зрозуміли, що я не становлю для них загрози. Проте її батько запросив мене сісти і поговорити. «Джейсоне, цими вихідними ми збираємося на полювання і хотіли б, щоб ви до нас приєдналися». У жодному разі я не збирався на полювання з мафією і їхніми десятьма стволами проти мого одного. Очевидно, що мафія не отримала мене, і я все ще живий. Суть у тому, що саме тоді, коли думаєш, що все добре, ти дізнаєшся, що батько твоєї подруги — мафіозі, і тебе раптом охоплює радість, що маєш навички контрспостереження. Хоча я міг би легко впоратися з цією ситуацією самостійно, серйозніші епізоди можуть потребувати екстремальних тактик.

 

Екстремальне спостереження

 

Хоча екстремальне спостереження не є тим, чим має перейматися пересічна людина, фахівці використовують деякі цікаві тактики для його проведення. Застосування цих тактик не буде легким завданням для цивільної особи, оскільки вони потребують часу й ресурсів, до яких ви просто не маєте доступу. Але якщо ваш внутрішній шпигун допитливий, існують складніші засоби спостереження, які важче виявити.

 

Паралельне спостереження

 

Що вам знадобиться:

 

  • два або більше автомобілів;
  • знання вулиць (вони мають проходити паралельно).

 

Як це працює: перший автомобіль прямує за ціллю, зберігаючи розумну дистанцію між автомобілями. Інший транспортний засіб рухається за ціллю паралельними вулицями за маршрутом, яким ідете ви. Це дає змогу додатковим транспортним засобам узяти на себе спостереження у випадку, коли ціль зробить крутий поворот.

 

Спостереження «жаб’ячі стрибки»

 

Що вам знадобиться:

 

  • кілька автомобілів;
  • радіостанції;
  • паролі (за потреби).

 

Як це працює: цей метод потребує кількох автомобілів та радіостанції для постійного контакту. Якщо ви дійсно хочете інформувати свого внутрішнього Джеймса Бонда, вам і вашим партнерам потрібно буде встановити низку кодових слів для опису того, що відбувається з вашою ціллю. Як свідчить назва, цей метод спостереження передбачає повідомлення про наближення до цілі тих людей, які рухаються попереду. Це означає, що першому автомобілю не слід уповільнювати рух або повертати назад, що робить вашу присутність менш помітною для цілі.

 

Спробуйте заплутати групу спостереження

 

Найкращий спосіб позбутися того, хто може тримати вас під наглядом, — почати заплутувати його. Передайте випадкове повідомлення незнайомій особі, щоб позбутися спостереження … або ввійдіть у магазин і розпочніть випадкову розмову. Ці прості дії можуть заплутати групу спостереження або допоможуть позбутися її.

 

Пікетне спостереження

 

Що вам знадобиться:

 

  • група осіб;
  • радіостанції;
  • знання прилеглого району.

 

Як це працює: виконання пікетного спостереження потребує участі групи осіб, розміщених у стратегічно важливих точках, де можна буде бачити вашу ціль. Із цими людьми слід підтримувати контакт по радіо. Якщо ви використовуєте пікетне спостереження з певною метою, розставте людей на входах до метро, на розі вулиць, можливо, в магазинах алкогольних напоїв або кафе, де може зупинитися ціль. Кожна людина, яка бере участь у спостереженні, має повідомляти інформацію про місцезнаходження цілі по радіо вперед, щоб сповістити інших.

 

Цікаво дізнатися про шпигунські трюки й думати про те, як ви позбудетеся когось, хто стежитиме за вами, подібно до того, як це відбувається в кіно. Це також зміцнює впевненість, що ви маєте можливість захистити себе, коли потрапите в небезпечну ситуацію.

 

Починаючи від сьогодні, ухваліть рішення бути обізнаним про всіх, хто вас оточує. Зауважте, хто перебуває поруч із вами в черзі до каси. Поцікавтеся тим, хто пильно дивиться на вас у ресторані. Не випускайте з уваги автомобіль, що, здається, іде додому тим самим маршрутом, що і ви. Підтвердження, що ці особи присутні в певних місцях і, можливо, планують завдати вам шкоди, є першим кроком до необхідності отримати повний контроль над своєю безпекою. Ухвалене рішення бути впевненим і обізнаним може врятувати ваше життя.