Вбивча «гуманність» законопроекту 2351

Поділитися:

У Верховній Раді України підготовлено до другого читання законопроект № 2351, який під фальшивими гаслами про «гуманність» узаконює безпритульність тварин за російським сценарієм.

 


 

Ганебна практика регулювання чисельності безпритульних тварин методом ВСП (вилов – стерилізація – повернення на вулиці) застосовується лише у слаборозвинутих азіатських і африканських країнах.

 

Автори законопроекту пропонують замість розміщення собак-безхатьків у притулках викидати їх на вулицю після хірургічної кастрації, як це з 2019 року робиться в Росії. Тобто знесилених і скалічених тварин викидатимуть жити на смітник.

 

В європейських країнах таке неприпустимо. Там викидання тварин вважається жорстоким поводженням і карається великими штрафами.

 

Румунія впроваджувала цей метод протягом 10 років, а після багатьох випадків загибелі людей від зубів безпритульних собак – відмовилася від нього.

 

Вбивча гуманність законопроекту 2351

 

Законопроект № 2351 – це зрада європейських цінностей і ганьба для України

 

Залишення собак і котів напризволяще порушує норми Європейської конвенції про захист домашніх тварин (далі – Конвенція), яку було ратифіковано в Україні у 2013 році.

 

У Конвенції вказано:

 

«Під безпритульною твариною мається на увазі домашня тварина, яка або не має притулку, або знаходиться за межами оселі свого власника чи хазяїна й не перебуває під контролем чи безпосереднім наглядом будь-якого власника чи хазяїна.

 

Ніхто не повинен спричиняти для домашньої тварини непотрібного болю, страждання або пригнічення. Ніхто не повинен залишати домашньої тварини».

 

Прийняття цього законопроекту відкине Україну на 10 кроків назад замість руху вперед до Європи.

 

Україна не Росія

 

Тварин – у притулки, а не на вулицю

 

Проект закону № 2351 легалізує безхатність тварин, а це несе смертельну епізоотичну загрозу для населення України.

 

Народні депутати України, які є авторами цього ганебного законопроекту, пропонують замість розміщення собак-безхатьків у притулках викидати їх на вулицю після хірургічної кастрації. В жодній європейській країні такого немає.

 

Вуличні тварини розповсюджують небезпечні та навіть смертельні для людей інфекційні хвороби: сказ, сибірку, правець, лептоспіроз, бруцельоз, дірофіляріоз, сальмонельоз, гельмінти, ураження шкіри та інші. Таких хвороб – більше 200. За даними епідеміологів, найбільш схильні до зараження діти.

 

Стерилізація не панацея від хвороб

 

Українці, якщо законопроект № 2351 буде прийнято, будьте готові до того, що гельмінти та хвороботворні бактерії оселяться на всіх дитячих майданчиках, у пісочницях, у парках і скверах, бо тварин викидатимуть саме туди.

 

Сказ і дірофіляріоз

 

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система, супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю. Спалахи цієї особливо небезпечної хвороби фіксуються на всій території України.

 

Людина заражується від інфікованої безпритульної тварини через покус або ослинення. Головні методи боротьби зі сказом – оральна імунізація в лісі диких тварин та повна відсутність безпритульних тварин в населених пунктах.

 

Дірофіляріоз (глисти у серці, у глазному яблуку, в печінці та під шкірою) передається людині від інфікованої тварини через укус комахи. Згідно з дослідженнями, в Миколаїві 30% бездомних собак хворіють на дірофіляріоз.

 

Вбивча гуманність методу ВСП

 

До того ж, стерилізовані собаки і далі збиватимуться у зграї та нападатимуть на людей, бо після такої операції вони ставатимуть більш агресивними. Останній жахливий випадок стався у Полтаві, де від зубів стерилізованих собак загинула молода дівчина.

 

Узаконення безхатніх тварин – пряме порушення Законів України «Про захист населення від інфекційних хвороб» і «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

 

Фальшива гуманність методу ВСП

 

Очевидно, деякі парламентарії вважають, що населення України потрібно скоротити, бо вони не в змозі всіх нагодувати. Ганьба Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, який опрацьовував цей законопроект!

 

Народні депутати, схаменіться! Наш вибір – європейський метод: вилов, розміщення у благодійних притулках і пошук нових господарів для чотирилапих. Влада повинна сприяти у створенні притулків для тварин.

 

Україна – це Європа. Не зраджуй її, не ганьби! Не голосуй!

 

ГО «Центр відповідального ставлення до тварин»