Як секта КОБ виконує операції російських спецслужб в Україні

Поділитися:

Що являє собою КОБ – це форма світогляду, секта чи неформальний громадський рух? Насправді все разом, і на сьогодні це одна з найбільш серйозних загроз національній державності України.  

 


 

КОБ (від рос. – «Концепция общественной безопасности») – це деструктивний рух антидержавницької проросійської спрямованості, що являє собою поєднання елементів громадської організації та неокульту (секти).

 

У нашій країні зазначений рух російського (а точніше – ще радянського) походження діє у різних регіонах. Українською, відповідно, його назва перекладається як «Концепція громадської безпеки», скорочено – КГБ. Враховуючи те, що всі матеріали даного руху видаються виключно російською, а українська назва і мова ніде не застосовуються, для спрощення ідентифікації будемо застосовувати загальновживану абревіатуру – КОБ.

 

Секта КОБ пропагує руський мир

 

Незважаючи на свою назву – «Концепція громадської безпеки», доктрина даного руху не має нічого спільного з громадською безпекою. Навпаки, вона несе в собі серйозні загрози національній безпеці України.

 

До питань КОБ ми з вами вже зверталися раніше в темі про самопроголошеного «народного мера» міста Слов’янська та його «команди людства», ідеологія яких була побудована на засадах Нью Ейдж. Нагадаю, саме «команди людства» готували підґрунтя до окупації Слов’янська, а після вторгнення російських військ вони у повному складі стали «ополченцями». При цьому езотерика слугувала тільки ширмою для розповсюдження ідей «руського миру», а в подальшому – для кривавих убивств патріотів України.

 

Тема КОБ потребує набагато більш пильної уваги порівняно з багатьма іншими, оскільки секта діє в умовах суворої конспірації та становить реальну загрозу суверенітету і територіальній цілісності нашої держави.

 

Ідеологія та характерні ознаки КОБ

 

На початкових етапах збирання інформації про діяльність проросійських агітаторів, їх спільнот і груп слід звертати увагу на особливості поведінки, риторики й термінології, що притаманні виключно для адептів КОБ.

 

1. Утопічні ідеї соціалізму

 

Оскільки секта утворилася за доби пізнього СРСР, у доктрині КОБ присутні виразні елементи ностальгії за радянським союзом, а також прямої чи завуальованої пропаганди ідей соціалізму і комуністичного тоталітарного режиму. А це вже утворює самостійний склад злочину, відповідальність за який передбачено ст. 436-1 Кримінального кодексу України.

 

2. Езотерична складова

 

Крім проросійської спрямованості й ностальгії за совдепією, КОБівці одночасно демонструють прихильність до езотеричних течій, зокрема рідновірів і подібних напрямів «відродження споконвічної слов’янської віри». Вони багато говорять про традиції слов’ян, «еру Водолія», а ще нерідко звертаються до фейкової «Велесової книги». За цією ознакою КОБ можна легко сплутати із сектою рідновірів, але це буде помилкою.

 

Елементи езотерики потрібні КОБівцям для плавного переходу до пропаганди ідей «об’єднання слов’янських народів». Своєю чергою, таке «єднання», у розумінні КОБівців, можливе тільки під егідою РФ. Паралельно можуть поширюватися і взагалі утопічні ідеї про відродження СРСР. Втім, навіть таке марення незмінно знаходить своїх послідовників.

 

3. Особливий сленг

 

Для адептів характерним є використання спеціфічного сленгу. Лише серед КОБівців поширені такі терміни, як «внутрішній предиктор СРСР» (під ним розуміють групу засновників руху), «глобальний предиктор» (аналог – «тіньовий світовий уряд», що свідчить про прихильніть КОБівців до конспірологічних теорій змови). Також вони багато говорять про концепції (концепти, концептуали), у різноманітних варіантах: від тем родинного виховання дітей або альтернативних моделей шкільної освіти – до геополітики. Їхні проекти (концепції) нерідко мають назви на кшталт «Жива вода», «Мертва вода» тощо.

 

4. Нав’язливе поширення матеріалів КОБ

 

КОБівці ведуть активну пропагандистську діяльність у мережі Інтернет. Спілкуючись у соціальних мережах і на тематичних форумах, вони спочатку намагаються заволодіти увагою новачків, використовуючи різні загальносуспільні чи політичні теми. А потім, поступово втираючись у довіру, вони починають розсилати своїм віртуальним співрозмовникам літературу КОБ та інші матеріали.

 

5. Онлайн-агітація та організація масових заходів

 

Деякі активісти КОБ ведуть свої блоги в Інтернет-виданнях і просувають власні канали на YouTube. Там вони збирають доволі велику аудиторію з таких само фанатиків, не спроможних аналізувати й відрізняти правду від брехні. Публікуючи різні дописи чи записуючи відеоролики, вони розмірковують на загальні теми, але при цьому кожне питання переплітається з тезами, що є складовими доктрини КОБ. Інколи вони висловлюють і відверто маревні ідеї – скажімо, про «живонароджених», яким протиставляються «фізичні особи».

 

Практично всі блогери-КОБівці лякають своїх послідовників вигаданими «загрозами», зазвичай – екологічними катастрофами, спланованим геноцидом населення чи масовою примусовою чіпізацією. Вони пояснюють усе це змовою неіснуючого світового уряду. Або, наприклад, закликають відмовлятися від отримання паспортів, проходження вакцинації (щеплень), ігнорувати карантинні обмеження та вимоги закону з інших питань.

 

Звісно, Інтернетом їхні виступи не обмежуються. Соціальні медіа слугують лише проміжним майданчиком для поширення певних тез, ідей і закликів, а також для гуртування масовки із тим, аби збирати ідеологічно оброблених громадян на відповідні громадські акції (мітинги, пікети, зібрання), про що буде сказано далі.

 

Перелічені ідеологічні засади, в їх сукупності, дозволяють вчасно розпізнати КОБ і відмежувати цей рух з-поміж інших громадських формувань або псевдорелігійних утворень. Обізнаність правоохоронців щодо наведених ознак допоможе їм виявити всіх активних членів місцевих осередків, окреслити мережу агітаторів і якісно провести оперативно-розшукові заходи та слідчі дії.

 

Причини маргіналізації КОБ

 

Доктрина КОБ, хоча вона і надмірно ускладнена квазінауковими термінами й теоріями (ще одна ознака того, що перед нами секта), по суті ґрунтується на доволі примітивній демагогії, що розрахована на певну категорію людей. Цільову аудиторію складають особи, які сприймають лише максимально спрощене пояснення будь-яких проблем.

 

Наприклад, якщо в країні спалах епідемії коронавірусної хвороби, якщо запроваджено карантинні обмеження, то в цьому винні «глобальні предиктори», рептилоїди, масони – хто завгодно, але не рогулі, котрі не миють руки чи відмовляються застосовувати засоби індивідуального захисту. Аналогічно, з будь-яких інших питань застосовуються подібні пояснення, розраховані на некритичну публіку.

 

Агітатори КОБ, не маючи шансів згуртувати навколо себе нормальних людей, збирають лише масовку з любителів совку, прихильників різних теорій змови, в тому числі антивакцинаторів, ковідіотів, зоосектантів та інших маргіналів.

 

КОБ як складова агентурної мережі ФСБ РФ

 

У Російській Федерації КОБ визнано деструктивною сектою. Деякі її видання включено до переліку екстремістських і заборонено до поширення. Але це зовсім не заважає співробітникам російських спецслужб використовувати екстремістів для різних цілей. Адже що таке вербування: скажімо, якийсь активіст не хоче відправлятися до колонії, тому від погоджується на співпрацю з ФСБ, якій передає інформацію та отримує від неї завдання.  А от багатьох наших громадян вербують і використовують, що називається, «втемну».

 

Центр КОБ знаходиться на території РФ. Підпорядковані йому осередки діють у низці пострадянських країн, у тому числі в Україні. У нас давно облаштувалися і деякі інші проросійські культи, але порівняно з ними КОБ становить найбільшу небезпеку. Якщо, скажімо, ті ж анастасійці або члени «Богородицького центру» просто плавають у своєму болоті, то КОБівці активно прагнуть бути у центрі всіх громадських подій. Вони всіма способами намагаються проникнути до державних структур і органів місцевого самоврядування.

 

А тепер давайте розберемо особливості структури та внутрішньої організації КОБ на конкретних прикладах.

 

Методи КОБ з виявлення потенціалу громадсько-політичної активності

 

Як захопити місто і не зустріти суттєвого опору? Й так, аби потім за це ніхто не поніс відповідальності? Згадаймо Слов’янськ – спочатку там довелося провести ґрунтовну підготовчу роботу й ретельно промити мозки населенню.

 

Приблизно у 2012-2013 роках, коли з’явилася громадська організація «Зелена стрічка» (код 38958818), в її складі об’єдналися вищезгадані «команди людства», а на додачу – члени КПУ, ПСПУ, інші політичні і громадські сили.

 

ГО «Зелена стрічка» відрізнялася серед інших тим, що почала дуже стрімко розвиватись і розгортати бурхливу діяльність. Передусім, у протидії видобутку сланцевого газу. Чим тільки не лякали народ: і «другий Чорнобиль», і «геноцид Донбасу», і безліч інші страшилок…

 

Був у них і свій сайт – «Еко Слов’янськ», а ще – чіткий план, потужна підтримка з боку різних медіа та широкий розголос у соцмережах.

 

Нагнітання істерії

 

Спочатку діяла одна група активістів, що просували єдині ідеї (тези): про страшні наслідки для екології, смертельний вплив на людину тощо. Нагніталася істерія. Штучно, але професійно та переконливо. Риторика з прихильниками «руського миру» в них була абсолютно однакова, як і методи агітації.

 

«Зелена стрічка» консолідувала й інші політичні партії – «Свободу» і «Батьківщину». Тут «захист екології» став інструментом не тільки для маніпуляцій, але і для того, аби бачити все, як на долоні: соціальна і політична активність, межі впливу та всі зміни і процеси, що відбуваються у суспільстві.

 

Фінансування проходило за посередництва КПУ. Анатолій Хвильовий – один з фігурантів, згодом став засновником так званої «комуністичної партії «ДНР».

 

Тоді вже було зрозуміло, що «Зелена стрічка» – проросійська організація, але на це ніхто не зважав. Тому й було пропущено серйозну загрозу, котра виходила від них.

 

Сьогодні ж є всі підстави вважати, що це була операція російських спецслужб, спрямована на виявлення всього потенціалу громадсько-політичної активності. І її було проведено ідеально: коли розпочалася «руська весна», то всі важелі керівництва опинилися в руках окупантів.

 

…А істерія навколо видобутку сланцевого газу вщухла так само стрімко, як колись спалахнула.

 

Вербування громадян України співробітниками ФСБ

 

В Україні КОБ використовує для прикриття організаційно-правову форму громадських формувань. Тут варто назвати, як приклад, діючу Херсонську міську громадську організацію «Русская национальная громада «Русич». Її керівник – Тетяна Кузьміч, на теперішній час перебуває під вартою.

 

У серпні 2020 р. Служба безпеки України викрила агентурну мережу ФСБ РФ, яка діяла в Херсонській області. Наші контррозвідники виявили, що спецслужби держави-агресора діяли у змові з колишньою співробітницею обласної держадміністрації.

 

Громадянка України була завербована співробітником ФСБ РФ під час поїздки на тимчасово окуповану територію Криму у 2015 році. Вона збирала розвідувальну інформацію про військові об’єкти та співробітників СБУ.

 

Жінка також мала вивчати суспільно-політичну обстановку у південному регіоні нашої країни. Власне, вона передавала дані про діяльність місцевих органів державної влади і управління, неурядових міжнародних фондів і організацій, а також окремих лояльних до РФ політичних і громадських діячів.

 

Слідчими СБУ їй вручено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 «Державна зрада» Кримінального кодексу України.

 

Ще один херсонський активіст КОБ з вічно немитою головою – Кирило Стремоусов, який є обвинуваченим у низці кримінальних справ, і в якого одночасно із затриманням Кузьміч працівниками СБУ було проведено обшуки, рахує останні дні на волі. Користуючись нагодою, він знімає відео, в яких здіймає галас навколо затримання його «колеги».

 

Коли Стремоусов і його однодумці по сто разів повторяють, що Кузьміч затримали за те, що вона є вчителькою російської мови, вони нахабно брешуть. А загалом їхня поведінка є типовою: кожна секта вдається до обману та дезінформації заради приховування своєї дійсної мети, і КОБ не є винятком.

 

Ми продовжуємо слідкувати за активністю осередків КОБ у регіонах і сподіваємося, що правоохоронці гідно доведуть порушені кримінальні провадження до суду, а чергова проросійська секта буде нейтралізована.