Секта КОБ в Україні. Кирило Стремоусов

Поділитися:

Що являє собою російська секта КОБ і чим займаються її адепти в Херсоні: познайомимося ближче з «активістом» на ім’я Кирило Стремоусов.

 


 

Практично в кожному великому населеному пункті нашої країни є свої відомі провокатори чи просто міські божевільні, до чиїх витівок там звикли і не сприймають їх всерйоз. Люди розуміють, що це звичайні лоботряси, які просто не бажають (або не спроможні) працювати, зате дуже хочуть привернути до себе увагу будь-якими способами.

 

Деякі з таких любителів «мутити воду» напрошуються на кримінальне переслідування, оскільки займаються цим на професійній основі та перетворили «активізм» на спосіб збагачення. Своїми божевільними перфомансами та різними «акціями» вони не тільки порушують нормальний ритм життя свого міста чи району, але і переходять до антидержавницьких виступів.

 

Подібних маргіналів багато, та не всі вони належать до КОБ.

 

Як розпізнати сектанта КОБ

 

Зовнішній вигляд і спосіб життя

 

У публічному просторі Кирило Стремоусов підтримує імідж такого собі «істинного русича-слов’янина»: характерна манера вдягатися, плюс – легка неголеність на обличчі, нестрижене сальне волосся (чомусь вічно немита голова).

 

Кирило Стремоусов

Стремоусов Кирило Сергійович

 

Поряд – велика родина і п’ятеро дітей мал-мала-менше. На перший погляд, усі вони такі правильні, за чисте довкілля, за здоровий спосіб життя без алкоголю, куріння й наркотиків, усі за мир…

 

Під прикриттям цих ідей подружжя Стремоусових гуртували навколо себе масовку, яку потім використовували для участі в інших акціях. Наприклад, якось у Херсоні вони проводили лекції на тему щасливої родини, де розповідали про «простір любові». До речі, ці ідеї запозичено з іншої російської секти – анастасійців. А паралельно з таким само успіхом Стремоусови проводили у місті «руські пробіжки» та організовували масові заходи для пропаганди соціалістичної та проросійської ідеології.

 

Публічна активність

 

Кирило Стремоусов привернув мою особливу увагу після подій, що стали розгортатися у Харкові у зв’язку із затриманням членів ГО «Потон» за скоєння особливо тяжких злочинів. На початку червня, коли ватажків рекетирів з «Потону» відправили до СІЗО, дружина одного із затриманих, Марина Оніщенко, скликала мітинг біля Харківської ОДА.

 

У перший день «голодування» Марини Оніщенко в Харкові зібралася група підтримки. Туди ж приїхав із Херсону Кирило Стремоусов. Учасники зібрання висловлювали свою підтримку бандитам, які роками тероризували місто, і всіляко схвалювали їхні протиправні дії.

 

Риторика

 

На мітингу в Харкові Кирило Стремоусов теж знімав відео (куди ж без цього – адже він за його рахунок існує) та виступав із палкою промовою. Від тем про «Потон» він переходив до питань єдності слов’ян і заперечував пандемію коронавірусної хвороби, називаючи це «змовою світового уряду». Водночас лякав людей розповідями про «тотальну чіпізацію», наголошуючи на тому, що вся діюча влада в Україні є злочинною, та звинувачував в усьому рептилоїдів, «жидо-масонів» і т.д.

 

Стремоусов вважає католиків сатаністами

Стремоусов називає католиків сатаністами

 

Мені достатньо було почути ключові слова-маркери, щоб одразу зрозуміти, що перед нами – ніщо інше, як небезпечний деструктивний неокульт (секта) КОБ. Мої висновки повністю підтвердилися після того, коли я поцікавилася змістом іншого контенту, що Стремоусов поширює на своїх сторінках у соцмережах і на YouTube-каналі.

 

Кирило Стремоусов поширює фейки

Фейки про коронавірус

 

Нещодавно мій колега Денис Марків детально описав бурхливу діяльність Стремоусова у статті про ковідіотів, де йшлося про мітинги противників карантину в період спалаху захворюваності на COVID-19.

 

Кирило Стремоусов і Сергій Гула

Спільний стрим Стремоусова і Гули

 

Якщо ви поцікавитеся відомостями, що містяться у відкритому доступі на порталі «Судова влада», то матимете змогу особисто переконатися в тому, що адміністративних і кримінальних справ у Стремоусова – як блох у собаки.

 

Але все набагато серйозніше. Перед нами не просто ковідіот, псевдоактивіст або вуличний клоун.

 

Що являє собою КОБ

 

КОБ, від російської абревіатури – «Концепция общественной безопасности» являє собою новітню релігійно-екстремістську організацію російського походження.

 

Секта КОБ утворилася на території РФ в один час із такими деструктивними культами, як «Ашрам Шамбали» та «Біле братство», що теж виникли на початку 1990-х рр. А потім вона так само розширила географію своєї діяльності, перекинувшись на територію сусідніх пострадянських країн, у тому числі України. Зокрема один з осередків діє в Херсоні, де ключовим ідеологом є Кирило Стремоусов.

 

Доктрина КОБ заснована на ідеях поганства – язичництва (рідновіри, анастасійці, «Рун-віра» тощо) у поєднанні з антинауковими теоріями лікування і оздоровлення під виглядом «стародавніх слов’янських практик». Це все тісно переплітається з пропагандою «руського миру». Риторика членів організації побудована на спотворенні історичних фактів і поширенні російських націоналістичних цінностей, а саме об’єднання Росії, України та Білорусі в єдину «руську слов’янську» державу під егідою РФ.

 

Як бачимо, КОБ – доволі багатогранне явище. Ідеологія організації являє собою просто гримучу суміш із дикунського мракобісся, невігластва і антиукраїнської пропаганди. Цікаво, що у себе на батьківщині – в РФ, рух КОБ вважається сектою. Окремі її друковані матеріали визнані екстремістськими й заборонені до поширення.

 

Складовими доктрини КОБ є конспірологічні теорії, зокрема теорії змови «тіньового світового уряду». Щодо останнього, то до складу цього міфічного органу управління нібито входять представники єврейської нації, яких адепти КОБ звинувачують в усіх лихах, що відбуваються на планеті. Дана обставина вже вказує на протиправний характер ідеології КОБ, яка займається розпалюванням ненависті на національному (і не тільки) підґрунті.

 

Членам «світової закулиси» КОБівці приписують інопланетне походження, чим і пояснюються вислови про рептилоїдів. Рептилоїдам (темні сили) протиставляються «земляни» (світлі сили). Згадки про «землян» лунають від Стремоусова доволі часто, зокрема в контексті з однойменним дегенеративним фільмом веганів – «Земляни», показу якого вимагав луцький терорист Максим Кривош.

 

Промивка мозку за методом КОБ

 

В осередках КОБ на місцях часто організовують різного роду лекції та зустрічі, інші масові заходи для поширення доктрини організації. Для залучення до своїх лав якомога більшої кількості нових послідовників адепти КОБ часто застосовують ідеї, котрі ні в кого не викликають заперечень – наприклад, про здоровий спосіб життя. Вони призначені лише для того, щоб слугувати ширмою для приховування дійсної мети секти.

 

Так само поводиться Кирило Стремоусов. Він із фанатизмом викладає весь набір типових тез-приманок із доктрини КОБ. Наприклад, каже, що алкоголь є головною загрозою для нації. Але при цьому збирає людей на мітинги під час спалаху пандемії, тим самим наражаючи на ще більшу небезпеку зараження та смерті від COVID-19.

 

Концептуали

 

Характерною ознакою, за якою можна розпізнати КОБ, є проекти з концептуальними назвами. Її у секті також називають концептуалами. У Кирила Стремоусова є свій концептуальний проект «Жива вода», що знову підтверджує його належність до секти КОБ.

 

Ще він повторює, що чим більше дітей у сім’ї, тим більш вона «правильна». До речі, сам Стремоусов є батьком п’ятьох дітей, на чому постійно спекулює, коли твердить, що влада нібито намагається ув’язнити його за викриття змови уряду рептилоїдів.

 

Також він каже нібито правильні речі про користь фізичних вправ і гімнастики, дотримання здорового способу життя. Але все в нього приправлено суто КОБівською терімінологією та словами-новотворами, характерними для сектантів-долбославів і анастасійців, що аж вуха ріже. А сама ідея здорового способу життя спотворена твердженнями про шкідливість вакцин і закликами до відмови від обов’язкової вакцинації.

 

Кирило Стремоусов проти вакцинації

Кирило Стремоусов виступає проти обов’язкових щеплень (вакцинації)

 

Зазвичай різна дурня типу «відродження споконвічних слов’янських традицій» присутня не самі по собі, а йде в одному комплекті з антивакцинаторством, анастасійщиною (родові маєтки, простори любові тощо), веганством, сироїдінням і подібними збоченнями. У діяльності КОБ це наочно простежується.

 

Не є виключенням і Кирило Стремоусов. Крім того, що він і його дружина люблять комунізм і соціалізм, у нього часто трапляються тези про так званих «землян».

 

Ось у Херсоні на дитячому майданчику завелася зграя бродячих собак, які створюють загрозу для здоров’я і життя мешканців, особливо дітей. І що робить Стремоусов? Правильно, кидається захищати зграю собак.

 

Зоофіл Стремоусов

Стремоусов вважає бродячих собак кращими за людей

 

Як і всі зоофіли, Стремоусов ненавидить людей і дуже полюбляє хизуватися у соцмережах своїми злочинами й нападами на опонентів.

 

Кирило Стремоусов стріляв в охоронця

Стремоусов піариться на насильницьких злочинах проти життя і здоров’я людей

 

А про методи проросійської пропаганди, промивки мозку та діяльності КОБ ми з вами вже говорили в темі про так звані «команди людства». Ці угрупування брали участь в окупації Слов’янська та інших населених пунктів Донецької та Луганської областей. Тому, гадаю, кожен розуміє, до яких наслідків призводить активізація КОБ.

 

Владні амбіції Стремоусова

 

Кирило Стремоусов, так само, як і затриманні ватажки бандитського угруповання «Потон» дуже хоче потрапити за ґрати. Рік тому він вже побував у СІЗО, коли був затриманий за скоєння хуліганства.

 

Він теж переконаний, що для того, аби стати справжнім революціонером, треба обов’язково побувати в ув’язненні, аби потім розповідати про «застінки» та «переслідування за правду». На своїх відео Стремоусов запевняє, що не боїться «застінок гестапо». Тут він лукавить і намагається вдавати із себе героя, аби потім розіграти карту «політв’язня», якого нібито «переслідує влада».

 

Свого часу, коли в Україні ще діяли такі політсили, як «Партія Регіонів» і «Соціалістична партія», Стремоусов підгодовувався біля них. Тепер він шукає собі нову годівничку на місцевих виборах, які відбудуться восени.

 

Коли Стремоусов твердить, що влада намагається сфабрикувати проти нього справи, аби відправити під варту на час виборів, він бреше. Дорогу за ґрати він прокладав собі сам. У тому числі за російські гроші.

 

Стремоусов жебракує в Інтернеті

Стремоусов збирає пожертви у російських рублях

 

Зараз він намагається використати ситуацію для того, щоб «прокачати» свою популярність і заробити такий собі бекграунд «політв’язня» серед своїх прихильників.

 

І декілька слів про групу підтримки Стремоусова. Для того, щоб скласти уявлення про те, на кого розраховані його звернення, достатньо подивитися на результат ідеологічної обробки громадян і пропаганди КОБ. На відео нижче прекрасно все. Там і базарна хабалка в суді, що відмовляється вдягати маску, називаючи її «намордником». І сам підсудний, який «не є фізичною особою», оскільки відмовився від отримання паспорта. Особливо феєрично виглядають подані ним суду «документи» з гербом СРСР, які посвідчують те, що він є «МужЧина» (особа в «чині мужа»).

 

 

Яких тільки клоунів не буває…

 

До речі, штраф порушник таки отримав – 17 тис. грн. за порушення вимог щодо обов’язкового використання маски. Маску він був зобов’язаний був носити під час роботи, оскільки працює у сфері торгівлі. Ігноруючи ці вимоги, він свідомо наражав на небезпеку величезну кількість людей.

 

КОБ становить загрозу національній безпеці України

 

В діяльності організації чітко простежуються елементи, які свідчать про наявність реальних і потенційних загроз національним інтересам і національній безпеці України:

 

  1. Розпалення ненависті на релігійному підґрунті. КОБ претендує на статус організації, що має перевагу над традиційними церквами України.
  2. Образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями. КОБ протиставляє себе УПЦ, ПЦУ та УГКЦ, використовуючи при цьому антидержавницьку проросійську риторику та екстремістські гасла.
  3. Пропаганда ідей, спрямованих на приниження національної честі та гідності. Зокрема це стосується осіб, які, на переконання адептів КОБ, не є слов’янами. Поширюючи доктрину організації, адепти КОБ вчиняють умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової та релігійної ворожнечі й ненависті.
  4. Пропаганда ідей, спрямованих на порушення територіальної цілісності України, захоплення влади та повалення конституційного ладу. Це має свій зовнішній вияв у поширенні закликів до створення «слов’янської держави». Діючу українську владу вони оголошують нелегітимною, аби постійно підживлювати протестні настрої. Громадян підбурюють до масових заворушень і насильницького захоплення адміністративних будівель, а також до агресивного незаконного втручання в роботу державних органів і органів місцевого самоврядування, перешкоджання роботі правоохоронців тощо.
  5. Поширення фейків про COVID-19 і заперечення пандемії коронавірусного захворювання, організація мітингів «проти карантину».
  6. Дезінформація громадян, пропаганда невігластва, особливо в питаннях охорони здоров’я. Адепти КОБ поширюють недостовірну інформацію та закликають до відмови від обов’язкової імунізації (вакцинації) населення.
  7. Законспірованість діяльності КОБ під виглядом громадських формувань, публічних діячів, так званих «активістів» та інших соціальних утворень. Останнє також супроводжується наполегливими спробами проникнути до органів влади України.

 

Щодо героя нашої сьогоднішньої історії, то Кирило Стремоусов, звісно, не один такий у нашій країні. Адепти КОБ та їхні осередки діють у деяких регіонах України, тому й надалі ми з вами будемо повертатися до цієї теми. Будь ласка, продовжуйте надсилати нам відомості, що допоможуть виявляти всіх так званих «активістів».

 

Читайте також:

Як закінчить колаборант Кирило Стремоусов