Вегетаріанство і веганство в сектах

Поділитися:

Для того, щоб зламати волю і перетворити людей на слухняних рабів, достатньо позбавити їх критичного сприйняття. У сектах ця мета досягається за допомогою певного набору методів, серед яких чільне місце займають практики голодування й веганство, піднесене до рівня культу.

 


 

Не в усіх, але в багатьох сектах від адептів додатково вимагають дотримуватися певного способу, режиму й раціону харчування. Це може бути або вегетаріанська дієта (більш м’яка форма) або веганство. З раціону виключають, передусім, такі види продуктів, як м’ясо і птиця, риба і морепродукти, яйця, молочні продукти. Якщо внутрішні правила мають більш суворий характер, но ними забороняється все, що пов’язане з тваринами, птахами, рибами та комахами. Наприклад, це стосується одягу з натуральної шкіри, хутра або шовку.

 

Загалом різниця між вегетаріанством і веганством є умовною і не знижує рівня небезпеки, що становить поширення цієї ідеології під прикриттям «духовності» або «порятунку Землі».

 

Вегетаріанство та веганство

Хочете врятувати планету? Вживайте яловичину. Без цього корови та інші сільськогосподарські тварини зникнуть як біологічний вид

 

Коли в секті люди втрачають свої заощадження чи нерухомість – це одне. А от втрата близьких – це назавжди. Замість передмови наведу вам одну історію, котру мені нещодавно розповіла родичка нині покійної молодої дівчини. Того дня група «пробуджених» молодих людей з числа послідовників Геннадія Гівіна їхали в автомобілі. Дорогою пасажири та водій заснули. Внаслідок цього сталася дорожньо-транспортна пригода, що відібрала життя всіх, хто знаходилися в авто.

 

Що саме стало причиною аварії? Люди були виснажені через постійне недосипання й голод. Вони практикували сухе голодування за методиками Гівіна, а їхній раціон складався з одних тільки фруктів. Тяжка втрата прийшла в декілька сімей одразу. Хлопців і дівчат не повернути, а їхні рідні залишилися сам-на-сам зі своїм горем.

 

Тим часом, на YouTube-каналі «Пробуждение. Школа Гивина» опублікували відео із загиблими, в якому цинічно коментують трагедію: мовляв, погляньте, як їм було добре у нас, і вони не померли, а «повернулися додому». А «гуру»-Гівін продовжує пропагувати веганство та праноїдіння.

 

Гівін пропагує веганство

 

Особливі правила харчування в сектах

 

Практики голодування і контролю за раціоном харчування адептів застосовуються і в багатьох інших сектах. Чому люди залишаються там і продовжують терпіти таке грубе втручання у своє приватне життя?

 

По-перше, стійкість їхніх лав обумовлено тим, що в них діють свої внутрішні правила. Вони ізолюють, відсікають адептів від навколишнього світу, подіяючи людей на «своїх» і решту – чужих, які протиставлені одне одному як ворожі.

 

По-друге, люди вірять, що вони виконують практики голодування чи дотримуються певних обмежень задля власного блага і досягнення певної високої мети: рятують планету, спокутують провини та гріхи, переходять на наступні щаблини посвячення (сектантської ієрархії) тощо.

 

Наприклад, в «анастасійців» заборонено вживати не тільки продукти тваринного походження, але й молоко і мед. Вони відмовляються від «благ цивілізації» та не сприймають засобів технічного прогресу. Всі послідовники псевдоекологічних культів стають настільки схожими між собою, що їх можна одразу розпізнати за зовнішнім виглядом – за загостреними рисами обличчя і впалими очима з хворобливим блиском. Чоловіки носять довге нестрижене волосся й бороди. Жінки не користуються косметикою. І всі зодягнені в однаковий лляний чи конопляний одяг – сорочки та плаття.

 

Наставники в «Ашрамі Шамбали» морять садхаків (учнів) голодом – їх годують, у кращому випадку, двічі на день пісною кашею або овочевим салатом, і це називається «практиками просвітління». Після декількох місяців таких практик у людей починаються проблеми зі здоров’ям: випадає волосся, кістки стають крихкими, хитаються зуби. У дівчат порушується менструальний цикл. Наставники запевняють, що таким чином вони «перероджуються в людей шостої раси», яким зуби не потрібні, адже вони харчуються енергією Всесвіту.

 

«Ведична кулінарія» і «пророк» Лев Толстой

 

У крішнаїтів заборонено вживати в їжу не тільки м’ясо, рибу та яйця, але й такі продукти, як цибуля, часник і шоколад. Під заборону також потрапили чай, кава і какао. Само собою, крішнаїти не вживають алкоголю та не палять.

 

Для того, щоб залучити на свій бік більше нових адептів, вони намагаються зацікавити людей розповідями про «духовні традиції харчування», котрі нібито дарують довголіття, позбавляють від захворювань і навіть від гріхів минулого. Їхня так звана «ведична кухня» не має під собою ані наукового підґрунтя, ані історичних джерел. Це новотвір, інструмент сектантської пропаганди, що слугує для популяризації даного псевдорелігійного віровчення. Тому крішнаїти постійно урізноманітнюють набір страв, розширюють асортимент і просувають усе це під виглядом «відроджених давніх традицій».

 

Вся «ведична кухня» крішнаїтів пронизана настановами їхнього «гуру» Прабхупади, який у своїй книзі «Бхагавад-Гіта як вона є» писав: «якщо мені піднесуть листок, квітку, плід або воду, я прийму». Відмову від інших продуктів крішнаїти пояснюють проявом милосердя до тварин і антинауковими тезами про те, що людина нібито від природи може сприймати лише рослинну їжу (фрукти, овочі, зернові та горіхи).

 

Ідеї «ведичної кулінарії» поширені і в середовищі неоязичників. Так, у КОБ теми вегетаріанства, веганства та сироїдіння складають основний набір прийомів ідеологічного оброблення певної частини населення. Згадаймо столичного КОБівця Сергія Мікітена та його ГО «Ведичний світ»:

 

КОБ пропагує веганство

Проекти ГО “Ведичний світ” у сфері здорового харчування: вегетаріанство, веганство, сироїдіння

 

Такі «приманки» орієнтовані на відповідну цільову аудиторію – громадян з магіфренічним (езотеричним) типом світогляду й мислення, котрих легше за все використовувати як масовку для дестабілізації ситуації в суспільстві та для виконання інших завдань секти.

 

Крім того, в КОБ є свої «пророки», і одним з них вважається російський письменник Лев Толстой, який на старості років вижив з розуму та почав активно пропагувати веганство і повний аскетизм. У своєму творі «Перша щаблина» (рос. – «Первая ступень») Толстой писав:

 

«Десять років годувала корова тебе та твоїх дітей, вдягала і гріла тебе вівця своєю шерстю. Яка ж їм за це нагорода? Перерізати горло та з’їсти?»

 

Контроль раціону харчування як інструмент пригнічення волі адептів

 

Керівна верхівка завжди опікується регулюванням усіх сфер життя членів культу. Нав’язування однакового світогляду розпочинається зі встановлення своїх правил поведінки, мови (характерного сленгу), режиму активності та сну, кола спілкування й навіть зовнішнього вигляду.

 

За допомогою встановлення тотального контролю адептів привчають до повної покірності. Це необхідно задля управління груповою свідомістю, в якій немає місця жодним проявам індивідуальності. Всі члени культу мають бути постійно залученими до спільних справ і практик. А якщо при цьому вони однаково вдягнені, однаково харчуються, то вони й думають і поводяться однаково.

 

«Ламають» особистість не одразу – все відбувається послідовно. Особу, котру вдалося переконати в тому, що тільки веганство врятує світ, можна так само змусити виконувати інші нав’язані правила або втілювати збочені фантазії лідера.

 

Прикладів застосування цих методів достатньо. У «Храмі народів» Джима Джонса змучені постійним недоїданням і тяжкою працею люди вірили, що тим самим вони будують ідеальне суспільство, котре живе в гармонії з природою. Скільки б років не минуло від тих часів, ми повинні завжди пам’ятати, чим усе закінчилося, коли лідер секти оголосив свій «революційний акт самогубства». Його жертвами стали 909 членів комуни. Загальна кількість убитих становила 913 людей – американський конгресмен Лео Райан і журналісти були застрелені в аеропорту, ще декілька осіб дістали тяжких поранень.

 

Чарльз Менсон, засновник секти «Сім’я», який вважав, що тварини та люди рівні у своїх правах, теж був переконаним веганом. Членів своєї комуни він тримав на напівголодній дієті. Він виховував їх у дусі благоговіння перед тваринами, а потім їхніми руками жорстоко вбив дев’ятьох людей, серед яких була вагітна жінка.

 

Голодування і виснажливі практики

 

З власного досвіду роботи з людьми, які постраждали внаслідок перебування в тих чи інших сектах можу висновувати, що найбільш потужний руйнівний вплив на волю новачків справляють два фактори: позбавлення сну та їжі. Особливо, коли таке втручання відбувається в умовах виїзних групових заходів, учасники яких не контактують зі своїм звичним оточенням і весь час зайняті виключно «духовними практиками» чи різного роду «інтенсивами».

 

На початковому етапі залучення, коли людина тільки знайомиться з культом і потрапляє на подібні заходи, достатньо двох-трьох днів голодування та позбавлення сну, щоб перетворити її на зомбі. Тому невипадково організатори перед початком подібних заходів рекомендують учасникам «для підготовки» або нічого не їсти, або вживати тільки рослинну їжу. Крім того, вони заздалегідь оголошують, що у дні проведення цих групових занять харчування буде виключно вегетаріанським. Наприклад: «на учасників чекають страви традиційної ведичної кухні та веганські ласощі».

 

Практики голодування

 

Насправді об’їдатися ласощами там нікому не дозволять. Та й на це не буде часу: практики (або ретрити, сатсанги, медитації, молитви – залежно від культу, в якому все відбувається) та бесіди з «учителем» будуть настільки тривалими та виснажливими, що за ці дні не те що нормально поїсти, а й виспатися ніхто не зможе.

 

Ретрит голодування

 

Групові заходи навмисно побудовані з таким розрахунком, аби не залишати нікому вільного часу для критичного осмислення. Після двох-трьох днів додому повертається зовсім інша людина, якій промили мозок.

 

Після голодування дива не станеться

 

Всі історії про корисність тривалої відмови від їжі є звичайними вигадками, а медичною практикою не зафіксовано випадків «зцілення» за допомогою порушення харчування. У сектах не прийнято посилатися на доказову медицину і джерела академічної науки. Натомість там будуть цитувати культову літературу, включаючи «веди», «древні тексти», твори народного фольклору та виступи ключових ідеологів. Єдиним і головним аргументом «правильності» є беззаперечний авторитет лідера культу.

 

Подібні практики завдають серйозну шкоду громадському здоров’ю. Вони нерідко призводять до непоправних наслідків і смерті людей внаслідок загального виснаження організму, загострення хронічних і супутніх захворювань.

 

У разі погіршення здоров’я (а це неодмінно станеться – якщо не одразу, так незабаром) ніхто з «майстрів»-організаторів не буде нести відповідальності. Вони будуть звично пояснювати: мовляв, це ви «неправильно практикували» або «неуважно слухали». Особливо моторошно, що сюди втягують дітей (так, їм не пощастило з батьками-езотериками).

 

Лікувальне голодування може призначатися тільки за рекомендацією лікаря і на основі результатів обстеження. А щодо схуднення, до це слід робити поступово, розраховуючи фізичні навантаження і плануючи свій раціон залежно від загального стану організму, наявності чи відсутності хронічних захворювань, перенесених хвороб або операцій і багатьох інших факторів. Якщо ви думаєте, що за кілька днів у травні чи у вересні раптом швиденько схуднете, то майте на увазі – дива не буде. Втрачені, здавалося б, кілограми після таких різких змін режиму харчування не тільки повертаються, але і «друзів приводять».

 

Культові передумови вегетаріанства і веганства

 

Голодування, вегетаріанство і веганство в сектах використовуються як засоби для досягнення не однієї, а декількох цілей, а саме:

 

  1. Пригнічення волі та особистості. За їх допомогою здійснюється нав’язування викривленого світогляду і маніпулювання страхами. Людям навіюють переконання в тому, що м’ясо токсичне, що їжа може їх убити, а веганство – єдиний шлях до порятунку. В середовищі адептів культивують стійке відчуття провини перед тваринами, перед своїми одновірцями та перед усім світом.
  2. Виконання культових практик. Відмова від вживання певних продуктів або від їжі загалом розглядається як свого роду сакральна жертва, котру приносять члени культу.
  3. Єднання адептів під егідою спільних «цінностей», дотримання однакових правил і сповідування єдиної філософії.
  4. Ізоляція членів культу від суспільства. Особливий режим і раціон їжі, що суттєво відрізняється від способу харчування всіх інших людей, віддаляє їх від звичного кола зв’язків. Рідні та друзі вегана одразу перетворюються на ворогів. А протиставлення своєї групи всьому «гріховному» соціуму за ознакою харчової поведінки сприяє подальшому розділенню людей на «правильних» і «поганих».
  5. Подальше поширення сектантської ідеології, залучення нових адептів. Члени культу, котрі сприйняли як належне втручання в їхні звички та вподобання, тим самим схвалюють нав’язані їм правила. Вони будуть так само підтримувати й інші ідеї, якими б абсурдними вони не були. Адже дотримання особливих правил зміцнює віру адептів у свою «обраність» і належність до високої місії.
  6. Підживлення настроїв нетерпимості й ненависті до людей, які не поділяють або заперечують ідеологію культу. Будь-які прояви дегуманізації суспільства заохочуються, а насильство відносно всіх, хто має іншу позицію – схвалюється. Боротьба проти будь-якого спільного ворога теж об’єднує. Коло замикається.

 

Слід розрізняти випадки, коли веганство є складовою доктрини того чи іншого релігійного (езотеричного) культу і коли вегани діють як окреме громадське об’єднання. Тому про те, що являють собою вегани – деструктивний рух або секту, ми поговоримо окремо у наступних публікаціях.