За що насправді затримали «активістів» з ГО «Потон»

Поділитися:

Справжній революціонер мусить неодмінно побувати у «застінках». Щоб стати дійсно авторитетним ідейним лідером, слід обов’язково посидіти за гратами, – таких переконань дотримувався засновник ГО «Потон» Павло Оніщенко.

 


 

Члени ГО «Потон» шукали спосіб потрапити за ґрати

 

Мало хто з пересічних харків’ян знає, що Павло Оніщенко, його «права рука» Микола Маслов та деякі інші активні члени ГО «Потон» дуже хотіли потрапити в ув’язнення. Про це достеменно відомо практично всім членам «Потону». Оніщенко й Маслов робили все задля того, щоб якомога скоріше опинитися у в’язниці. Адже в очах усіх інших «активістів» і громадськості це одразу перетворює бандита-рекетира на політв’язня, переслідуваного режимом. Це підносить імідж, викликає відчуття поваги, співчуття та бажання жертвувати гроші. І ще багато чого…

 

Отже, вони дуже прагнули потрапити у «застінки». Але цього разу перестаралися.

 

3 червня 2020 р. поліція затримала п’ятьох учасників ГО «Потон» за збройний конфлікт з правоохоронцями. Суд відправив зловмисників під варту строком на 60 днів без визначення розміру застави.

 

Засновник ГО Потон Оніщенко

 

Оніщенко і Маслов утримуються в ДУ «Харківський слідчий ізолятор». Зараз у своїх пабліках і на каналах з купленими глядачами й «накрученими» переглядами ті «активісти» ГО «Потон», які наразі залишаються на волі, наперебій кинулися розповідати різні неймовірні версії про те, як їх буцімто підставили, як проти них здійснили провокацію та поширюють інші вигадки.

 

Тому давайте звернемося до тих документів, які мало хто читає – до судових рішень. За допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень кожен може ознайомитися з ухвалами, котрі там було нещодавно оприлюднено. Номер справи – 953/8870/20, кримінальне провадження № 12020220000000645 від 03.06.2020 р.

 

Справа № 953/8870/20

 

Оніщенко і Маслов підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 345, ст. 348 КК України. Їм загрожує від 9 років до 15 позбавлення волі. Санкція статті передбачає також і призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Питання щодо визначення міри покарання буде вирішувати суд, і лише після того, як у справі буде завершено досудове слідство.

 

А тепер давайте ознайомимося з фактами, встановленими судом.

 

03.06.2020 р. Павло Оніщенко, Микола Маслов (самопроголошений «начальник Харкова» – прим. Б.Г.), Олександр Кононенко, Олександр Єрмолов і Євген Санін знаходилися на території «Слобожанської січі», розташованої поблизу с. Сорокове Краснокутського району Харківської області.

 

Літальний апарат у небі – значить, треба вбити кожного, хто трапиться на очі?

 

Близько 16.30 того ж дня вони побачили у небі безпілотний літальний апарат. Будучи впевненими у тому, що його використовують представники правоохоронних органів, вирішили вчинити напад на останніх шляхом виказування погроз вбивством. За допомогою насильства або знищення чи пошкодження майна вони намагалися перешкодити їм виконувати свої службові обов’язки.

 

При цьому Оніщенко і його товариші усвідомлювали, що внаслідок їхніх дій буде заподіяно шкоду здоров’ю та психічній недоторканості працівників правоохоронного органу, що негативно вплине на їх працездатність. Це, своєю чергою, спричинить порушення нормальної діяльності установи, її авторитету. Зловмисники бажали настання саме цих наслідків.

 

Реалізуючи злочинний умисел групи, Оніщенко та інші «активісти» побачили автомобіль «Renault Duster», на якому селом пересувались співробітники УСБУ в Харківській області. Помилково вважаючи, що це саме вони запускали безпілотний літальний апарат, стали переслідувати їх. При цьому Маслов і Оніщенко, що мав при собі пістолет системи «Макаров», переслідували потерпілих на автомобілі «Volkswagen Touareg».

 

Діючи узгоджено із співучасниками, взявши із собою для застосування психологічного впливу і створення у потерпілих думки про реальність висловлюваних ними загроз Єрмолов – ніж, Кононенко – сокиру та палку, Санін – лопату, побігли за автомобілем «Renault Duster» з іншого боку.

 

Зграя оточила жертв і вимагала крові

 

На ділянці відкритої місцевості неподалік від будинку № 1 у с. Сорокове Краснокутського району Харківської області Оніщенко зупинив свій автомобіль таким чином, що автомобіль потерпілих не мав можливості вільно пересуватись. Одночасно із ними до потерпілих наближались озброєні Єрмолов, Кононенко та Санін.

 

Співробітники УСБ України в Харківській області, з метою запобігання можливому розвитку конфлікту попросили зупинитись та повідомили Єрмолову, Кононенку та Саніну, які наближались до них, а також Маслову з Оніщенком, які почали виходити з салону автомобіля «Volkswagen Touareg», що вони є співробітниками Служби безпеки України і спробували дістати свої службові посвідчення для пред’явлення.

 

Незважаючи на законні вимоги потерпілих, Маслов, Оніщенко, Єрмолов, кононенко та Санін не тільки не виконали їх, а й продовжили скорочувати відстань між ними. Оніщенко дістав з-під одягу пістолет системи «Макаров» і, демонструючи його перед потерпілими, повідомив, що прибув їх вбити. Маслов, діючи узгоджено із співучасником, повідомив співробітникам УСБ України в Харківській області, що також прибув вбивати їх. В цей час до місця знаходження потерпілих наблизились озброєні Єрмолов, Кононенко та Санін, які усім своїм видом та поведінкою підтримували дії та погрози Оніщенка та Маслова.

 

Нападники чудово знали, що перед ними – співробітники УСБ України

 

Враховуючи значну чисельну перевагу з боку Маслова, Оніщенка, Єрмолова, Кононенка та Саніна, наявність у більшості з них зброї або предметів, пристосованих для заподіяння ударів, що викликало у потерпілих впевненість в наявності реальної загрози їх життю та здоров’ю, останні сіли до салону автомобіля «Renault Duster», що належить УСБУ в Харківській області, та заблокували двері.

 

З метою забезпечення неможливості вільного пересування автомобіля, Маслов став навпроти капоту автомобіля, в якому знаходились потерпілі. Єрмолов за вказівкою Оніщенка став позаду його.

 

Усвідомлюючи, що потерпілі не можуть залишити місце події, Маслов, діючи зухвало, в образливій формі, почав вимагати, щоб співробітники УСБ України в Харківській області вийшли із салону автомобіля, погрожуючи у разі відмови побити, тобто пошкодити їхній службовий автомобіль.

 

Побоюючись за свої життя і здоров’я, останні не виконали протиправні вимоги Маслова. Підтримуючи дії співучасника, Оніщенко також запропонував потерпілим вийти та поспілкуватись із ними, а коли останні не виконали його вимог, наказав Маслову та Єрмолову зателефонувати іншим невстановленим учасникам «Слобожанської січі» та запросити приїхати до них.

 

Оніщенко розстрілював вікна автомобіля

 

Продовжуючи злочинні дії групи, Маслов почав наносити удари по кузову автомобіля «Renault Duster», та повідомив, що буде це робити «до кінця». У зв’язку з тим, що потерпілі не виходять з салону автомобіля і, усвідомлюючи, що погрози пошкодження майна на них не діють, Маслов, бажаючи довести злочинний умисел групи до кінця, став погрожувати співробітникам УСБ України в Харківській області вбивством.

 

Продовжуючи злочинні дії групи, Оніщенко та Єрмолов для забезпечення свободи дій співучасників та неможливості вільного руху потерпілих ножами, які мали при собі, прокололи покришки усіх колес автомобіля «Renault Duster», а Санін і Кононенко підклали під його задню частину пень. Після цього Маслов, Оніщенко, Кононенко, Санін та Єрмолов оточили автомобіль. Вони стали демонструвати правоохоронцям зброю та палиці, тобто погрожували застосуванням насильства. При цьому вони продовжили вимагати від останніх залишити салон автомобілю, що ті не виконали.

 

Оніщенко, бажаючи помститися співробітникам УСБ України в Харківській області за невиконання вимог залишити салон автомобіля, зробив один постріл з невстановленого досудовим розслідуванням пістолета по автомобілю «Renault Duster», пошкодивши праве бокове скло багажного відсіку. При цьому Оніщенко усвідомлював, що співробітники правоохоронного органу, які знаходяться в салоні автомобілю, в силу їхньої кількості займають практично всі сидіння, і, роблячи постріл у бік салону, який через затемнення стекол не проглядався, може вбити або заподіяти тяжкі тілесні ушкодження одному або декільком потерпілим, бажав настання саме цих наслідків. Таким чином, своїми діями Оніщенко вчинив замах на вбивство працівників правоохоронного органу у зв’язку із виконанням ними службових обов’язків.

 

Маслов, підтримуючи дії співучасника, вимагав від співробітників УСБ України в Харківській області залишити салон автомобіля, погрожуючи у разі відмови вбивством, а саме «вигризти кадик». Єрмолов, Санін і Кононенко, знаходились поруч і, утримуючи в руках сокири та палиці, своїм виглядом і поведінкою підтримували дії співучасників, чим здійснювали психологічний тиск на потерпілих.

 

Куди ж без стріму? Показову розправу знімали на мобільні телефони

 

Кононенко та Санін у цей час, діючи узгоджено із співучасниками, та своїм виглядом і поведінкою підтримуючи їх дії, знаходились поруч із автомобілем потерпілих і знімали події, що відбувались, камерами мобільних телефонів.

 

Вищевказані дії Оніщенка, Маслова, Саніна, Єрмолова і Кононенка були припинені співробітниками поліції, які прибули на місце вчинення злочину.

 

Маслов, Єрмолов, Кононенко та Санін весь час знаходилися поруч із автомобілем потерпілих, активно підтримуючи дії Оніщенка, усвідомлювали, що здійснення пострілів з близької відстані з обмеженою видимістю салону, може заподіяти смерть особам, що там знаходяться. Вони бажали настання саме цих наслідків. Тому вони вчиняли дії для забезпечення отримання бажаного ними та Оніщенком результату. Тобто їхній умислен було спрямовано на заподіяння смерті працівникам правоохоронного органу у зв’язку із виконанням ними службових обов’язків.

 

Смерть потерпілих не настала з підстав, що не залежали від волі Оніщенка, Маслова, Єрмолова, Кононенка та Саніна, оскільки внаслідок неможливості ведення прицільного вогню, Оніщенко не влучив ні в кого з них.

 

Серед доказів, які було досліджено:

 

  • протокол огляду місця події від 03.06.2020;
  • показання потерпілих оперативних співробітників УСБ України в Харківській області;
  • показання свідків – співробітників Краснокутського ВП Богодухівського ВП ГУНП в Харківській області;
  • протоколи впізнання, під час яких потерпілими за фотознімками було впізнано Єрмолова, Саніна, Кононенка, Маслова та Оніщенка;
  • протоколи про результати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (електронних інформаційних систем) від 03.06.2020 р.;
  • протокол огляду відеозвернення Оніщенка; протокол огляду відео файлу «Срочно Зеленский смотри СБУ прессует Слобожанскую сечь»;
  • протокол огляду мобільного телефону, який перебуває у користуванні одного з потерпілих.

 

Поліція Харкова встановлює потерпілих від інших злочинів «потонівців»

 

Неосвічені, фанатичні, впевнені у своїй безкарності бандити хотіли створити територіальну одиницю з населенням 10 000 осіб. Для цього вони намагалися спочатку забрати напівзанедбане село. Там почали будувати власну базу бойовиків – так звану «Слобожанську січ». Потім вони планували захопити весь Богодухів.

 

Ось так «активісти» з ГО «Потон» і нажили собі ворогів – не від великого розуму.

 

Оніщенко, Маслов та інші спеціально шукали спосіб потрапити за ґрати. Але не очікували, що так станеться, і доведеться затриматися там надовго чи взагалі ніколи не вийти на волю.

 

Також нагадуємо, що поліція Харкова встановлює потерпілих в результаті можливої протиправної діяльності ГО «Потон». Як повідомили в поліції, за наявною у них інформацією, члени організації можуть бути причетні до скоєння низки кримінальних злочинів, зокрема, вимагання грошей у комерційних підприємств Харківської області.

 

Повідомити інформацію про протиправні дії членів ГО «Потон» можна за телефонами 102 і +38 057 705 90 77 (слідче управління ГУНП в Харківській області).