Житло без обману. Як уникнути ризиків під час оренди квартири

Поділитися:

Ви шукаєте квартиру в оренду і вже домовилися про зустріч і перший внесок? Як зняти житло без обману і не стати жертвою квартирних шахраїв.

 

Коли з розповідей знайомих або зі ЗМІ ми дізнаємося про ті чи інші випадки шахрайства з нерухомістю, то зазвичай вкрай рідко запам’ятовуємо деталі, якщо це не стосується нас напряму. Але все змінюється, коли у нас самих через різні життєві обставини виникає потреба знайти житло в оренду.

 

Так, днями й мені особисто довелося викрити нову схему махінацій з квартирами, коли я шукав житло для себе. Моя історія трапилася в Києві, однак регіон і місто тут не відіграють особливої ролі, адже всюди така махінація відбувається за однаковим сценарієм.

 

Ця схема обману під час оренди житла стала застосовуватися відносно нещодавно. У групі ризику перебувають усі потенційні шукачі квартир або кімнат. Передусім, жертвами обману можуть стали люди немісцеві, приїжджі, хто погано орієнтуються в новому місті. Схема розрахована на тих, хто не може собі дозволити квартиру за новими українськими цінами (він 8 тис. грн. і вище).

 

Кімната в санаторії вдвічі дешевше за квартиру: в чому криється обман?

 

Отже, усміхнений Дмитро (його номер телефону вказано в оголошенні: +380669787973), який розмістив оголошення на “ОЛХ”, вдає, що дуже добре розуміє потреби нужденних.

 

 

Він запропонував мені невелику, але доступну за ціною кімнату в санаторії, котрий зараз не функціонує. Вартість – усього 4 тис. грн.

 

 

Кімнати невеликі, кухні немає, але ціна доступна. Як мені сказали, кімнат залишилося всього три на вибір. На місці виявилося, що вже дві: “ось, буквально під носом забрали!”.

 

Домовляємося про зустріч, аби подивитися житло і, якщо все влаштує, підписати договір.

 

Цікавість бабусі-прибиральниці уберегла від втрати грошей

 

Напевно кожен з нас хоча б раз у житті дорікав на цікавість стареньких бабусь, яким до всього є інтерес. Здається, такі бабусі постійно прагнуть бути в курсі всього, щоб нічого не пропустити. Мене теж це дратувало, тож я – не виняток.

 

Але в цьому конкретному випадку саме цікавість старенької прибиральниці в санаторії відіграла ключову роль.

 

Я приїхав до місця зустрічі у призначений час. Усе відбувалося дуже пристойно. Орендодавець і його колега прибули вчасно, і всі ми піднялися на п’ятий поверх санаторію, щоб оглянути кімнати, які надаються в оренду.

 

Ключі вони мали із собою, та ми легко потрапили до кімнат №5 і №8. Умови проживання в них, звісно, вельми скромні. Про комфортність годі й казати, бо кімнати більше схожі на старий готель радянських часів, зате є свій душ і умивальник. Кухня – на першому поверсі, там є і пральна машина.

 

Загалом, можна було б заселитися, тим більше, що договір у них із собою (скоріш за все, фальшивий, але як це зрозуміє людина, що не бачила оригіналу?). На перший погляд, здавалося б, усе як треба.

 

Аж тут, поки мені розхвалювали кімнати, цю самодіяльну театралізовану виставу підслухала немолода прибиральниця, яка й вирішила повідомити про це адміністратору.

 

Адміністратор санаторію викрила псевдоорендодавців

 

Прийшла адміністратор. Ця імпозантна пані взагалі вирішила перевірити ще раз, що тут відбувається. З усією безпосередністю вона оголосила (саме для мене), що навіть якщо ці панове і вирішили когось підселити в орендовані ними номери (хоча суборенда і не передбачена, але навіть не в цьому річ), то вони можуть це зробити не більше, ніж на строк до 5 жовтня, коли повинні виселятися з кімнат. У цей день – 5 жовтня, в них закінчується термін, на який вони орендували тут кімнати.

 

Що тут тільки не намагалися заперечувати й вигадувати на ходу псевдоорендодавці… Мовляв, насправді вона не в курсі, адміністратори тут часто змінюються, але афера була викрита.

 

Я відійшов з адміністратором, і під час розмови ще раз уточнив деякі деталі. Дійсно, тут все відбувалося так, як я і зрозумів: хлопці орендували два номери для себе. До самого санаторію вони жодного відношення не мають. Дізнавшись від мене про те, що термін суборенди на місяць і більше, адміністратор одразу стала телефонувати керівництву.

 

А я так і не встиг попрощатися з “орендодавцями”, адже вони поспішно кудись ретирувалися.

 

Оголошення досі актуально.

 

Адміністратор, у разі необхідності, охоче розповість про статус цих товаришів у санаторії (номер телефона адміністратора я можу дати). Тому звертаємося до працівників Національної поліції України з проханням розібратися із цими випадками зухвалого шахрайства.

 

Вдалося також установити особу головного афериста: Дмитро Новак, 12.05.1991 року народження, місто Київ. Сторінка у соціальній мережі ВКонтакті: https://vk.com/id36742113.

 

А на цьому фото псевдоорендодавці зображені разом.

 

 

Як уникнути прикрих несподіванок і обману, якщо ви плануєте орендувати житло

 

Подібні способи обману – не рідкість у наші часи. Трапляється й так, що люди домовляються про оренду квартири, приходять оглянути її, укладають договір і залишають оплату. В них беруть гроші та дають інший ключ від дверей, після чого псевдоорендодавці зникають, а орендар не може потрапити до квартири, тому що ключ не підходить.

 

Тому для того, щоб знайти житло без обману, варто дотримуватися простих правил. Обізнаний – значить озброєний, пам’ятайте про це.

 

Перед тим, як розпочати пошук житла, варто ще раз пригадати розповіді знайомих і переглянути публікації на тему шахрайства з нерухомістю. Така обізнаність може убезпечити вас від ризиків і несподіваних втрат грошей.

 

Будьте пильними під час розмови з орендодавцем. Переконайтеся, що ця особа дійсно є власником майна і має право передавати його в оренду. У присутності господаря завжди перевіряйте ключ від квартири, який вам дадуть. Не слід соромитися ставити запитання й сумніватися, якщо вам щось здається незрозумілим, особливо під час спілкування з незнайомою людиною.

 

Читайте також: