Ліцензія на шахрайство: як злочин прирівнюється до цивільно-правової угоди

Поділитися:

Поліцейські слідчі показують “дива” перетворення кримінального злочину, що спричинив значні збитки. Виявляється, це не шахрайство, а просте невиконання умов цивільно-правової угоди, укладеної в усній формі. 

 


 

Як ми раніше вже попереджали наших читачів про нові схеми шахрайства, коли ви плануєте переправляти речі або посилки за кордон, слід бути особливо пильними та не довіряти їх стороннім і малознайомим особам. Так, від дій шахрайки постраждала журналіст нашого видання – кандидат технічних наук пані Ольга Кряжич.

 

Аферистка Євгенія Шранко

 

Перебуваючи на стажуванні в Чеській Республіці, вона змушена була скористатися послугами особи на ім’я Шранко Євгенія Петрівна. Шранко представилася як нібито експедитор і пообіцяла за грошову винагороду в сумі 2 тис. грн. доправити з Києва до м. Чеські Будейовиці сумку з особистими речами та деякими важливими робочими документами для Ольги.

 

Шахрайка Євгенія Шранко

Євгенія Шранко, фото з Фейсбук-сторінки

 

Однак Євгенія Шранко, взявши гроші, зникла разом із речами, спричинивши Ользі збитки на суму понад 15 тис. грн. Протягом наступних тижнів Євгенія Шранко десять разів поспіль називала різні неймовірні причини того, чому вона досі не приїхала та не привезла речі – від переслідувань маніяка до несподіваної вагітності.

 

Про скоєння Євгенією Шранко протиправних дій, які полягали у заволодінні чужим майном і грошовими коштами шляхом обману і зловживання довірою (ст. 190 Кримінального кодексу України – шахрайство) було направлено відповідні заяви до територіальних органів Національної поліції України.

 

Позиція слідчих поліції

 

Як ідеться з відповіді за підписом т.в.о начальника Коростенського відділу Головного управління Національної поліції в Житомирській області Валерія Столяра, котрий продемонстрував нам свої глибокі знання з цивільного права, дії Шранко Є.П. не тягнуть кримінальної відповідальності, а є лише невиконанням умов цивільно-правового договору, укладеного в усній формі.

 

Поліція відмовляється розслідувати шахрайство

 

Отже, за логікою пана Столяра, так само не будуть тягнути кримінального покарання всі інші подібні дії. Наприклад, більше не слід вважати шахрайством ошукання громадян під виглядом отримання плати за запис у чергу на отримання паспортів. Або, скажімо, не буде тягти відповідальності проведення ритуалів зі “зняття порчі”.

 

А головне, більше не будуть вважатися кримінальними злочинами договори купівлі-продажу повітря, навіть якщо товар коштуватиме мільйон гривень. Адже за роз’ясненням головного поліціянта м. Коростеня, це всього лише цивільно-правові угоди.

 

Шахрайство не є кримінальним правопорушенням

 

Поліція створює сприятливе підґрунтя для скоєння нових злочинів

 

Незаперечним є те, що навіть за наявності достатніх доказів, які ми теж передали до поліції, відверте небажання слідчих виконувати свою роботу створює сприятливі умови для скоєння нових аналогічних злочинів. Від них невдовзі так само постраждають інші громадяни, у котрих заберуть останнє. Відповідальності за це ніхто не понесе, оскільки це – всього лише невиконані цивільно-правові договори.

 

Гаразд, але в такому разі слід брати до уваги той факт, що в діях Євгенії Шранко пристуні ознаки порушення податкового законодавства. Враховуючи те, що за рахунок однієї тільки потерпілої Ольги Кряжич, вона збагатилася не менш, як на 17 тис. грн., а таких замовлень від інших громадян Шранко могла мати по декілька на місяць, то вона могла взагалі більше ніде не працювати.

 

Якщо Шранко живе виключно за рахунок таких форм заробітку, то вона має сплачувати податки нарівні з іншими підприємцями. Гадаю, ця тема буде цікавою для органів Державної фіскальної служби України, тому що закон є однаковим для всіх. Чому ж тоді мають бути якісь винятки для Шранко?

 

Втім, ми також не виключаємо, що сама Шранко не тільки обізнана стосовно подання відносно неї заяви про кримінальний злочин, але і домовилася з працівниками поліції. Вона вже навчена розповідати жалісливі казки про свою нещасну долю, несподівану вагітність або втручання різних маніяків.

 

Тому на цьому тема не завершується, а матиме продовження. Про результати подальшого оскарження даних знущальницьких рішень і санкціоноване шахрайство ми будемо інформувати вас додатково.