Маніпуляції на балансуючому ринку електроенергії

Поділитися:
The following two tabs change content below.

На балансуючому ринку відбуваються операції виробників електроенергії, які отримують від ОСП диспетчерські команди на розвантаження непрацюючих «холодних» блоків. Без будь-яких виробничих витрат вони отримують прибутки та уникають відповідальності за створені ними небаланси.

 


 

Продовжуємо досліджувати системні порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що призвели до встановлення необґрунтовано завищених цін на електричну енергію для споживачів.

 

Маніпуляції на балансуючому ринку

 

Цінова пропозиція, за якою закривається ринок

 

За інформацією народного депутата України О. Кучеренка (лист від 01.06.2020 р. № 179д9/15-2020/62358), на ринку «на добу наперед» спостерігається ситуація, при якій ринок закривається за ціновою пропозицією Енергоатому або Гарантованого покупця. Попит на цьому ринку мав тенденцію до скорочення при профіциті зі сторони продавців електроенергії. Пропозиції виробників ТЕС і ТЕЦ майже не задовольнялись існуючим попитом на ринку «на добу наперед».

 

За інформацією ДП «Оператор ринку» (лист від 24.04.2020 р. № 01/17-1007) заявки на продаж окремих учасників на ринку «на добу наперед» були з ціною нижче пропозицій будь-якої генерації та/або Гарантованого покупця.

 

На Гарантованого покупця та Енергоатом покладено спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів (далі – ПСО), затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 р. № 483 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 р. № 400).

 

Тому Гарантований покупець та Енергоатом прогнозовано подають заявки з вищою ціною. І ринок «на добу наперед» закривається по такій вищій ціні. Враховуючи технологічні особливості роботи атомних блоків, Енергоатом не може припинити виробництво електроенергії. За Правилами ринку в даному випадку генеруюча компанія ТЕС за командою НЕК «Укренерго» може не виробляти електроенергію, а її обов’язки з виробництва та поставки електроенергії буде замінено виробництвом Енергоатому.

 

Зміни навантаження виробників електроенергії

 

За інформацією народного депутата України Л. Буймістер (лист від 24.06.2020 р. № (04-16) 0630 виробники (ТЕС та/або ТЕЦ), за умови існування надлишкових фізичних обсягів на ринку електричної енергії з урахуванням можливості змінювати своє навантаження, гарантовано отримують команду на розвантаження на балансуючому ринку від НЕК «Укренерго». Такі виробники фізично не вироблятимуть свій обсяг, а куплять його за ціною не менше від значення 55% від ціни РДН, тобто з дисконтом, на балансуючому ринку.

 

З початку травня 2020 р. обсяг пропозиції учасників ринку «на добу наперед» із ціною заявки до 55 коп. за 1 кВт•год становив 3 млн кВт•год. Впродовж травня обсяг такої пропозиції зріс у 16 разів. І 25 травня 2020 р. обсяг із ціною заявки до 55 коп. за 1 кВт•год становив 50 млн кВт•год.

 

Неринкові цінові коливання

 

Згідно з інформацією народного депутата України А. Геруса (лист від 26.05.2020 р. б/н) в останню декаду травня на ринку електроенергії відбувалися неринкові цінові коливання. Вони не відповідали динаміці споживання електроенергії, не відповідали загальним тенденціям зміни попиту та пропозиції електроенергії у країні. У період 25 – 26 травня відбувся обвал цін на біржовому сегменті ринку – ринку «на добу наперед». Так, у вівторок, 26 травня, ціна базового навантаження склала 858 грн. за МВт•год. А це на 36% нижче, ніж у вівторок, 16 травня. У понеділок, 25 травня, ціна склала 791 грн. за МВт•год, що на 40% нижче, ніж у понеділок, 15 травня.

 

Заявлений обсяг купівлі електроенергії впав до екстремально низького рівня – 58,4 – 58,6 МВт•год, що означає падіння на 26 – 50% у порівнянні з аналогічними днями минулого тижня.

 

Зазначена інформація підтверджується оператором ринку «на добу наперед» та внутрішньдобовому ринку – ДП «Оператор ринку» (лист від 05.06.2020 р. № 01/17-1247).

 

Передумовою зазначеної «прогнозованості» є недосконалий механізм ПСО. За інформацією Громадської спілки «Енергетичний союз» (лист від 05.06.2020 р. № 8-01/7779) поглиблене вивчення суті порушеного питання «маніпулювання» криється у недосконалих механізмах балансуючого ринку. Ці механізми обрані для України за моделлю Австрії, де відсутні генеруючі потужності. Обрана модель спотворює вітчизняний балансуючий ринок і надає некоректні економічні сигнали для всіх учасників ринку електроенергії України. Така ситуація обумовлена відмінністю принципів фізичної та технічної роботи енергосистеми від принципів комерційних операцій торгового ринку.

 

Таким чином, зазначені дії окремих учасників ринку стають можливими через прогнозованість обсягів та рівня цін електричної енергії, які пропонуються на РДН ДП «НАЕК «Енергоатом» і ДП «Гарантований покупець».