Мулен де ла Галетт (Монмартр, Париж)

Поділитися:

Визначні місця Монмартра, Moulin de la Galette. «Мулен де ла Галетт» (фр. Moulin de la Galette) – вітряк, який розташований у верхній частині району Монмартр в Парижі.

 


 

На фото – один з двох вітряних млинів, що збереглися на Монмартрі.

 

Мулен де ла Галетт

 

Ще наприкінці XVIII столття їх було близько тридцяти, і вони своїми крилами надавали зеленому пагорбу дуже мальовничий вигляд. Млин було побудовано 1622-го року. Цей символ і Монмартр зображували багато художників: Жорж Мішель, Теодор Руссо, Жан-Батист Коро, П’єр-Огюст Ренуар, Анрі Тулуз-Лотрек, Сантьяго Русіньоль, Рамон Касас, Вінсент ван Гог і Пабло Пікассо. Вітряк є пам’ятником архітектури з 1939 року і охороняється державою.

 

В середині XIX століття старовинний Монмартрський млин було перетворено на ресторан. Коли синові мельника Депре прийшла у голову думка переробити млин на ресторан з танцювальним залом, ніхто достеменно не знає.

 

Млини майже не приносили доходу, і ось одного разу тато Дебре прилаштував до них навіс, здатний вмістити сотню гостей. Власне танцювальний зал було розташовано в дерев’яному сараї, пофарбованому в яскраво-зелений колір. У гарну погоду танцюючі виходили на подвір’я, де по колу стояли лавки і столи. Вечорами в суботу і в неділю в “Мулен де ля Галетт” збиралися потанцювати прикажчики з магазинів, швачки, молоді художники, літератори, актриси і просто веселі дівчата з Монмартра. Кабак назвали “Мулен де ла Галетт” ( “галетний млин”), після того, як її власники придумали вдалий рецепт чорного хліба – «Галле», який полюбився парижанам. Трохи пізніше винахідливі господарі млина стали пропонувати до хліба власного виготовлення ще й келишок вина.