Сини вогню, меморіальний комплекс на Луганщині

Поділитися:

Меморіальний комплекс «Сини вогню», що у селищі Побєда Новоайдарського району Луганської області – сумна пам’ятка про наслідки прямої збройної агресії Російської Федерації проти України.

 


 

Від селища Побєда зараз не залишилося практично нічого – там більше немає будинків і не живуть люди, тому що все було знищено внаслідок обстрілів. Життя тут припинилося після жахливого дня 3 вересня 2014 р.

 

Меморіал Сини вогню

 

З території Російської Федерації реактивними системами залпового вогню «Смерч» із касетними снарядами бойовиками було здійснено обстріл району села Побєда. Там був розташований базовий табір Збройних Сил України – 9-а реактивна артелерійська батарея 27-го Сумського реактивного артелерийського полку.

 

Прямя збройна агресія РФ

 

Внаслідок обстрілу одночасно було відібрано життя сімнадцятьох війсковослужбовців ЗСУ. Наймолодшому із загиблих на той час тільки виповнилося 20 років, а найстаршому було 46.

 

А селище Побєда було фактично зрівняно із землею. РСЗВ «Смерч», враховуючи її великий калібр (300 мм) і далекобійну вражаючу силу була спрямована не на саме селище, а на базу ЗСУ, що була розташована поряд. Та знищено було все, що потрапило під вогонь. Залишилася тільки випалена земля.

 

В пам’ять про загиблих захисників України було встановлено меморіал «Сини вогню».

 

Пам'ятний меморіал Сини вогню

 

На стенді – фото й імена наших воїнів, які віддали свої життя, захищаючи Україну: старший лейтенант 27-го полку Віталій Бей та Микола Осипов, старший сержант Олександр Буйвало, молодші сержанти Богдан Брисенко й Олексій Калюжний, солдати Сергій Авраменко, Сергій Грибеник, Микола Колот, Сергій Куценко.

 

Сини вогню на Луганщині

 

На цьому місці до першої річниці після трагедії було встановлено каплицю і споруджено пам’ятний меморіал.

 

Хрест загиблим військовослужбовцям

 

Каплицю Святого архангела Михаїла в Побєді 21 червня 2015 р. освятив  владика Богдан (Манишин) разом з 11-ма військовими капеланами.

 

Каплиця Святого архангела Михаїла

 

Герої не вмирають! Слава Україні! Героям Слава!