Чому мовний омбудсмен досі не має офіційної адреси

Поділитися:

З минулого року в нашій країні призначений мовний омбудсмен, але подання звернень до нього досі не є можливим – уся кореспонденція повертається відправнику. Ми з’ясовували причини відсутності комунікації та одержали роз’яснення від Міністерства культури та інформаційної політики України.

 


 

Відсутність адреси унеможливлює подання звернень

 

Забезпечення функціонування української мови як державної має більш глибоке значення, ніж може здаватися на перший погляд. Зокрема це стосується захисту прав людини у відносинах із судовими органами. Приведу простий приклад із власної адвокатської практики: нещодавно Київським апеляційним судом було скасовано незаконний і необґрунтований «приговор», складений російською мовою Солом’янським районним судом м. Києва відносно мого підзахисного. Він є громадянином Грузії та не володіє ані російською, ані українською мовою.

 

Юридична практика показує, що крім цього прикладу існує доволі багато різних ситуацій, у яких є спірні питання або має місце порушення мовних прав громадян. У розв’язанні таких проблем важливу роль відіграє наявність у державі такої посадової особи, як мовний омбудсмен. З певних питань і нам випала нагода звернутися до нього, але поштове відправлення повернулося з поміткою про відсутність одержувача за вказаною адресою.

 

Мовний омбудсмен не має адреси

 

Мовний омбудсмен призначений, а секретаріат досі не утворено

 

Як ідеться з повідомлення Міністерства культури та інформаційної політики України, одержаного на наш запит, відповідно до ч. 1 ст. 49 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі – Закон) з метою сприяння функціонуванню української мови як державної у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, на всій території України діє Уповноважений із захисту державної мови (далі – Уповноважений, або мовний омбудсмен).

 

27.11.2019 р. Кабінет Міністрів України призначив Тетяну Монахову Уповноваженим (розпорядження КМУ № 1136-р). 06.05.2020 р. Кабінет Міністрів України звільнив її з посади Уповноваженого за власним бажанням.

 

Відповідно до положень ст. 50 Закону у разі дострокового припинення повноважень Уповноваженого Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, керівник центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, та керівник центрального органу виконавчої влади у сфері державної мовної політики подають Кабінету Міністрів України по одній кандидатурі на посаду Уповноваженого впродовж 30 днів з дня дострокового припинення.

 

Після звільнення Тетяни Монахової Міністерством культури та інформаційної політики України проводився добір кандидатури на посаду Уповноваженого. За результатами конкурсного відбору на посаду мовного омбудсмена був призначений Тарас Кремінь.

 

Частиною 1 ст. 52 Закону визначено, що для забезпечення діяльності Уповноваженого утворюється секретаріат, який здійснює організаційне, експертно-аналітичне, правове, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Уповноваженого.

 

Наразі секретаріат Уповноваженого не утворено, у зв’язку з чим відсутня інформація щодо офіційної адреси для здійснення комунікації з Уповноваженим.

 

Отже, як бачимо, допоки не буде створено секретаріат, Уповноважений не матиме можливості виконувати покладені на нього завдання. А це означає, що з ним неможливо навіть зв’язатися. Місяць за місяцем минають, формально Уповноважений призначений на посаду, але дотепер не може розпочати повноцінну роботу, якої в нього дуже багато.