Поступ до Європи. З чого розпочинати українцям

Поділитися:

Влада не падає з неба і не з’являється з іншого виміру. Які ми, така і влада. Влада не зміниться ніколи, якщо не зміниться народ. Очікувати цього було б нерозумно і означало б лише самообману. Так що ж потрібно змінити на шляху до Європи, з чого розпочати?

 


 

З подорожі до Естонії та Фінляндії

 

Знову і знову переглядаю фото з поїздки до Естонії та Фінляндії. Не те, щоб я прямо вже речі збирав, просто для мене ця подорож відкрила таку собі зону психологічного комфорту.

 

Поступ до Європи

 

Звісно, думки про те, що ж необхідно нам, щоб ми жили не гірше за естонців або фінів, досі не полишають.

 

Місто Таллін Естонія

 

Те, що до основи будь-яких позитивних змін покладено менталітет – це зрозуміло, але це, скоріше, надто узагальнене, зверхнє розуміння. Куди важливіше збагнути те, якими повинні бути практичні кроки – і не десь там у владі, а саме тут, на рівні обивателя.

 

Міські пейзажі Європи

 

Чому так? Тут усе просто – влада не падає з неба і не з’являється з іншого виміру. До влади приходять… учорашні ми.

 

У центрі Талліна

 

Які ми, така і влада

 

Влада не зміниться ніколи, якщо не зміниться народ, очікувати іншого –  це самообман. Так що ж потрібно поміняти, з чого розпочати зрештою?

 

Зупинка громадського транспорту

 

На мій погляд, усі відповіді лежать на поверхні і навіть зафіксовані у законах (зокрема у нашій Конституції), які ми просто не хочемо виконувати. А кроки до Європи є немислимо простими:

 

  • рівноправність, що виключає переслідування за політичними поглядами, релігійною, етнічною або соціальною належністю, кольором шкіри, мовою, гендерними або якимось іншими ознаками;
  • взаємоповага і культура, покладені до основи освіти і соціального розвитку;
  • демократія і однакові можливості для всіх (без кумівства і родової поруки) брати участь в ухваленні рішень, що визначають курс розвитку держави, його внутрішньої та зовнішньої політики.

 

Міські краєвиди Європи

 

Саме з цього розпочинали всі успішні європейські країни.

 

Біла ніч у Талліні

 

І якщо таких цінностей стане дотримуватися більшість населення нашої країни, то поступово цей процес торкнеться всіх і кожного, незалежно від займаної посади чи положення в суспільстві.

 

Шлях до Європи

 

Відповідальність органів влади і відповідальність самих громадян

 

Мантра, що перекладає відповідальність на владу за все те свинство, що виходить від самого обивателя, не має нічого спільного з реальністю і слугує лише одній простій меті – перекласти свою провину на когось, виправдати себе.

 

Вулиці Талліна

 

Безумовно, бажання залишатися худобою легко пояснити – це спрощує життя. Навіщо бігти й шукати урну, щоб викинути пакет від з’їденої шаурми? Куди простіше кинути його прямо тут під ноги. Навіщо дотримуватися меж пристойності і не пиячити під магазином або на дитячому майданчику, ускладнюючи собі життя пошуками відповідного місця? Куди легше бухати де попало. Саме ось так просто пояснюється все те лайно, в якому ми живемо, і ніяк інакше.

 

Естонія Таллін

 

Промайнула думка щодо якогось флешмобу чи подібної акції. Однак, знаєте, жоден перформанс не додасть свідомості тим, хто того не бажає. Так може давайте таки захочемо? Адже в результаті жити нам всім стане набагато краще…

 

Фото автора