Місіонерська спілка «Служіння друзям» (Freundes-Dienst)

Поділитися:

«Ісус любить вас і хоче подарувати вам сьогодні впевненість у своєму житті», – вас запросили на релігійне зібрання, обіцяючи, що після нього ваше життя стане зовсім іншим. Організація, що запрошує, вам не знайома, і  ви вагаєтеся: кому вірити? Чи варто йти? В цьому ми спробуємо розібратися на прикладі місіонерської спілки «Служіння друзям» (Freundes-Dienst).

 


 

Якщо вас запросили на релігійне зібрання

 

В одній з попередніх публікацій, де йшлося про те, як розпізнати секту ми наголошували, що на перших етапах знайомства з тією чи іншою організацією, котра запрошує вас взяти участь у релігійному зібранні, слід зібрати якомога більше відомостей про неї. Однак у даному випадку цей метод не спрацьовує. У відкритих джерелах практично немає інформації про місіонерську спілку «Служіння друзям» – ані критичної, ані позитивної.

 

Місіонерська спілка Служіння друзям

Брошура і буклет із запрошенням на релігійне зібрання

 

Відомо тільки те, що керівниками місії є Йосип Шмід і Самуїл Шмід. Вони позиціонують себе як євангелісти і, за їхніми ж заявами, місія заснована у 1951 р. в Німеччині, веде проповідницьку діяльність у різних країнах світу і здійснює розповсюдженням безкоштовних настінних календарів поштою.

 

І тут ключове питання не в тому, з якої країни походить релігійна організація – хоч з Мозамбіку, хоч з Австралії. Країна походження не відіграє суттєвої ролі. Важливо те, чим організація та її члени займаються в Україні.

 

На звороті буклету окремо зазначено, що місіонерська спілка «Служіння друзям» – це об’єднання віруючих християн і не є сектою.

 

«Якщо ви готові прямо зараз повністю довіритися Спасителю, то він зробить так, що для вас розпочнеться нове життя», – зазначено у запрошенні.

 

Єдине, в чому ніколи не обманюють сектанти – так це в тому, що після зустрічі з ними ваше життя кардинально зміниться. Про те, в якій бік будуть спрямовані ці зміни, вони мовчать. Хоча нескладно здогадатися, що розрив із сім’єю, закинуте навчання, втрата роботи чи значної частини своїх коштів після «перепрошивки» світогляду дійсно кардинальним чином змінюють звичний лад життя людей.

 

Щодо контактів «Служителів друзям» в Україні, то тут зазначений лише номер абонентської скриньки в Києві. Тобто перед нами – не релігійна організація, а сумнівна іноземна спілка без зворотної адреси. Втім, у відкритих джерелах мені вдалося знайти інформацію про фактичне місцезнаходження спілки за адресою в Києві по вул. Брусилівській, 28/33-Г.

 

Оригінальним є вибір місця для проведення недільного зібрання – приміщення піцерії.

 

Служіння друзям Київ

“Трактат” з відривним купоном

 

У відомостях про контакти й філії організації наведено посилання на веб-сайт місіонерської спілки «Служіння друзям» (Freundes-Dienst), який доступний тільки німецькою мовою.

 

Євангеліє від Івана

 

Якщо проаналізувати наявні німецькомовні джерела, то ключовою темою віровчення є гріховність людини. На сайті організації в розділі «Glaubensgrundlage» (укр. – «База переконань») наголошується на повній гріховності всіх людей від падіння (Адама і Єви – прим. І.К.), що обумовлює вічне прокляття неврятованої людини (п. 2). Більш повно ідея про запропонований шлях до порятунку від «прокляття» розкривається далі, у п.п. 7 і 8, де вказано, що «нове народження» може відбутися тільки у лавах організації. Для цього необхідно «…вірити в обіцянки й повністю віддаватись на службу Богові».

 

Це також простежується зі змісту брошури «Євангеліє від Івана». За допомогою теми гріховності людям нав’язується ідея глибокої провини перед Творцем. Водночас пропонується і шлях до спокутування вини – участі в зібраннях, поширення літератури та виконання інших доручень.

 

Євангеліє від Івана

Тема гріховності є ключовою у віровченні місіонерської спілки “Служіння друзям”

 

У вихідних даних видання вказано, що його тираж виготовила й поширює інша організація – «Ліга кишенькового Євангелія». Своєю чергою, міжнародна проповідницька спілка «Ліга кишенькового Євангелія», що спеціалізується на поширенні друкованих видань з релігійної тематики, була заснована в США у 1908 р., а згодом відкрила свої офіси на Європейському континенті.

 

Ідеї смерті та кінця світу

 

На початку «Євангелія від Івана» вказано:

 

«Ця історія була викладена самовидцями та витримала випробування часом, змінюючи життя мільйонів людей по всьому світу».

 

Щоправда, автори не розкривають суті того, як саме змінилося життя мільйонів і хто всі ці щасливчики. Та далі читачам обіцяють, що «Євангеліє від Івана» допоможе їм знайти відповіді на вічні запитання: «Звідки я прийшов?», «Чому я тут?», «Куди я йду?».

 

Не може не викликати занепокоєння й наведена на цьому розвороті теза про смерть як шлях до життя. Закладена в ній ідея потенційно здатна провокувати невизначене коло осіб до скоєння самогубств, адже в тексті, що наведений на фото вище, тези про необхідність позбутися гріховності людини ставляться в один логічний ряд з припиненням її фізичного існування, тобто настанням біологічної смерті як шляху до «життя вічного».

 

Особливе місце у матеріалах, які поширює місіонерська спілка «Служіння друзям» посідає тема наближення апокаліпсису. У «трактаті» вказано:

 

«Багато війн, терористичних актів, стихійних лих і зростання несправедливості – це попереджувальні сигнали та ясні ознаки того, що ми живемо в останні часи».

 

Таким чином, для залучення нових адептів керівництво організації, крім гри на відчутті провини, вдається до маніпулювання найнижчими емоціями – страхами людей перед настанням скорого і неминучого кінця світу.

 

Благодійний фонд Freundes-Dienst

 

Члени місіонерської спілки займаються проповідницькою діяльністю та працюють через благодійний фонд Freundes-Dienst. Фонд зареєстрований у Швейцарії та має філії в інших країнах. Його керівними органами є Президія, Виконавчий комітет і Піклувальна рада.

 

Стосовно пожертв зазначено, що всі внески є добровільними. Різниться тільки порядок їх обліковування й подання звітності залежно від країни, в якій діє філія благодійного фонду. Так, у Німеччині та Швейцарії, згідно їх податкового законодавства, встановлено більш суворі вимоги до звітності про надходження й використання благодійних пожертв і внесків порівняно з тими нормами, що діють в Україні. Це пояснює основні причини появи зарубіжних «благодійників» у нашій країні.

 

Вітчизняна практика показує, що у навіть у разі надходження заяв про незаконне заволодіння грошовими коштами громадян довести наявність ознак складу злочину в діях представників благодійних організацій буде непросто. Тому пам’ятайте про те, що збереження ваших заощаджень і коштів ваших близьких – це ваша відповідальність, і не варто квапитися довіряти їх навіть тим, хто прикривається іменем Ісуса Христа.

 

Біблійні табори та рекреаційні послуги

 

Членам організації пропонують відпочинок у горах Швейцарії, де розташовані біблійні табори. Одна з таких установ – «ELIM – Будинок благословення», де всім охочим обіцяють «найкраще розслаблення та духовне зміцнення». У програмі відпочинку – душпастирська опіка та молитовне служіння, спільнота, відпочинок та релаксація для тіла, душі та духу, – йдеться з інформації у розділі «Herzlich Willkommen – im ELIM – Haus des Segens».

 

Для того, щоб забронювати місця, необхідно заздалегідь направити заявку на адресу готелю. Він приймає як індивідуальних гостей, так і сім’ї та групи туристів. Гостям пропонують «насолодитися спілкуванням під Божим Словом», і можна навіть оселитися на тривалий період часу (два – три місяці), і запевняють, що там спілкування з Господом та між собою проходить особливо інтенсивно. У програмі готелю – конференції, виступи спікерів, проповіді тощо.

 

По суті, це такі само готелі, як у Свідків Єгови, що надають послуги розміщення на платних засадах, тільки називаються вони гостьовими будинками. Іншими словами, це приватні комерційні структури у складі нібито «неприбуткової» місіонерської спілки, але їхні власники прямо про це ніде не зазначають.

 

Доктрина і методи діяльності місіонерської спілки «Служіння друзям»

 

На перший погляд, у віровченні організації присутні елементи як методистської, так і реформістської церков. Культові практики не розкриваються (скласти повне уявлення про них можна тільки під час відвідування зібрань). Але враховуючи те, що одним з елементів доктрини проголошено єдність Бога Отця, Сина та Святого духа, а у змісті брошур і буклетів основний акцент робиться на «участь Святого Духу», є підстави вважати, що культові практики більше тяжіють до неоп’ятидесятників, аніж до реформістів або методистів. Своєю місією члени спілки вважають поширення відповідної друкованої продукції та проведення активної вербувальної діяльності серед населення.

 

Діяльність членів місіонерської спілки «Служіння друзям» зводиться до вивчення євангельської духовної літератури та участі в її розповсюдженні. У запрошенні на релігійне зібрання, що розкидали у поштові скриньки в Києві, отримувачам пропонують заповнити відрізний купон. У ньому слід вказати свою точну адресу та надіслати купон за однією з адрес філій організації.

 

Служіння друзям Freundes-Dienst

Збирання персональних даних громадян

 

З цього чітко випливає, що іноземна організація, яка започаткувала свою філію в Україні, здійснює незаконний збір персональних даних громадян. Ті, хто заповнять купон, безкоштовно отримають набір друкованих матеріалів: Євангеліє з Біблійним курсом, трактати для поширення та дитячі трактати. За бажання, українці можуть зробити добровільні благодійні пожертви. В обмін на це їхні персональні дані будуть передані третім особам, які знаходяться за межами України – у Німеччині або у Швейцарії.

 

На теперішній час маловідома місіонерська спілка «Служіння друзям» тільки розпочинає своє входження на ринок торговців повітрям у нашій країні. На цьому етапі, судячи з якості її матеріалів, очевидно, що за тієї маркетингової стратегії, яку обрали організатори, вони не витримають конкуренції з тим ж Свідками Єгови чи саєнтологами та іншими неокультами. Навряд чи «місіонери» зможуть набрати велику кількість послідовників. Але це не знижує рівня небезпеки від цієї нової спілки, що розпочала свою діяльність зі збору персональних даних українців і залякування людей кінцем світу.