“А щоб не їздили!”, – саморобні шипи (“їжаки”) в середмісті Києва

Поділитися:

Мешканці приватного сектору “борються” проти проїзду автівок, розкидаючи на дорогу саморобні металеві шипи (“їжаки”), які пробивають автомобільні шини

 


 

Шкідницькі схильності та спосіб життя за принципом “а щоб не їздили тут!” не є ані новим феноменом, ані якомось екстраординарним явищем серед певної частини нашого населення. І справа тут не в тому, де це відбувається – у мікрорайоні, забудованому багатоповерхівками чи у приватному секторі. На будь-якій вулиці, у будь-якому будинку може знайтися той, кого особливо дратують автівки, що часто під’їжджають у двір або рухаються під вікнами. Ось такі мешканці й вигадують різні способи зробити своє життя, як їм здається, більш комфортним, ігноруючи закон і нехтуючи інтересами інших людей.

 

Як і раніше, і зараз у дворах багатьох населених пунктів можна побачити вкручені у дорожнє покриття обрізки арматури чи вбиті металеві кутки. Така самодіяльність змушує працівників комунальних служб нести значні витрати коштів і ресурсів на видалення цих конструкцій, відновлення дорожнього покриття і приведення його у належний стан. Чи є ефективним такий спосіб “боротьби” – питання риторичне.

 

А крім арматури в хід ідуть інші – дрібні та часто непомітні для водіїв власноручно виготовлені “їжаки”, зварені зі звичайних цвяхів. Такі саморобні конструкції було знайдено у Києві на Подолі – вони були розкидані на проїжджій частині однієї з вулиць приватного сектору.

 

"А щоб не їздили!", - саморобні шипи ("їжаки")

 

“Майстри” навіть не замислюються над тим, що станеться, коли, наприклад, комусь із мешканців потрібна буде невідкладна медична допомога – в такому разі карета швидкої, що прибуде на виклик, може не доїхати до місця призначення, а з пробитим колесом не зможе доправити хворого до лікарні. Коли йдеться про рятування життя людині, коли відлік часу йде на хвилини, то будь-яка затримка може призвести до трагедії.

 

Так само станеться, якщо в якомусь із будинків приватного сектору виникне пожежа, та рятувальники не зможуть дістатися до осередку займання. Якщо когось із сусідів або навіть самого “винахідника” будуть грабувати чи вбивати, працівники поліції можуть не встигнути припинити злочин, а зловмисники отримають змогу втекти з місця події. Всі подібні випадки завжди є несподіваними, і можна наводити ще чимало прикладів.

 

У випадку, якщо ви самостійно виявили на дорозі подібні пристрої або через них було пошкоджено шини у вашому автомобілі, варто звернутися до поліції. Звісно, для того, щоб знайти зловмисника та довести його провину, доведеться провести копітку роботу, проте нерідко завдяки вдачі (записи з реєстраторів або камер відеоспостереження, показання свідків – наприклад, зловмисник сам проговориться у розмові чи захоче похизуватися своєю “винахідливістю”) такі правопорушення вдається викривати і запобігати повторному їх вчиненню.

 

Після того, як особу зловмисника буде встановлено, на нього чекатиме, щонайменше, сплата штрафу, як це передбачає санкція ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна). А у випадках, коли такі саморобні шипи застосовувалися для скоєння інших злочинів – скажімо, пограбувань або розбійних нападів, наставатиме більш сувора відповідальність, в тому числі позбавлення волі на тривалий термін.