Розділ 2. З чого розпочати? (Як підняти свій «Хірш»)

Поділитися:
Ольга Кряжич. Як підняти свій «Хірш» і не робити помилок, які були вже зроблені до вас

 


Розділ 2. З чого розпочати?

 

У науці, як і в інших сферах життя, існує два головних питання: що робити і хто винен? Якщо останнє питання завжди залишається без відповіді, то перше, як правило, все ж має певний алгоритм вирішення. З чого розпочати кроки з оформлення профілю науковця?

 

Якщо коротко – з оформлення адреси електронної пошти в Google. Здається, що це дуже просто. Проте у процесі роботи, особливо при прийомі статей від авторів в науковий журнал або розгляді якогось запиту, можна зустріти такі адреси, що диву даєшся! Найчастіше – прізвище з цифрами, та ще написане у інтерпретації, яку важко передати під диктовку. Найгірший варіант – представлення набору скорочень і слів, типу [email protected]  або [email protected].

 

А ця адреса використовується потім для реєстрації і поєднання акаунтів, відновлення доступу до профілів та інших цілей. Часто ця адреса стає основною при роботі над проектами або перепискою з дослідницьких цілей. Чи легко передати адресу телефоном? Чи самому легко відтворити таке самостійно?

 

Адреса електронної пошти повинна бути простою, за можливості, короткою і читабельною

 

Найкращий варіант – трансформація прізвища, ініціалів, абревіатури виду діяльності. Наприклад, у мого колеги, що займається дослідженням тритію, адреса складається з прізвища та Н3 – позначення тритію. Це пришвидшує пошук адреси, персоналізує її під конкретного науковця та полегшує написання при передачі її голосом. Приклади зрозумілих і лаконічних адрес:

 

 

Як створити собі акаунт у Google? Ті, хто вміють це робити, можуть пропустити цей розділ і перейти відразу до читання наступного. Всі інші – просимо!

 

Для того, щоб створити поштову скриньку у Google – Gmail, слід задати запит у пошуковику – «Створити електронну скриньку Гугл» або «Гугл пошта». Відразу пошук дасть посилання, за переходом на які відкриється така картинка:

 

Як підняти свій "Хірш". Розділ 2. З чого розпочати?

Перший крок до створення електронної скриньки Gmail

 

Натискаємо на синю кнопку «Створити обліковий запис» і потрапляємо до такого віконечка:

 

Як підняти свій "Хірш". Розділ 2. З чого розпочати?

Форма для створення облікового запису

 

Далі слід заповнити всі поля, вигадати і підтвердити пароль, за яким ви кожного разу будете входити до свого облікового запису та поштової скриньки. Пароль та ім’я користувача, до якого буде додано розширення gmail.com слід писати латиницею (англійською).

 

Представлений приклад – створення поштової скриньки для дівчини, яка бажає поступити до докторантури (пояснення – сучасний термін, стосовно PhD). У неї не було облікового запису Gmail, сторінки в Google Scholar, і, звичайно, вона поки що не має ORCID. Це той мінімум, який входить до формування профілю науковця-початківця в Україні.

 

Початківця!

 

Наступний крок до створення поштової скриньки – заповнення дати народження та статі. Телефон і альтернативна адреса не є обов’язковими до заповнення полями. Хоча – це бажано зробити для захисту аккаунту, але можна виконати цю дію пізніше.

 

Підтверджуємо внесене і переходимо до форми конфіденційності та умов. Їх просто приймаємо і потрапляємо – Ура! – до нашої поштової скриньки.

 

Далі, якщо перейти до позначки «Налаштувань», що вказана стрілкою, можна настроїти фон, можливість пересилання листів з інших поштових скриньок на цю адресу або навпаки, пересилання з цієї поштової скриньки до іншої адреси (наприклад, є поштова адреса на іншому поштовому сервісі), обрати шрифт, створити повідомлення для автоматичної відповіді на листи, представити свій підпис, що буде вставлятися наприкінці вихідного листа. В цілому, інтерфейс налаштувань зрозумілий, тож внести необхідні зміни можна самостійно. Головне – уважно читати!

 

Читати далі:

Ліричний відступ від теми 2, в якому пояснюється: а як у «них»?