Михайло Пригода. Типовий портрет зрадника на службі в окупантів

Поділитися:

У захопленій окупантами міській раді Енергодара, що на вулиці Курчатова, 11, у кабінеті № 125 сидить дехто Пригода Михайло Васильович, 39-річний місцевий мешканець, який перейшов на службу до ворога.

 


 

Він – один з тих, хто будуть тікати до Запоріжжя під виглядом біженців, як тільки відчує, що «підгорає». Таких зазвичай навіть окупанти не забирають із собою, коли здійснюють чергове «перегрупування» чи приймають супутні «непрості рішення». Він спробує сховатися, відсидітися, аби про нього забули. А потім знову захоче гідну посаду. Захоче «хлібне» місце при владі та спокійнісінько собі існувати далі, наче нічого не сталося.

 

Вирвавшись нарешті на підконтрольну Україні територію, відійшовши від тяжкої дороги, одного дня я стала розгортати газети, в які були запаковані речі з дому, аж тут в очі кинулися портрети Пригоди. Спочатку хотіла викинути, але… Пихата мармиза й наглухо відморожені очі немов кричать до мене із цих зім’ятих шпальт: не мовчи, пиши, не дай йому зістрибнути!

 

Михайло Пригода

На травневі свята Михайло Пригода вітає всіх з «перемогою над нацизмом»

 

Що ж, нехай Пригода Михайло Васильович і хитрий гусак. Нехай таких, як він, ми будемо виловлювати ще довго… Та все одно ми мусимо працювати над тим, аби жоден зрадник і пособник окупантів не уникнув відповідальності.

 

«Пацан к успєху йшов…»

 

Михайло Пригода народився у мальовничому селі Водяне, що стоїть на березі Каховського водосховища в Кам’янсько-Дніпровському районі Запорізької області. До Енергодара він переїхав не так давно, але про все по порядку.

 

Він не лише колаборант, але й корупціонер. Посудіть самі: після закінчення вишу Пригода неймовірним чином, не без сторонньої допомоги отримує посаду юриста на ЗАЕС. Для того, щоб улаштуватися на роботу на ЗАЕС, потрібні дуже серйозні зв’язки. В Енергодарі це знає кожен. Звісно, що цю посаду Михайло Пригода купив і працював там протягом 2005 – 2006 років.

 

За рік новоспечений юрист залишає роботу на ЗАЕС, їде до м. Кам’янка-Дніпровська і там влаштовується на аналогічну посаду в органах фіскальної служби. Без хабарів тут теж не обійшлося, однак витрачені кошти він без особливих зусиль «відбивав» шляхом поборів з місцевих підприємців. Михайло Пригода працює там ще два роки (2006 – 2008 рр.), після чого знову покидає посаду.

 

Протягом наступних п’яти років він займається тим, що вирощує помідори.

 

Пригода Михайло Васильович

Колишні місця роботи Михайла Пригоди

 

А потім колишній безробітний «раптово» стає головою районної ради. Так, з 26 червня 2018 року Михайло Пригода очолював Кам’янсько-Дніпровську районну раду Запорізької області.

 

Кам'янка-Дніпровська день міста

Ось Михайло Пригода вітає всіх із днем міста

 

Взагалі він любив піаритися у місцевій пресі та не впускав жодної нагоди поторгувати обличчям.

 

Привітання фермерам

Привітання до дня працівників сільського господарства

 

Раніше у Пригоди була сторінка у «Фейсбуці», але він її видалив.

 

Від вирощування помідорів – до «служби» в окупаційній «комендатурі»

 

Ті, кому доводилося безпосередньо спілкуватися із Пригодою, знають, що він завжди мав проросійську позицію, підтримував ідеї сепаратизму і так званого «руського миру».

 

Помічник Балицького

До того, як Балицький став гауляйтером окупованої частини Запорізької області, Пригода був його помічником

 

Отже, Михайло Пригода головує у Кам’янсько-Дніпровській районній раді, а згодом намагається стати головою сусіднього села – Водяного. Його не обирають. Вибори тоді виграв вже відомий вам Сергій Єрмаков, який під час широкомасштабного російського вторгнення теж пішов на співпрацю з ворогом. Після програшу на місцевих виборах Михайло Пригода знову повертається до вирощування помідорів, і зненацька, під час окупації окремих районів Запорізької області отримує посаду в «комендатурі». Тому він продає будинок у Водяному та переїздить до Енергодара.

 

Навесні 2022 року в окупованих районах Запорізької області розпочалася агітація за проведення шабашу (псевдореферендуму) щодо приєднання до росії. Залишатися в Енергодарі стало смертельно небезпечно, і не тільки через обстріли території атомної станції. Почастішали облави на проукраїнські налаштованих громадян, і я стала шукати можливості евакуюватися.

 

Про нову «посаду» Пригоди я дізналася, коли стояла у колоні на виїзд на підконтрольну Україні територію. Зустріла там своїх колишніх колег по роботі, та чоловіки мені розповіли, що для того, аби вони не потрапили під «мобілізацію» та мали змогу евакуюватися, ці питання обіцяв їм вирішити за гроші той самий Михайло Пригода.

 

Зокрема під час особистої розмови з ними Пригода повідомив, що тепер він мешкає в Енергодарі, де йому було запропоновано посаду «заступника військового коменданта», на яку він погодився. А розташована так звана «військова комендатура» у зайнятій окупантами будівлі міськради. Крім того, Пригода просив чоловіків поцікавитися в інших мешканців призовного віку, чи є охочі уникнути «мобілізації», адже він може за грошову винагороду з легкістю вирішити проблеми таких осіб з виїздом.

 

Кожен зрадник має понести покарання

 

Загалом ці подробиці мене навіть не здивували, як і всіх тих, хто знає про минуле Пригоди та його палке тяжіння до швидкого збагачення. На всіх посадах, де він працював, усе вирішувалося «традиційно» – за хабарі. Отримання нової посади в окупаційній «військовій комендатурі» також не стало винятком: за гроші купив – потім обібрав людей і повернув свої «інвестиції в кар’єру»…

 

Принагідно звертаюся до працівників наших правоохоронних органів. Будь ласка, візьміть до уваги викладені відомості. Серед людей, котрі змогли виїхати з окупованих районів Запорізької області, є особи, які мають більш докладну інформацію щодо Михайла Пригоди, вони готові давати свідчення. Пригода буде намагатися виїхати на підконтрольну Україні територію, адже він має дуже тонке чуття на наближення кінця окупаційного режиму. Неможна його випустити. Затримання колаборанта такого рівня, безперечно, стане вагомим внеском у наближення нашої спільної Перемоги.