Влаштування осіб до геріатричних і психоневрологічних інтернатів

Поділитися:

Про проблеми людей, котрі потребують постійного нагляду і опіки в умовах спеціалізованого закладу: найбільш поширені ситуації та поради щодо влаштування до геріатричного або психоневрологічного інтернатного закладу.

 


 

Практика здійснення правозахисної та журналістської діяльності завжди пов’язана з одержанням великого масиву інформації, що становить суспільний інтерес. Існують деякі теми, за які інші журналісти беруться неохоче, при тому, що ці проблеми стосуються кожного з нас і можуть спіткати будь-яку родину. Тому вважаємо за необхідне заповнити цю прогалину.

 

Особи похилого віку, недієздатні або з обмеженою дієздатністю перебувають у групі ризику. Вони потенційно можуть стати жертвами шахраїв різного штибу, які всіма способами втираються в довіру з метою заволодіти коштами, майном або нерухомістю безпомічних людей. Тому ця інформація буде корисною для тих, чиї родичі потребують влаштування до спеціалізованих закладів, де їм буде забезпечено повну опіку з наданням медичної, психологічної допомоги та, за потреби – психіатричного лікування.

 

Самотність і безпомічність – проблема багатьох людей

 

Від небайдужих сусідів, місцевих мешканців і волонтерів (таких як Прокопенко Є.Є., Швецова Т.В., Лєбіга С.В., Георгієва О.В. та інші представники громадськості) нам стало відомо про те, що 74-річна киянка Тетяна Андріївна Раздорова опинилася у складних життєвих обставинах.

 

Тетяна Раздорова з Оксаною Георгієвою

Тетяна Раздорова (у масці, праворуч) з Оксаною Георгієвою

 

Будучи людиною похилого віку та маючи низку синильних захворювань (серед яких особливу небезпеку становить деменція) жінка потребує допомоги соціально-реабілітаційного, медичного та психологічного характеру в умовах ізоляції під наглядом досвідчених фахівців.

 

Оскільки пенсіонерка проживає одна, без догляду близьких родичів вона страждає на загострення розладів організму. Передусім, це нетримання біологічних рідин. При цьому старенька не здатна самостійно себе обслуговувати та дотримуватися правил гігієни. Ця обставина спричиняє їй додаткові страждання й негативно позначається на її стосунках із сусідами, знайомими та навіть сторонніми людьми.

 

Чергова жертва в руках умілих маніпуляторів

 

І, як на жаль, нерідко трапляється, на додачу жінка стала черговою жертвою шахраїв. Через проблеми зі здоров’ям і свій поважний вік Тетяна Раздорова не може самостійно протидіяти маніпуляціям аферистів. Вона піддається впливу різного роду шахраїв і збоченців, які оволодівають грошовими коштами старенької та втягують її в різного роду протизаконні дії, зокрема, в «захист» безпритульних собак. Декількох тварин Тетяна Раздорова тримає в помешканні в умовах захаращеності та скупченості, тим самим вчиняючи щодо них акт жорстокого поводження.

 

Задля підтримання свого животіння, пенсіонерка змушена сезонно заробляти шляхом виготовлення та збуту малоякісного самогону місцевим маргіналам в дачному масиві «Русанівські сади». Тут утримаємося від вказівки на адресу збуту трунку, аби це не було зайвою рекламою.

 

Прикро, що Тетяна Андріївна і сама почала вживати свій продукт від безвиході. Для знесиленого тягарем років організму це не минулося безслідно. Всі ми знаємо, що значить жіночий алкоголізм, особливо в похилому віці. Якщо до звичайних алкоголіків «приходить білочка», то до Раздорової завітала ілюзорна собака, яку власниця навіть назвала знаково – Рюмашка. Нещодавно, як стверджує Тетяна Андріївна, собака Рюмашка загинула. Не має вже значення, чи справжня була тварина, чи то був плід уяви тяжко хворої людини, але це остаточно вдарило по здоров’ю літньої жінки.

 

Тяжкі ускладнення похитнули здоров’я пенсіонерки

 

Тетяна Андріївна стала надмірно збудливою, знервованою і агресивною. Впродовж останніх 2-3 років у неї загострилися неврологічні проблеми. Проявилися серйозні розлади харчової та соціальної поведінки. Пенсіонерка стала схильною до імпульсивних вчинків, причому сама вона їх не усвідомлює і практично нічого не запам’ятовує.

 

Через розлади пам’яті літня пані може наразити себе на небезпеку. Вона може, приміром, забути виключити плиту, на якій готує самогон після його надмірної дегустації та скоїти пожежу. Або ж може дістати ураження електричним струмом, може здійснити залиття сусідів водою або ж завдати собі шкоди (а так само – шкоди іншим особам).

 

А скільки було випадків, коли маргінали, в чиї тенета потрапляють старенькі, довірливі та нерозважливі громадянки, обманом і ошуканством оволодівали житлом або цінностями жертв, і навіть вчиняли брутальний глум і безчестя, користуючись їх безпорадністю… Скількох постраждалих знаходили правоохоронці скаліченими, жорстоко сплюндрованими, побитими, з тяжкими психічними травмами…

 

З метою гуманістичного вирішення проблеми, захисту прав та інтересів Раздорової Тетяни Андріївни, її сусідів і мешканців будинку ми звернулися до компетентних комунальних установ з проханням розглянути та вирішити питання соціальної ізоляції та поміщення Тетяни Раздорової або ж до геріатричного інтернату (відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2020 р. № 772) або ж до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку (Закон України «Про психіатричну допомогу», ст. 300, 340, 341 ЦПК України).

 

Ми не є фахівцями у визначенні ступеню розладів Тетяни Раздорової та їх анамнезу. Такі питання належать до компетенції медиків. Ми лише зазначили про їх характер і зовнішні ознаки, наскільки могли це зробити на основі особистих спостережень і повідомлень від небайдужих громадян.

 

Від нас, від нашої чуйності до долі старенької залежить не тільки її життя і добробут, але і безпека оточуючих.

 

В КМДА запевняють, що питання влаштування Тетяни Раздорової буде вирішено першочергово

 

Ми візьмемо приклад вирішення питання з Тетяною Раздоровою як «пілотний». Цей приклад допоможе відпрацювати алгоритм вирішення аналогічних питань стосовно допомоги неповносправним людям взагалі і влаштування їх до спеціалізованих закладів інтернатного типу. Також потребує докладного вивчення питання про те, наскільки повно і якісно у нашій країні захищені права таких людей, які існують недоліки (в тому числі в законодавстві) тощо.

 

Влаштування недієздатних до інтернатів 1

Влаштування недієздатних до інтернатів 2

Влаштування недієздатних до інтернатів

Влаштування недієздатних до інтернатів 4

 

Щиро вдячні Київській міській державній адміністрації та її окремим повноважним установам за небайдужість і надання розгорнутої «дорожньої карти». В документі докладно роз’яснено, що саме слід зробити для надання ефективної допомоги нашій співгромадянці. Ми вже розпочали збір необхідних документів і вчинення необхідних юридичних дій у напрямі допомоги старенькій, про що повідомимо згодом.

 

Просимо всіх, кому небайдужа доля літньої жінки, яка поступово деградує та скочується до тваринного рівня допомогти нашому проекту. Кожен може долучитися – або коштами, або методичною та організаційною допомогою (порадами, довідками, сприянням у вирішенні питання тощо).

 

Тим більше, на черзі залишаються ще декілька осіб, які підлягають правовому та соціальному захисту, і яких шахраї та збоченці намагаються звабити на хибний шлях.

 

Продовження теми:

Хто врятує пенсіонерку? Тетяна Раздорова потребує допомоги