Чому варто вакцинуватися проти COVID-19

Поділитися:

Спеціально для тих людей, які мають вагання з приводу того, чи обов’язково вакцинуватися проти COVID-19 і яку вакцину обрати, ділюся власним досвідом і впевнена, що здоровий глузд переможе – так само, як щеплення свого часу перемогли найстрашніші хвороби.

 


 

Без черг і штовханини: як я отримала першу дозу вакцини «Коронавак»

 

Цього дня я очікувала ще відтоді, як пандемія COVID-19 дісталася нашої країни. Я знала, що як тільки вакцина буде створена, то буду готова робити все можливе й неможливе, щоб отримати можливість зробити щеплення. Втім, сьогодні жодних перешкод тут долати не треба. За допомогою додатку «Дія» я записалася до черги на вакцинацію ще у березні цього року, в перший день, як тільки було відкрито запис. А тепер, коли країна забезпечена вакцинами для всіх, щеплення можна зробити в будь-який день. Я зайшла на сайт електронної медичної системи «HELSI», зареєструвалася там, і у розділі «Запис на вакцинацію від COVID-19» одразу обрала перший доступний день і час, аби не затягувати. Записувалася в суботу, щеплення зробила в понеділок, 26 липня, прямо вранці, не відкладаючи це надважливе питання на «колись» і «потім».

 

З доступних вакцин у найближчому пункті масової вакцинації (Міжнародний виставковий центр у Києві) була лише китайська «Коронавак». Такий варіант мене цілком влаштовує, тому що перед цим я вивчила достатньо інформації та переконалася в тому, що варто робити щеплення тією вакциною, що доступна на даний час.

 

Центр вакцинації

Пункт масової вакцинації в Києві (м Лівобережна, Міжнародний виставковий центр)

 

Відвідувачів зібралося доволі багато, але в пункті вакцинації працює достатня кількість медиків. Увесь процес організований так, що тут нікому не доведеться довго очікувати. Скупчення народу тут виключене завдяки тому, що бригади лікарів працюють в окремих кабінках.

 

Пункт масової вакцинації

У самому приміщенні працює кондиціонер і система вентиляції, тому тут не тільки комфортно, але і безпечно

 

Серед тих людей, які поряд зі мною заповнювали документи, були й ті, хто прийшли вакцинуватися другою дозою. За їхніми словами, першу дозу вони перенесли абсолютно легко. А це, безумовно, вселяє надію. Забігаючи наперед, скажу, що і я першу дозу перенесла не просто легко, а практично непомітно.

 

Тільки паспорт і код

 

Незважаючи на те, що я прийшла значно раніше, аж за годину до призначеного часу, мене одразу направили оформлювати документи. Чекати взагалі не довелося.

 

Кожен відвідувач заповнює такий документ, як «Інформована згода», де вказуються відомості про особу та наявність або відсутність застережень і протипоказань. Я трохи переймалася через те, що не маю декларації із сімейним лікарем, та всі тривоги виявилися марними. Лікар, яка реєструвала мене, тільки порадила укласти декларацію. Обов’язково це зроблю, причому найближчими днями.

 

Отже, відсутність декларації із сімейним лікарем не є перешкодою для того, щоб вакцинуватися. Участь лікаря може знадобитися у випадку, якщо після щеплення виникнуть алергійні реакції чи інші скарги на самопочуття.

 

Сам укол абсолютно безболісний. Я навіть не встигла морально підготуватися, а все дуже швидко закінчилося.

 

Чому варто вакцинуватися

Після вакцинації

 

Щодо виникнення побічних реакцій, то тут все індивідуально. Одна людина може вакцинуватися і одразу поїхати на роботу чи в інших справах. А іншій потрібно буде час для того, щоб повернутися до норми. Мене попередили про те, що протягом двох днів може триматися температура, що може виникнути головний або м’язовий біль тощо.

 

Після введення вакцини слід затриматися у пункті вакцинації на півгодини та просто спокійно посидіти.

 

Люди йдуть вакцинуватися

Відповідальні кияни, які вже отримали вакцину: навіть зранку, як бачимо, тут чимало людей

 

Проте у мене не спостерігалося жодних побічних реакцій. Єдине, що відбулося – це тільки легке поколювання від плеча до кінчиків пальців невдовзі після ін’єкції. Воно було буквально ледь відчутним і тривало не більше десяти хвилин. Ввечері температура також була у нормі, й тоді стало зрозуміло, що коли побічні реакції не виникли протягом перших годин і всього дня, значить, їх не буде.

 

Чому варто зробити щеплення проти COVID-19

 

  1. Будь-яка з вакцин, зареєстрованих ВООЗ і дозволених для екстреного використання, убезпечить вас від тяжкого перебігу хвороби та значно знизить ризик інфікуватися.
  2. Здобути імунітет і не заразитися або перенести хворобу в легкій формі можна двома шляхами: або перехворіти, або вакцинуватися. Імунітет, який нам дає вакцина, значно сильніше за той, який людина здобуває після перенесеної хвороби. У час, коли вакцини вже створені, немає сенсу ризикувати своїм життям і сподіватися на «перехворіти і здобути антитіла». Адже COVID-19 – настільки тяжка хвороба, що передбачити її наслідки неможливо. Для кожного, хто не має щеплення, існує високий ризик померти від ускладнень. Укол перенести значно легше, ніж перебування в реанімації.
  3. Чим раніше ви отримаєте першу дозу вакцини, тим скоріше настане час для другої. До кінця літа цілком можна встигнути, аби підготуватися до нової хвилі сезонної захворюваності на COVID-19.
  4. Чим більше людей пройдуть вакцинацію, тим нижче буде загальний рівень захворюваності на COVID-19. А це значно знизить вірогідність запровадження у майбутньому карантинних обмежень, які вже всім остогидлі – із сидінням без роботи в чотирьох стінах. Якщо люди будуть імунізовані, то не буде й підстав для повернення до жорсткого локдауну. У протилежному ж випадку, карантини триватимуть ще безкінечно довго.
  5. Всі вакцини, дозволені до використання в Україні, є безпечними та пройшли ретельний контроль. Щеплення доступні для всіх безкоштовно. У вас може не бути жодних побічних реакцій. Скоріше за все, щеплення не вплине на вашу працездатність і настрій загалом. А якщо і вплине, то тільки в позитивний бік, бо ця процедура дуже піднімає впевненість у собі та однозначно покращує настрій.
  6. Наявність щеплення дає можливість вільно подорожувати, в тому числі за кордон.
  7. До того ж, ліпше вакцинуватися зараз і не чекати якоїсь «особливої» вакцини. Всі вакцини, схвалені ВООЗ, є ефективними. Бо поки ми чекаємо, поки ми сумніваємося, ризик заразитися нікуди не зникає.

 

Літо, період відпусток і канікул промайнуть дуже швидко. З настанням перших холодів, дощів і з початком нового навчального року показники захворюваності неминуче поповзуть угору. Тому слід підготуватися заздалегідь і захистити себе, аби не потрапити в цю сумну статистику.