Отруєна довіра: клофелін як засіб вчинення злочину

Поділитися:

Вважати, що «клофелінщиця» – то є суто жіноча «професія», значить, глибоко помилятися. Додати клофелін або інший препарат-аналог у спиртний напій може й чоловік. Вітчизняна судова практика лише підтверджує сумну статистику поширеності такого способу скоєння крисливих злочинів.

 


 

Ніколи не пийте з незнайомими особами

 

Як приклад, у м. Харкові спільне розпивання горілки та коньяку з малознайомим завсідником закладу для довірливого громадянина закінчилося тяжким отруєнням медпрепаратом «Азалептол» (він же – Клозапін, аналог Клофеліну) та пограбуванням.

 

Клофелін і горілка

Дуже часто, коли чоловіки зустрічаються за чаркою, легше зав’язуються нові знайомства та веселіше проходить бесіда з незнайомими людьми

 

Затримати злочинця вдалося завдяки тому, що бармен у кафе помітила, як один з гостей закладу щось додав у склянку іншому, і це здалося їй підозрілим. Коли той випив напій і втратив свідомість, вона викликала швидку допомогу. На місце прибула поліція, а злочинця, котрий вже залишив кафе разом з викраденими ним речами, було знайдено і повернуто на місце події.

 

Або припустимо, вам потрібно щось продати – наприклад автомобіль. Ви розміщуєте оголошення в газеті та додаєте свій номер телефону. Один мешканець м. Кропивницького, озброєний флаконом Клофеліну, «наслідив» у кількох містах (Миколаїв, Кременчук, Кропивницький), де діяв за однаковим сценарієм. Він приїздив до міста, одразу купував першу-ліпшу газету з оголошеннями та шукав продавців автотранспорту. А знайшовши підходящий варіант, зв’язувався з автором оголошення по телефону. Потім вони зустрічалися й оглядали авто, домовляючись про ціну.

 

Після цього злочинець запрошував продавця «відсвяткувати» успішну угоду, й тоді підмішував препарат у спиртні напої. Коли власник авто засинав, злочинець забирав ключі, прямував до місця зберігання автомобіля, заводив авто і переганяв його до м. Кропивницький, де повністю розбирав на запчастини, які потім продавав. Також не гребував він і крадіжками інших особистих речей потерпілих, у тому числі грошей і документації.

 

Його пошуки затягнулися аж на 8 років, але зрештою він постав перед судом, та за свої «гастролі» одержав 7 років позбавлення волі.

 

Жінки-жертви на Київщині та гастролі львівського угруповання

 

Або інший приклад, де постраждалою є жінка. У Києво-Святошинському районі одна панянка з м. Вишневого разом зі своїм новим знайомим, якого вперше зустріла того ж вечора, каталася в автомобілі, де вони розпивали спиртні напої. При цьому «кавалер» непомітно домішав їй у напій клофелін, після чого вона заснула. Переконавшись у тому, що панянка перебуває у безпорадному стані, він зняв з неї всі золоті прикраси, забрав мобільний телефон і сумочку, а саму її висадив з автівки та залишив біля зупинки аж у смт. Чабани. Напевне, він міг залишитися безкарним, однак злочинця невдовзі було затримано, проведено очну ставку та далі його діям дав оцінку суд (ч. 1 ст. 185 КК України).

 

Торік судом було поставлено останню крапку в резонансній справі організованої злочинної групи, що діяла у м. Львові. Двоє чоловіків і жінка діяли спільно та протягом п’яти місяців вчинили серію нападів з метою заволодіння чужим майном, поєднаного з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу. Вони знаходили у приміщеннях барів, нічних клубів і ресторанів громадян, у яких були грошові кошти, ювелірні вироби та інші матеріальні цінності, знайомилися з ними та непомітно для потерпілих додавали в напої останніх сильнодіючу речовину – клофелін, усвідомлюючи, що це може призвести до небезпеки для життя чи здоров’я особи, чим доводили потерпілих до безпорадного стану.

 

Далі, на виконання наперед узгодженого плану, злочинці відвозили під вигаданим приводом потерпілих у безлюдні місця та, із застосуванням фізичного насильства, здійснювали напад і відкрито заволодівали майном потерпілих, після чого останніх у безпорадному стані залишали на місці вчинення злочину.

 

Де та в який спосіб злочинці дістають клофелін?

 

Тут «помічниками» злочинців стають несумлінні фармацевти, співробітники аптек і медичних закладів. Клофелін є сильнодіючим лікарським засобом. Обіг таких медичних прапаратів суворо регламентовано низкою нормативно-правових актів: це Закони України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», «Про лікарські засоби», чинні накази МОЗ України, якими затверджено переліки отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, правила виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, порядок випуску лікарських засобів з аптек та їх структурних підрозділів, а також відповідні інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення бланків та вимог-замовлень.

 

Судова практика у кримінальних справах показує, що за всіма областями України існує чимало прикладів того, як фармацевти можуть нехтувати своїм обов’язком ведення журналу обліку отруйних та сильно діючих речовин, або допускати розбіжності між даними журналів обліку цих лікарських засобів та у звітах з їх використання, посадові особи можуть зловживати своїм службовим становищем і вдаватися до порушення встановлених правил зберігання, обліку, розподілу та використання наркотичних засобів і психотропних речовин, що призвело до їх привласнення, медичні працівники можуть заводити дублюючі журнали обліку та відпуску наркотичних лікарських засобів та психотропних речовин, або ж безвідповідально ставитися до свого обов’язку ведення належного обліку залишків сильнодіючих і наркотичних лікарських засобів тощо.

 

От і відповідь на запитання про те, у кого злочинці купують клофелін, його аналоги чи інші сильнодіючі лікарські засоби.

 

У будь-якому суспільстві є ті, хто не хочуть працювати та заробляти в чесний спосіб. Вони не бажають чекати, коли зможуть собі дозволити жити так, як вони мріють. Адже для цього треба заробити певний капітал, а вони хочуть все і прямо зараз, а не колись у неоглядному майбутньому.

 

Також за темою: 

Невипадкові знайомства та їх наслідки