Рабство журналістів – не за горами!

Поділитися:

Про відпрацювання окремими посадовими особами Прокуратури України «новітніх» технологій тиску на журналістів та засоби масової інформації.

 

Прокурором міста Києва Говдою Р.М. виготовлено та підписано повідомлення про підозру журналісту видання «ГОВОРИ!» Святогору Олексію Анатолійовичу у вчиненні останнім кримінального правопорушення, передбаченого ст. 300 КК України у кримінальному провадженні 42016101100000288.

 

Згідно ст. 300 КК України передбачено відповідальність за ввезення в Україну творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні.

 

Підставою для кримінального провадження є те, що журналіст нашого видання Святогор О. А. (який є також фаховим адвокатом), на засадах ст. 34 Конституції України (яка гарантує право на вираження свободи думки та слова та на вільне вираження поглядів та переконань), неодноразово давав інтерв’ю різним засобам масової інформації та окремим журналістам (а також розміщував дописи у нашому виданні) з приводу небезпеки знаходження на вулицях міст безпритульних домашніх тварин (бродячих собак) та з приводу необхідності їх усунення з вулиць.

 

Наявність зграй безпритульних тварин на вулицях призводить до численних нападів на людей (на рік гинуть декілька десятків осіб), тяжких каліцтв, поранень, заражень особливо небезпечними хворобами (сказ, правець, ехінококоз, дірофіляріоз тощо), тварини провокують численні ДТП, забруднюють територію міст екскрементами, порушують екологічну рівновагу. Крім цього, самі по собі домашні тварини в умовах бездомності страждають від голоду та неякісного харчування, спраги, хвороб, техногенних факторів, гинуть під колесами автомобілів, падають у всілякі ями та теплотраси тощо.

 

Висловлені журналістом Святогором О. А.  думки, погляди та ідеї відповідають вимогам законодавства, зокрема, ст. ст. 3, 50 Конституції України, ст. 24 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», ст. 33 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», ст. 3 Європейської конвенції про захист домашніх тварин і, зрештою, здоровому глузду та позиції відповідальної людини.

 

Безпритульні (бездомні) домашні тварини на вулицях міст – дикунство та невігластво.

 

Більше того, в кожній школі наразі вивчається твір класика української літератури Остапа Вишні «Мисливські усмішки», де в розділі «епілог» автором висловлено заклик: «Винищуйте бродячих собак!» (і саме цей заклик повторив журналіст Святогор О. А.).

 

Однак, вимоги та доводи журналіста Святогора О. А. про усунення безпритульних тварин з вулиць (викладені в формі інтерв’ю) чомусь були сприйняті Прокурором міста Києва Говдою Р.М. як елемент (складова) твору, що популяризує насильство та жорстокість.

 

Прокурор міста Києва Говда Р. М. чомусь «дослухався» до т.зв. «зоозахисників» – відверто психічно неповноцінних осіб, які висловлюють ідеї пріоритету «прав» безпритульних собак над правами людей і необхідності всілякого захисту бродячих собак і підтримання їх популяції на вулицях міст.

 

Більше того, наразі прогнозуємо та застерігаємо, що за логікою подій Прокуратура має іти далі: якщо такі висловлювання є елементом твору, що пропагує жорстокість та насильство, то відповідальність за участь у створенні, поширенні такого «твору» мають нести всі журналісти телеканалів та друкованих ЗМІ, які приймали участь у створенні такого твору – як авторський колектив, тобто і журналіст, що здійснював взяття інтерв’ю, і звукорежисер, і монтажери, і редактори, і верстальники тощо. До відповідальності мають притягатися також ті особи, які поширюють такі «твори» в мережі Інтернет (в тому числі на сервісі YouTube та в соціальних мережах), коментують їх, здійснюють посилання та розсилку.

 

Як на нас, то це просто «шикарна» схема замаху на свободу слова. Достатньо взяти одне висловлювання будь-якого політика на зразок «винищуйте сепаратистів та ворогів України», витлумачити його як таке, що пропагує насильство та жорстокість, озвучити його в рекламному соціальному ролику та розмістити на телебаченні чи в Інтернеті – і готове звинувачення в «створенні та поширенні твору, що пропагує насильство та жорстокість».

 

За такого підходу можливо знищити будь-який ЗМІ чи телеканал. Колишньому Президенту України Януковичу та його посіпакам такий «творчий» карколомний задум по приборканню журналістів та ЗМІ через «висмоктування справ з пальця» навіть і не снився, однак, він реалізується і відпрацьовується Прокурором міста Києва Говдою Р.М.

 

За логікою подій, Прокуратурі наразі слід притягнути до відповідальності всіх шкільних учителів, філологів, бібліотекарів, науковців, освітян за діяльність з поширення творів, що пропагують жорстокість – згаданого вище твору Остапа Вишні «Мисливські усмішки» у зв’язку з наявністю в ньому «жорстокого» заклику «винищуйте бродячих собак!». Тим більше, що такий твір пропагується для вивчення серед дітей!

 

Над такими діями та потугами буде сміятися весь цивілізований світ.

 

Дії Прокурора міста Києва Говди Р.М. – цілковита безвідповідальна маячня, яка, однак, потихеньку фактично апробовується та здійснюється, і в разі її успішності – може бути поширена і далі.

 

З цього питання я офіційно звернулася до Президента України, Секретаря Ради Національної безпеки та оборони України, Генерального прокурора України, Голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України, Голови Національної спілки журналістів України та Прокурора міста Києва з проханням у межах компетенції зважити на «перспективність» апробованої Говдою Р.М. технології знищення свободи слова за описаною схемою (взяття інтерв’ю – аналізу його окремих фраз як таких, що пропагують жорстокість – організації кримінального переслідування всієї спільноти журналістів.

 

На даний час було одержано відповідь від Генеральної прокуратури України. Про результати подальшого розгляду даного звернення ви зможете дізнатися найближчим часом.

 

 

Таким діям має бути надано відповідну моральну, правову та соціальну оцінку.

 

«Рабство» журналістів – не за горами!

 

Читайте також:

У Києві оголосили полювання на людей

Право беснующейся толпы, или суд Линча по-украински