Захист інформаційного простору України від зомбування з боку Кремля, «п’ятої колони» та псевдопатріотів

Поділитися:
The following two tabs change content below.

Олександр Корнійчук

кандидат економічних наук, магістр державного управління у сфері охорони здоров'я

Ознакою зомбування громадян України у ЗМІ, що контролюються або належать Кремлю (телеканал «112», «Інтер», «News One», «Вєсті»), «п’ятій колоні» (ТРК «Україна», «1+1», «СТБ») та псевдопатріотам «24», «ZIK» та ін. є щоденний злам українського духу по досягненню перемоги над окупантами і проведенню модернізації країни шляхом вкидання негативної інформації щодо будь-яких дій української влади і суспільства як «грабунок», «крадіжка», «обдирання бідних», «зрада», «скандальні закони», «офшори» показ у вкрай негативному світлі інституцій Президента України, парламенту, уряду, правоохоронної системи.

 

 

В умовах війни будь-яка дискредитація інституції Верховного головнокомандувача – Президента України є шляхом до поразки і втрати державності. Разом з тим інтереси українського суспільства потребують суттєвого нарощування інтелектуального науково-експертного тиску на всі інституції влади всіх рівнів щодо проведення реальної модернізації України.

 

Ознакою українства є повне ігнорування тих ЗМІ, які належать або контролюються вищезазначеними антидержавними силами і послуговування українськими інтернет-ресурсами – «Українська тиждень», «Українська правда» де надаються фахові коментарі з точки зору українського державотворення на ті чи інші події. Враховуючи повну інформаційну окупацію антиукраїнськими силами Півдня і Сходу України необхідне урядове сприяння по створенню умов, які унеможливлять проведення інформаційної політики, яка відповідає окупаційним інтересам Кремля та маргіналів.

 

До 2014 р. 95% інформаційного простору України та ЗМІ контролювалась Кремлем, «п’ятою колоною» та різношерстими маргіналами. У 2018 р. цей показник вірогідно складає 75-80%. Більше того розгортається кремлівський наступ шляхом ліцензування антидержавних каналів «112», «Інтер», «News One» та ін. Таке неможливо уявити у Франції, щоб будь-який телеканал отримав ліцензію на мовлення з використання іноземної мови (до прикладу східного сусіда – німецької) у публічному просторі із постійними закликами до бунтів, штурмів, захоплень адміністративних споруд, зміни влади, відвертому просуванню інтересів німецького уряду на шкоду інтересам Парижу.

 

Новою тенденцією в інформаційному просторі України після 2014 р. є використання української мови як засобу доведення вкрай негативної та дратівливої інформації для громадян України. Найбільш яскраво це проявляється у діяльності телеканалу «ZIK», інтернет-сайту «ukr.net» та ін.

 

Основним засобом у роботі антиукраїнських ЗМІ є маніпуляція. Її метою є приведення до влади певних кандидатів, які відповідають інтересам Кремля та «п’ятої колони». Характерно, що ці маніпуляції застосовуються на науковій основі і призводять до антиукраїнської і антидержавної мобілізації значних мас населення не на якусь одну подію, а на роки і десятиліття. Яскравим прикладом є маніпулювання свідомістю українців на Півдні і Сході, а нині і на Заході України. Так на Львівщині розповсюджуються листівки «Ні Бога, ні царя, ні пана, ні націй, ні народів» і т.п., в розпалі антипрезидентська, антипарламентська і антиурядова істерія, яку розганяє газета «Експрес».

 

Наслідки для українського суспільства і держави маніпуляції у ЗМІ. «Небезпека маніпуляції полягає в тому, що вони працюють». Саймон Сінек «Почни з чому». Зманіпульована під проводом Кремля, Ю.Тимошенко, М.Саакашвілі, А. Садового свідомість псевдопатріотів і «п’ятої колони» спровокувала протягом кількох місяців біля парламенту «псевдомайдан». Мета заколотників:

 

«… а в царстві тут постав рагзардіяш;

Старе й мале бунтує; свари, чвари;

Гризня, різня, грабунки і пожари,

Міста повстали на міста,

А на дворянство чернь проста,

В мирян з попами ворожнеча,

Усюди розбрат, колотнеча,

Розбій, убивство, бешкет у церквах,

Купці й мандрівці гинуть по шляхах,

Усяке тут за зброю узялося,

Бо жить – бороться… Так воно і йшлося»

(Йоганн Вольфганг фон Гете «Фауст», з німецької переклав Микола Лукаш).

 

Особливо небезпечним є стан фактичної антипрезидентської істерії в Західних регіонах України, який провокує антиукраїнські і антидержавні дії з боку т.зв. «євробляхерів», «єврокравчучок» по масовому ввезенню іноземних товарів, які унеможливлюють модернізацію регіону і держави.

 

«Політологи, на приклад, помітили, що евристика доступності допомагає пояснити чому деякі проблеми для громадськості стоять на першому місті тоді як інші вона просто ігнорує. Люди оцінюють відносну важливість якогось питання, спираючись на легкість його пригадування, а легко ми згадуємо інформацію, широко висвітлювану в ЗМІ. Часто згадувані теми закарбовуються в пам’яті, інші – залишаються поза увагою. Вибір тем, які варті висвітлення в медіа, в свою чергу продиктовані уявленням про те, чим наразі переймається громадськість… Водночас існують й інші, критично важливі, проте менш драматичні теми, такі, як погіршення якості освіти, або надмірне використання медичних ресурсів в останні роки життя пацієнтів…» Д.Канеман «Мислення швидке й повільне».

 

Українське суспільство потребує незалежного від уряду висвітлення інформації з наданням коментарів українських державників щодо шляхів вирішення тих чи інших проблем та завдань. «Щоб отримати корисну інформацію з багатьох різних джерел необхідно забезпечити їхню незалежність одне від одного». Це і є завданням уряду і громадськості. «…Ті хто обмінюється враженнями, згодом будуть схильні припускатися однакових помилок у своїх свідченнях, чим зменшуватимуть загальну цінність наданої ними інформації». Такий принцип застосовується у поліцейських розслідуваннях. «Мета полягає не лише у запобіганні таємній змові між свідками й підозрюваними, але й у тому, щоб неупереджені свідки не впливами один на одного».

 

Дії громадян України:

 

  1. Проведення українськими державниками-офіцерами контррозвідки в запасі та у відставці незалежних розслідувань вірогідних фінансування Кремлем вищезазначених та ін. регіональних і місцевих ЗМІ з метою демонтажу української державності шляхом приведення до влади промосковського президента та уряду. Матеріали розслідувань передати українським державникам-професіоналам в СБУ та НАБУ і САП. Аналогічне розслідування слід провести по організаторам і виконавцям антиукраїнської істерії на чолі з Ю.Тимошенко, М.Саакашвілі та А.Садовим і її влив на віднесення України Держдепом США до держав з підвищеним громадським збуренням.
  2. Розгорнути загальноукраїнську кампанію під гаслом «Стоп московській пропаганді!» з наданням інформації широкому загалу про перелік ЗМІ та їх власників і управлінців, які причетні до маніпулятивних технологій.
  3. Посилення інтелектуального тиску на Президента, Верховну Раду, Кабінет Міністрів по приведенню динаміки і якості законодавчих і урядових змін по модернізації України виходячи із її національних інтересів.

 

Дії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України:

 

  1. Створення сприятливого законодавчо-нормативного середовища для розгортання інформаційних ресурсів за стандартами українського державотворення (аналог Франції). Забезпечення деокупації інформаційного простору від Кремля і «п’ятої колони» до 2019 р.
  2. Сприяння у фінансуванні інформаційних проектів «Модернізація України. Кроки успіху» на центральному і місцевому рівнях.

 

Дії СБУ. Привести власну діяльність до високого рівня довіри з боку громадян (за аналогом ФБР та спецслужб Франції) з метою упередження антиукраїнських і антидержавних дій Кремля, «п’ятої колони» та решти маргіналів. Ознакою якісного виконання завдань має стати припинення фінансової та інфраструктурної присутності спецслужб Кремля та п’ятої колони в Україні до 2019 р.

 

Олександр Корнійчук