Ми – не їжа для бродячих псів

Поділитися:

Що таке гуманне ставлення до тварин? Стосовно домашніх, усе дуже просто: людина має забезпечити для тварини місце для проживання, догляду з урахуванням видових особливостей і фізіологічних потреб, своєчасне надання ветеринарної допомоги, захист від можливих травм і загибелі. Програма ВСП (вилов, стерилізація, повернення до середовища проживання) перекладає ці завдання на соціум. Внаслідок цього знеособлюється участь, роль і відповідальність конкретного громадянина. Складається ситуація, коли страждання і потреби кожної тварини не сприймаються громадянами як їх власний борг. Перебування собак на вулиці поступово стає нормою для більшості людей. Тим самим культивується байдуже ставлення суспільства до загублених, хворих або скалічених тварин, а “турбота” зводиться лише до банального розкидання харчових відходів.

 

Як наслідок, собаки на вулицях збиваються у зграї та охороняють “свою” територію від людей – у м. Миколаєві практично щодня трапляються напади із завданням серйозних травм дітям і дорослим. Люди стали заручниками непрофесійних рішень влади, якою приймалися такі програми поводження з такими тваринами і жертвами недогугих експериментів, на які було витрачено їхні ж кошти як платників податків.

 

Нарешті рішучий крок на шляху вирішення проблеми, що актуальна для багатьох населених пунктів нашої країни, зробили мешканці Миколаєва, які 18 березня зібралися на численний мітинг перед міськрадою.

 

Слід зазначити, що це була не перша акція миколаївців, адже у їхньому місті стало просто небезпечно жити – крім завдання травм, експерименти з “гуманним” ВСП призвели до загибелі людей, яких було розірвано псами.

 

 

Можна скільки завгодно, в різних формах “удосконалювати” правила утримання домашніх тварин, однак вони охоплюють лише незначну частину собак, а тому не можуть змінити ситуацію. Одночасно на вулицях продовжує існувати значне поголів’я собак, життєдіяльність яких не може бути врегульовано жодними правилами. Іншими словами, створюються подвійні стандарти.

 

Безвідповідальність як явище і бездоглядність тварин утверджуються як прийнятні, а епізодичне підгодовування бродячих собак, на жаль, починає хибно сприйматися як належний прояв “доброго” і “правильного” поводження з тваринами. Зрештою, пасивна участь у розведенні бродячих собак (наявність харчової бази, несвоєчасне вивезення сміття і необладнані місця для зберігання відходів) або пафосне викидання на вулицю (де ніхто не нестиме за них відповідальності) попередньо виловлених, кастрованих і кліпсованих собак вважається меншим злом, ніж гуманна евтаназія даної категорії тварин.

 

 

Все частішають проблеми між прихильниками розведення бродячих собак у дворах, парках, на дитячих майданчиках або в інших громадських місцях, і громадянами, які потерпають від такого “сусідства”, зазнаючи нападів і покусів (в умовах відсутності у країні вакцин від сказу).

 

 

Виникають конфлікти між добросовісними власниками домашніх тварин, які дотримуються законів і правил утримання тварин і безвідповідальними особами, які загралися в гуманізм і спекулюють на емоціях навколо здичавілих небезпечних хижаків.

 

 

Учасники зібрання вимагають запровадити безповоротний вилов усіх бродячих собак, відмовитися від застосування негуманного і витратного методу ВСП та припинити повернення (викидання) раніше виловлених кастрованих псів на вулиці. Вони чітко сформулювали свої пропозиції щодо вирішення проблеми для подальшого направлення їх на розгляд на черговому засіданні відповідної комісії міської ради.

 

Денис Марків,

фото НикВести

Читайте також:

Почему в цивилизованных странах недопустимо проживание на улицах бродячих собак?

Нехай вас хоч жруть

“Вигадані постраждалі”

Скільки кривавих жертв ще потрібно?

ВСП у Миколаєві: проти закону, людей і здорового глузду

Громада об’єднується: заради безпеки людей, проти аферистів і безвідповідальності