Адвокат Наталія Целовальніченко та її “конфіденційні угоди”

Поділитися:
The following two tabs change content below.

Спілкувався зі своїми земляками, котрим «допомогла» адвокат Наталія Целовальніченко, вони мені передали цікаві зразки документів. Договір з нею та додаткову конфіденційну угоду до договору підписував кожен, хто до неї звертався.

 

Чому угода має конфіденційний характер і навіщо така таємничість?

 

Зараз усе стане на свої місця.

 

Якщо ти – кримчанин, і в тебе на півострові залишилося все нажите (квартира, земля, дача, авто, бізнес, обладнання та інше майно), ти шукатимеш справедливості та не бажаєш так просто залишити це окупантам.

 

Якщо ти мешкав у своєму рідному місті десь на Донбасі, де працював і просто жив, гадки не маючи про те, що колись від твого будинку залишаться одні руїни, а ти перетворишся на безхатченка, то теж розумієш, що справедливість має бути, і треба вирішувати, як відшкодувати заподіяні збитки.

 

Німеччина десятиліттями виплачувала репарації постраждалим, не кажучи вже про відбудову зруйнованих міст і відновлення знищеної інфраструктури. В ті часи теж знаходилися охочі нажитися на отриманні компенсацій, але тих аферистів давно викрито й покарано, а в нашій історії йдеться про події та схеми, що стали популярними сьогодні.

 

Адвокат Наталія Целовальніченко, яка сама є переселенкою з м. Луганська, від самого початку окупації виїхала до столиці та почала там освоюватися.

 

Наталія Целовальніченко та Сергій Стулов, фото з Фейсбучека героїні

 

Передусім, на новому місці треба було виживати у складних умовах високої конкуренції та напрацьовувати власну клієнтську базу. Вона взялася за один з нових напрямів – надання правової допомоги особам, які постраждали внаслідок російської агресії та мають намір звернутися до Європейського суду з прав людини для відшкодування заподіяних збитків, майнових зокрема.

 

Здавалося б, справа шляхетна та корисна. Принаймні, ззовні так виглядає.

 

Я спеціально поцікавився, скільки коштують таки послуги в інших юристів. Напевне, дорого? Але, як виявилося, в одному тільки Києві діють центри надання правової допомоги, де переселенці можуть одержати допомогу безкоштовно. Мені доволі часто доводиться навідувати столицю в робочих справах, тому я принагідно збирав інформацію – можливо, колись теж доведеться звернутися.

 

Практикуючі юристи, в кого розпитував, пояснили:

 

Ми не беремо грошей з переселенців, тому що не можемо гарантувати їм позитивне вирішення їхньої справи в ЄСПЛ.

 

Так, – сказали вони, – можна допомогти людині зібрати документи та скласти позов: це важливо і для напрацювання практики, але аж ніяк не для того, щоб поставити таку роботу «на потік» і зробити основним джерелом прибутків.

 

Цих переселенців і так залишили без нічого, – відповів знайомий адвокат, – а ти питаєш, чи пройде номер з тим, щоб збирати з них гроші за подання позову та якісь консультації. Аби таким займатися, треба мати певний рівень «відмороженості» та цинізму. Є купа інших справ, які дійсно прибуткові та перспективні – наприклад, господарські, де треба витребувати борги на мільйони гривень. А тут приходить до мене жіночка та каже: я залишилася без хати – снарядом розбило, давайте спробуємо хоча б відшкодувати збитки. Звісно, треба спробувати, а далі ж – як ЄСПЛ прийме рішення. Коли людина буде задоволена моєю допомогою, вона сама вирішить, як віддячити. Хоч на словах! Тоді я знатиму, що все було зроблено правильно і як треба підходити до вирішення аналогічних питань. Якщо я буду вимагати з переселенців плату за такі дрібниці, як допомога в поданні позову, до мене ніхто не піде.

 

Адвокат Наталія Целовальніченко пішла своїм – особливим шляхом.

 

Кожному, хто звертався до неї з метою одержати допомогу в складанні позову до ЄСПЛ, вона пропонувала скласти відповідний договір.

 

Зверніть увагу: виконавцем є «фізична особа-підприємець Целовальніченко Наталія Євгенівна».

 

Вона дійсно протягом певного часу (2008 – 2016 рр.) мала такий статус, що легко перевірити в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

 

 

Дата та номер запису про проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця: 14.03.2008 р., номер запису: 2 382 000 0000 028159.

 

Місцезнаходження реєстраційної справи – Реєстраційна служба Луганського міського управління юстиції Луганської області.

 

Дані органів державної статистики про основний вид економічної діяльності фізичної особи-підприємця, визначений на підставі даних державних статистичних спостережень відповідно до статистичної методології за підсумками діяльності за рік: Код КВЕД 74.11.2 – нотаріальна та інша юридична діяльність.

 

Взагалі-то, до даної форми мали бути внесені відомості щодо зміни місця проживання фізичної особи-підприємця, що має значення для обліку всіх ФОП в органах ДФС і Держстату. Але це поле залишено порожнім. Втім, це можна «списати» і на можливу втрату документів під час бойових дій у м. Луганську або під час переміщення самої реєстраційної служби.

 

Там знаходимо й відомості про припинення підприємницької діяльності фізичною особою-підприємцем. Дата запису: 27.12.2016; номер запису: 23820060002028159.

 

Однак повертаємося до нашого «договору». Якщо ви уважно дочитали першу сторінку, то дійшли до реквізитів сторін, де зазначена адреса офісу адвоката: м. Луганськ, вул. Котельнікова, 21-А. Втім, є ще абонентська скринька в м. Києві. Якщо у сторони-замовника, наприклад, виникають претензії чи потрібно переправити якісь документи і докази, то їх можна направляти за вказаними адресами звичайною поштою чи електронним листом на російський поштовик «мейл.ру».

 

Цей безграмотний папірець, розмножений за допомогою ксероксу, вже можна було триста разів виправити та вказати правильну адресу. Але, напевно, декому просто було лінь цим займатися.

 

Люди, які зверталися, розраховуючи на допомогу адвоката, підписували й таке. Вони засвідчували цей жаб’ячий «договір» своїм підписом, навіть прочитавши фразу «замовник попереджений про можливий незадовільний результат розгляду справи, враховуючи практику Європейського суду з прав людини щодо визнання неприйнятними приблизно 90% справ від всього обсягу заяв, які подаються до цього суду» (п. 3.2.4).

 

Я нагадаю, що вартість «допомоги» становила від 100 доларів США (для фізичних осіб) до 600 доларів США (для юридичних осіб).

 

Сторінка друга: які документи треба докласти, описуючи обставини заподіяння шкоди.

 

 

Як ви вже знаєте, для цього достатньо було подати ксерокопію паспорту. Сумно, але трапилося чимало випадків, коли люди – мої знайомі та їхні друзі, що зверталися до адвоката Наталії Целовальніченко, доклали оригінали документів. І справи було програно. Повернути документи тепер, тобто запитати їх вилучення зі справи, що перебуває в архівах ЄСПЛ, практично неможливо.

 

І, – так, багато людей сьогодні чомусь мовчать. Вони або звинувачують себе в недалекоглядності, або просто не наважуються казати щось про публічну особу, яку всюди так вихваляють.

 

Що ж, продовжуйте вихваляти Целовальніченко й надалі.

 

Читаємо «додаткову угоду до Договору про надання правової допомоги (юридичних послуг)»: оплата за успішний розгляд справи в Європейському суді з прав людини складає 50% від сум задоволеної моральної допомоги, 50% від сум задоволеної матеріальної допомоги (п. 1.1).

 

 

Гонорар виплачується замовником (вами) виконавцеві (Наталії Целовальніченко) протягом 5 днів у національній валюті…

 

Пункт 2 – «Інші умови»: «дана угода є конфіденційною та не підлягає розголошенню Замовником, у разі порушення умов конфіденційності Замовник несе цивільно-правову відповідальність».

 

Хотілося б спитати в адвоката Наталії Целовальніченко: а для органів податкового контролю (Державної фіскальної служби України) це передавання коштів теж проходило конфіденційно?

 

Громадянин, припустимо, одержав такі, що законно належать виключно йому, суми відшкодованої моральної чи матеріальної шкоди. На яких таких підставах він повинен тобі віддавати половину з цього? Чи це ти, нещасна така, постраждала та зазнала моральної шкоди та збитків? Це ж не твою хату розбило російською «артою», не ти втратила здоров’я й не ти ховала своїх рідних, убитих окупантами.

 

Я дуже шкодую лише про одне: якби я дізнався про це раніше, то ще можна було б застерегти інших. І тоді б менше людей перетворилися на «ходячі гаманці» для однієї цинічної та безпринципної особи, що не гребує наживатися за рахунок знедолених. А тепер ФОП «Целовальніченко Наталія Євгенівна» припинено, історія поступово відходить у минуле.

 

Адвокат Наталія Целовальніченко освоює нові обрії – в неї попереду боротьба за владу.

 

На з’їзді “лідерів громадських організацій ВПО”, грудень 2017 р. Фото з Фейсбучека Наталії Целовальніченко.

 

Ближче до літа вона та інші «лідери переселенців», такі як Геннадій Борисічев та інші, планують провести «багатотисячний мітинг», на якому анонсовано феєричне «самоспалення» любителя каскадерських трюків Борисічева заради привернення уваги та розширення тієї масовки, що готова їх підтримувати.

 

 

Про це незабаром розповім наступного разу.

 

Читайте також:

Битва за халяву. Жидкостулов & Co

По следам грантоедов, или Особенности переселенческой общественной деятельности

Кому і як “допомогла” адвокат Наталія Целовальніченко