Невідомий караван-сарай часів Золотої Орди

Поділитися:

Історія стародавнього татарського гродища Kourd Meczet. Невідомий караван-сарай часів Золотої Орди знаходився на березі річки Південний Буг, що в околицях села Мар’ївка Миколаївської області.

 


 

Де знаходилося городище Kourd Meczet?

 

Вивчаючи мапу Річчі Заноні, особливо детально місцини в околицях Гарду, по обом берегам річки Південний Буг, ми звернули увагу на позначення стародавнього городища, котре особливо зацікавило нас.

 

 

Ми співставляли вказані на старій мапі об’єкти із сучасними мапами, намагалися локалізувати їх на місцевості.

 

 

Маючи досвід зі встановленням місця знаходження одного з прикордонних постів запорожців – Кам’яного шанцю, та враховуючи інші локалізації, ми помітили позначене татарське гродище Kourd Meczet.

 

 

З усього виходило, що Kourd Meczet знаходився між сучасними с. Мар’ївка та с. Куйбишевка.

 

 

Коли видалася нагода побувати в цій місцевості, то нами на березі річки Південний Буг було виявлено окреслену фортифікаційними валами ділянку площею приблизно 4 га: на ділянці також є залишки сучасних споруд твариницької ферми.

 

караван-сарай

 

У прирусловій долині під валами є поріг, на ньому на обох берегах – залишки млинів.

 

караван-сарай

 

Той, що на лівому березі під скелею Соплиста, належав Пишеніну.

 

караван-сарай

 

Шлях, яким проходив караван

 

За часів Орди жодного млина, звісно, тут не було. А от брід по порогу, – звичайне діло в наших місцях у ті часи – був.

 

 

Як раз над порогом вали розходяться, утворюючи свого роду “ворота”, незважаючи на крутий підйом, цілком можливий для проходу в’ючних тварин (таких як верблюди). Хоча й вище за течією й нижче по прирусловій долині караван міг пройти й без зайвого ризику, тоді той прохід існував для пішого проходу провідників та охорони.

 

 

Тобто те, що це був Kourd Meczet майже не викликає сумнівів. Укріпленний караван-сарай біля броду, часів ще Золотої Орди, який стояв на одному з відгалужень важливих торгівельних шляхів з Європою.

 

 

Для остаточного підтверження нашої версіі потрібні, звісно ж, археологічні розкопки та подальші розвідки. Крім як на карті Річчі Заноні та інших польських картах того часу, в існуючих доступних джерелах про Kourd Meczet не вказується.

 

 

Але взагалі в Україні ця тема не досліджена. І зараз вона практично не досліджується. Науковці минулих років вважали, що таких укріпленних золотоординських караван-сараїв, міст на бродах і перевозах було значно більше на території степової зони України, ніж відомо зараз.

 

Василь Селявін,

Історико-туристичний клуб “Сагайдак”

фото автора