Озеро Бабине (Бабка), Труханів острів

Поділитися:

На території ландшафтного заказника місцевого значення «Труханів острів» розташовано декілька протоків і озер. Сьогоднішня наша історія буде про одне з них – озеро Бабине.

 


 

До Другої світової війни Труханів острів був повністю заселений

 

Існує декілька версій щодо походження назви озера – Бабине (Бабка). Кияни, що здавна жили у великому селищі на острові, займалися переважно промисловим виловом риби та працювали у майстернях Дарницького пароплавства. В ті роки, коли ще не було пральних машин, жінки прали білизну і одяг у водоймах, і наше озеро з його чистою водою для цього підходило найкраще. Побутує ще одна версія про те, що озеро дістало свою назву Бабине через те, що раніше воно слугувало місцем для купання місцевих жінок. Втім, це тільки легенди.

 

Під час окупації Києва в 1941 – 1943 рр. гітлерівці повністю винищили рибальське селище на Трухановому острові. Майже всі місцеві мешканці були розстріляні або загинули під час масштабної пожежі, після якої на острові не залишилося жодної хати. На місці садиб і вулиць була буквально випалена земля, навіть дерев не залишилося.

 

Після визволення столиці від окупантів було відновлено тільки зелені насадження. Сам же Труханів острів вирішено було залишити тільки як місце відпочинку. Над відновленням ландшафту тоді працювали всі київські підприємства. Кожному колективу було доручено відповідну ділянку на Трухановому острові, на якій робітники повинні були висадити дерева чи розбити клумби. Перед цим землю вирівнювали бульдозерами, тому зараз не розгледіти, де раніше стояли хати і проходили вулиці селища.

 

Озеро Бабине взимку

 

Кожен куточок Труханового острова не схожий на інший – є ділянки листвяних дерев різних видів, а є справжні урочища з хвойними. Секрет такого великого розмаїття рослин, серед яких є рідкісні види флори, пояснюється тим, що під час відновлення зелених насаджень кожен колектив, на свою фантазію, самостійно оформлював доручену йому ділянку острова. За роки дерева й чагарники тут розрослися, утворивши справжні ліси, де так приємно поринути в тишу та відпочити від вічного клопоту мегаполісу.

 

Озеро Бабине Труханів острів

Озеро Бабине (Бабка)

 

Якщо прямувати центральною алеєю, тримаючись праворуч, то нам спочатку доведеться перетнути Матвіївську затоку.

 

Матвіївська затока

Матвіївська затока

 

І далі ми виходимо прямо на озеро Бабине. Воно має витягнуту форму, що нагадує рогатку, і простягається на 600 метрів у довжину. Ширина його становить 70 метрів.

 

Озеро Бабине взимку

Поверхня озера вкрита тонкою кригою

 

Глибина води тут не більше 5 метрів, тому в літню спеку озеро швидко прогрівається. Теплої пори року туристи облаштовуються на березі в палатках і живуть по декілька днів, або навіть проводять на озері всю відпустку.

 

Озеро Бабине – чудове місце для сімейного відпочинку та справжнє ельдорадо для рибалок. Тут водяться такі види риб, як лящ, карась, щука, сазан та багато інших.

 

Крізь Труханів острів проходить Подільсько-Воскресенський міст, будівництво якого планують завершити в поточному році.

 

Подільсько-Воскресенський мостовий перехід

Подільсько-Воскресенський мостовий перехід

 

Коли міст буде введено в експлуатацію, тут має бути вихід прямо до озера. Якщо дійсно так і буде, то, з одного боку, дістатися до місця відпочинку стане значно легше. З іншого – це місце більше не буде таким чистим і спокійним. Коли по мосту буде запущено потік транспорту, то про тишу доведеться лише мріяти.

 

Як привчити людей до порядку і спонукати комунальників до праці?

 

Хоча й зараз до ідеальної чистоти тут поки що далеко. Тільки у центральній частині острова встановлено три громадських туалети, але з них працював лише один, і те – не кожного дня. Незважаючи на те, що на пляжах острова, вздовж алей і навіть у віддалених куточках встановлено достатньо урн для сміття, весь пісок засипаний пивними кришками. Тут трапляються пляшки, уламки скла і цвяхи. І це при тому, що урни – поряд, до них не треба йти далеко. При цьому комунальне підприємство «Плесо», на яке покладено завдання стежити за порядком, виявилося нездатним підтримувати чистоту навіть на пляжах.

 

Якщо пройти вглиб острову, до Бабиного озера, то й там серед кущів, які використовують для відправлення природних потреб, повно туалетного паперу. Всю красу спотворюють використані презервативи й засоби жіночої гігієни. На галявині під соснами взагалі залишена купа алюмінієвих упаковок від плаваючих свічок, немов тут хтось проводив якісь окультні ритуали. Я вже не кажу про пляшки, пакети й консервні банки, присутність яких завжди псує будь-який мальовничий куточок. Дивлячись на це, мимоволі починаєш думати вже не про навколишню природу, а про причини такого свинства відпочивальників.

 

Щоразу, коли ми з друзями приходимо сюди, то збираємо й викидаємо хтозна скільки кілограмів цього сміття. Але це – не вихід. Порядок мусить забезпечувати те підприємство, на яке покладено обов’язки щодо забезпечення благоустрою території. Тим більше, коли його співробітники отримують за це заробітну плату, на відміну від ентузіастів, яким просто хочеться зробити своє улюблене місце відпочинку кращим. Адже коли відкриють рух транспорту Подільсько-Воскресенським мостом і потік відвідувачів зросте в рази, то єдине затишне місце у столиці за такого недбалого підходу ризикує перетворитися на філію сміттєзвалища.