Цинізм і системна корупція унеможливлюють розвиток мисливського господарства

Поділитися:

Всупереч вимогам законодавства, грошові кошти у вигляді плати за користування мисливськими угіддями не надходять на рахунки лісогосподарських підприємств. Кризова ситуація, що склалася в галузі мисливського господарства, має конкретні причини. Та вони, як завжди, лежать на поверхні.

 


 

Президент України вкотре закликав правоохоронні органи до роботи

 

До написання цієї статті мене мотивувало чергове звернення Президента України від 17 вересня 2020 р. до антикорупційних органів щодо подолання корупції. Володимир Зеленський закликав правоохоронні органи почути меседжі від народу і почати «показово садити».

 

Але реалії життя показують, що коли пана Президента України не слухають правоохоронні органи, то і мене, тим більше, не дослухається виконавча гілка влади. Особливо якщо йдеться про усунення корупційної складової в її діяльності у галузі мисливського господарства.

 

Розвиток мисливського господарства

Мисливські угіддя, Чернігівщина

 

Результат однаковий – як за президентства Петра Порошенка, так і за Володимира Зеленського. І тут немає різниці, хто очолює виконавчу гілку влади – чи то Володимир Гройсман, чи то Олексій Гончарук або Денис Шмигаль. Якщо діючий Президент України звинувачував чиновників (попередників) у тому, що їм усе «фіолетово», то й теперішні чиновники є гідними «наслідниками» корупційних схем, започаткованих у період перебування у владі Януковича та Порошенка. Як наслідок, найновіші соціологічні опитування показують, що Президенту України не довіряють 49%, довіряють – 45%. Державному апарату (чиновникам) не довіряють 78%.

 

Питання, що потребують першочергового вирішення

 

На Урядовому контактному центрі мною було зареєстровано близько 80 звернень. У них я прошу вирішити три основних питання:

 

  1. Розв’язання проблеми тіньового використання мисливських угідь площею 14,2 млн га., що дасть змогу створити, щонайменше, 2 тис. робочих місць.
  2. Запровадження єдиного механізму обліку в галузі мисливського господарства. Так, компетентні органи публічного управління надають адміністративні послуги щодо видачі посвідчення мисливця і контрольної картки обліку добутої дичини й порушень правил полювання. Їх метою є здійснення обліку добутої дичини та порушень правил полювання. Реально протягом 20 років, від часу запровадження цієї вимоги система не працює, тому що на центральному рівні не існує механізму обліку (комп’ютерної бази даних). Оптимізація цієї процедури допоможе ефективно використовувати трудові ресурси органів публічного управління та щорічно не відволікати кошти та час більш як 300 тис. мисливців на отримання даної адміністративної послуги, котра на практиці нічого не дає.
  3. Виконання приписів законодавства щодо збирання плати за користування мисливськими угіддями. Органи публічного управління практично не виконують вимоги статті 24 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», яка визначає, що з 1 січня 2015 р. вводиться норма щодо плати за мисливські угіддя. Невиконання цих вимог призводить до щорічної втрати бюджетами всіх рівнів, державними лісогосподарськими підприємствами щорічно близько 340 млн. грн.

 

За моїми зверненнями правоохоронні органи розслідують 13 кримінальних проваджень, попередньо кваліфікованих за ст. 364 КК України – зловживання владою або службовим становищем.

 

Крім того, у засобах масової інформації України мною було опубліковано 12 статей, які докладно висвітлюють проблему неефективності та можливих корупційних проявів у галузі мисливського господарства.

 

Лобізм і перешкоджання виконанню вимог законодавства

 

Блокування вимог законодавства України відбувається на центральному рівні виконавчої гілки влади, а саме в частині організації стягнення плати за користування мисливськими угіддями. Про лобізм у цій сфері красномовно свідчить відповідь на моє звернення заступниці Міністра Мінекоенерго від 02.06.2020 р. Ірини Ставчук. Вона вказує, що Мінекоенерго доручило Держлісагентству підготувати відповідні проєкти нормативно-правових актів та/або внести зміни до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» в частині визначення розміру плати за користування мисливськими угіддями, механізму її справляння та подати їх для опрацювання до Мінекоенерго.

 

Хочу зауважити, що підготовка законопроектів не звільняє від виконання чинних норм законодавства. Стаття 19 Конституції України визначає, що посадові особи повинні діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією.

 

Тут повернемося до результатів опитувань, які було наведено на початку. На мою думку, в тому, що Володимир Зеленський втрачає довіру виборців, є серйозна причина. Правоохоронні органи пояснюють свою відмову виконувати покладені на них завдання поділом на гілки влади. Однак для вирішення питання таке пояснення практично не має жодного значення. Втім, я не хочу спонукати Президента на злочинні дії, як-то вплинути на правоохоронні органи стосовно «правильного» вирішення 13 кримінальних справ, відкритих за моїми заявами. Навіть притягнення винних до відповідальності не буде в повній мірі сприяти досягненню справедливості у суспільстві.

 

Власники земельних ділянок і працівники державних лісогосподарських підприємств більш зацікавлені у реалізації законодавства, оскільки це надасть можливість підвищити доходи. А будь-який вирок, винесений відносно корупціонера без відшкодування матеріальних збитків, буде має результатом лише емоційне збудження. За моїми спостереженнями, українське суспільство стає прагматичніше і не «клює» на емоції.

 

До Президента України Володимира Зеленського

 

Тому хочу звернутися до Володимира Олександровича, який продовжив корупційні «схематози», що були започатковані за так званої коаліції «Європейська солідарність». З часів правління Петра Порошенка не діє та не виконується вимога законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями. Так само, і після приходу до влади «Слуги народу» нічого не змінилося. Досі ніхто не впливає на «посадки».

 

У зв’язку з тим, що Ви несете пряму політичну відповідальність за діяльність Прем’єр-міністра України, який не бажає виконувати покладені на нього функції щодо організації виконання чинного законодавства, прошу Вас вжити відповідних організаційних заходів щодо забезпечення виконання вимог законодавства України. Це стосується, насамперед, організації ефективного управління в галузі мисливського господарства, що передбачено ст. 106 Конституції України: «Президент України на основі та на виконання Конституції і законів України видає укази і розпорядження, які є обов’язковими до виконання на території України».

 

Відповідно до Конституції України, власне, Ви, Володимире Олександровичу, є гарантом її виконання та дотримання законодавства України. Але Ви та Уряд України не бажаєте виконувати норми законів у частині плати за користування мисливськими угіддями. Така поведінка, на моє переконання, має корупційну складову. Зараз грошові кошти, які повинні спрямовуватися на рахунки державних лісогосподарських підприємств, до них не надходять. У нашій корумпованій країні можна припустити, що вони кудись таки надходять. Але цікаво, в чиї кишені?..